Πυκνό πρόγραμμα περιλαμβάνει η ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού και για τη σημερινή, τρίτη, ημέρα της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη. Ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα στο επίσημο δείπνο που δόθηκε για τους ηγέτες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και συμμετέχουν στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πλησίασε και έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη νίκη του στις εκλογές και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του είπε «good job, Alexis».

Κατά πληροφορίες, υπήρξε μια συνομιλία λίγων λεπτών μεταξύ των δύο και στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ομπάμα. Η συνάντηση διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα και κράτησε 2-3 λεπτά περίπου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνέστησε τον Αλέξη Τσίπρα στη σύζυγό του λέγοντας ότι έχει κερδίσει απανωτά τις τελευταίες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, η συζήτηση στράφηκε στην πολιτική και η αμερικανική πλευρά φαίνεται ότι έχει τη βούληση να στηρίξει την Ελλάδα τόσο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων όσο και στην επαναφορά της στην ανάπτυξη και στο θέμα του χρέους.

Στο μεταξύ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζιπίνγκ.

Οι δύο πλευρές υπογράμμισαν την στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών, καθώς και στον πολιτιστικό τομέα.

Επίσης συζήτησαν για τις εξελίξεις σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα, καθώς και για την κρίση στην Συρία.

Ο πρόεδρος της Κίνας προσκάλεσε τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί τη χώρα του μέσα στο 2015.

Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας παρουσιάζει με κάθε ευκαιρία την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αλλά και την διάθεση της Αθήνας να προσελκύσει και να βοηθήσει τις ξένες επενδύσεις.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα

-Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη (9:30-10:00 ώρα Αμερικής, 4:30-5:00μμ ώρα Ελλάδος).

-Στη συνέχεια θα συμμετάσχει στη Συνάντηση Κορυφής υπό την προεδρία του Μπάρακ Ομπάμα για την καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και του ISIL (10:30-14:00 ώρα Αμερικής, 19:30-21:00 ώρα Ελλάδος).

-Ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην ομιλία του κ. Αναστασιάδη (16:00 ώρα Αμερικής, 23:00 ώρα Ελλάδος).

-Η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, έχει προγραμματιστεί για τις 17:40-17:50 τοπική ώρα (00:40-00:50 ώρα Ελλάδος).

-Εν συνεχεία ο κ. Τσίπρας θα παραστεί στη δεξίωση της ΕΕ (18:30-20:30 ώρα Αμερικής, 1:30-3:30πμ ώρα Ελλάδος)

-Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στη συνέχεια συνάντηση με την ομογένεια (19:30 ώρα Αμερικής, 2:30 ώρα Ελλάδος)

-Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με δείπνο προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργό και της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο (20:30 ώρα Αμερικής, 3:30 ώρα Ελλάδος).