Φως στους κυβερνητικούς χειρισμούς του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος επιχείρησε να ρίξει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε ένα σύστημα με εναλλασσόμενους χώρους προκειμένου να μπορούμε να ελαφρύνουμε τους κατοίκους από τα παράπλευρα βάρη που προκύπτουν από την προσφυγιά».

Μιλώντας στο MEGA ο κ. Μουζάλας υπογράμμισε ωστόσο ότι «δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια» και απηύθυνε έκκληση για υπομονή. «Κάποιοι από τους κατοίκους έχουν επιδείξει μεγάλη υπομονή και αλληλεγγύη, παρά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

«Δεν μπορούμε να εξαφανίσουμε τους πρόσφυγες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας, ενώ αναφερόμενος στις αποφάσεις της ΕΕ τις χαρακτήρισε «μία καλή αρχή», τονίζοντας πως πρέπει να διοχετευθούν αναλογικά σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Προσπαθούμε να φτιάξουμε μικρούς χώρους για να είναι πιο εύκολη η διαχείριση και η επιβάρυνση να μην είναι μεγάλη στους πληθυσμούς» σημείωσε αναφερόμενος στα δύο κέντρα υποδοχής σε Σίνδο και Λαύριο.

Ερωτηθείς για την Αμυγδαλέζα, ο κ. Μουζάλας είπε ότι αναγκαστικά θα χρησιμοποιηθεί «γιατί οι μετανάστες που έχουν μπει παράνομα υπόκεινται σε διαφορετικούς νόμους και θα εφαρμοστούν»

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος υπουργός, μόνο το καλοκαίρι πέρασαν από την ελληνική επικράτεια 250.000  μετανάστες και πρόσφυγες.

Πάντως, ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι το χειμώνα θα μειωθούν οι ροές, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την περίοδο αυτή ως «χρυσή ευκαιρία για να προετοιμαστούμε, να φτιάξουμε τις υποδομές που θα χρειαστούν πιθανότατα το καλοκαίρι».