Έκπληξη για τον εκπαιδευτικό κόσμο αποτελεί το όνομα του νέου υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη καθώς και της αναπληρώτριας υπουργού κ. Αναγνωστοπούλου. Η τετράδα του υπουργείου Παιδείας συμπληρώνεται από τους Κώστα Φωτάκη ο οποίος αναλαμβάνει εκ νέου τα θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και τον κ. Πελεγρίνη, τον τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε θέση υφυπουργού.

Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Παιδείας μετονομάστηκε σε υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που είχε συγχωνευθεί με την παρ. 1 του άρθρου 4 του Π.δ. 24/ 2015 με το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων ανασυνιστάται.

Ποιος είναι ο Νίκος Φίλης

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα όπου και ζει. Είναι δημοσιογράφος και από το 2008 διευθυντής της εφημερίδας «Η Αυγή». Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε στα κινήματα της νεολαίας και τους δημοκρατικούς αγώνες, διετέλεσε γραμματέας της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος, νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού. Ως φοιτητής της Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στους αγώνες για τον εκδημοκρατισμό της εκπαίδευσης, υπήρξε μέλος του ΚΣ της ΕΦΕΕ και της Συγκλήτου. Συμμετείχε σε κινήσεις για τη δημοσιογραφική δεοντολογία, σε οικολογικές πρωτοβουλίες καθώς και σε κινήσεις Αλληλεγγύης για τους μετανάστες.

Διετέλεσε μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Εργάστηκε ως αρχισυντάκτης στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Φλας, Πόλις, ΒήμαFM και ΕΡΑ 4 . Άρθρα του για την Αριστερά, την πολιτική και τα δικαιώματα έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «Επικαιρότητα» και «Η Εποχή» καθώς και στα περιοδικά «Αντί» και «Ο Πολίτης». Υπήρξε συνεργάτης της εγκυκλοπαίδειας του Ελληνικού Τύπου (έκδοση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών). Ασχολήθηκε με την ιστορία των φοιτητών κατά τον Μεσοπόλεμο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Είναι παντρεμένος με την Χριστίνα κι έχουν μια κόρη, την Μαριάνα.

Σία Αναγνωστοπούλου

Καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο επικεντρώνεται σε θέματα που αφορούν τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στα έθνη-κράτη αλλά και τη μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία σε αποικιακές Αυτοκρατορίες και, στη συνέχεια, σε ανεξάρτητα κράτη. Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, αρθρογραφεί αρκετά συχνά σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Κώστας Φωτάκης

Εκπαίδευση:

O Κώστας Φωτάκης έλαβε το Πτυχίο του από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1973 και το Διδακτορικό Δίπλωμα στη Χημειοφυσική (Chemical Physics) από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου το 1977.

Σταδιοδρομία:

Από το 1977 έως το 1983 δούλεψε ως Μεταδιδακτορικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο Παν. του Εδιμβούργου και στο Central Laser Facility του Εργαστηρίου Rutherford στην Οξφόρδη. Το 1984 ήλθε ως αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και το 1989 έγινε καθηγητής. Διετέλεσε Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (1994-96), Μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας (ΕΓΣΕ) (1997-2001) και Διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ/ΙΤΕ) από το 1997 έως το 2013. Από το 2011 είναι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΤΕ. Το 2015 ορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων.

Ενδιαφέροντα:

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνουν την Φωτοφυσική και Φασματοσκοπία Λέιζερ, τα Συστήματα Λέιζερ και τις Εφαρμογές για Επεξεργασία και Ανάλυση υλικών.