Η Κωνσταντοπούλου και ο Βαρουφάκης «δεν είχαν δόλο, είχαν άλλη αντίληψη για τα πράγματα», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκπομπή «στον ενικό», όταν ρωτήθηκε για τα πρώην μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός, χαρακτήρισε λάθος κίνηση «όταν η πραγματικότητα σε διαψεύδει να λες τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα», αποδίδοντας μια τέτοια κίνηση στα πρώην μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ειλικρίνεια των προθέσεων μου και των δηλώσεων μου», τόνισε και εξήγησε πως «στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια μειοψηφία που θεωρούσε λύση την έξοδο από το ευρώ».

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε πως δεν υπήρχε η δυνατότητα να στηριχτεί ένα νέο νόμισμα και μια έξοδος ήταν το σχέδιο των πιο «ακραίων κύκλων στην Ευρώπη». «Έπρεπε να πάρω θέση ευθύνης», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως η μόνο υπόσχεση που έδωσε ήταν «να ματώσω για να σταματήσει ο λαός να ματώνει».

Αναφορικά με τα capital controls, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «δεν ήταν επιλογή μας». Αντίθετα, «ήταν σχέδιο αντεκδίκησης επειδή είχαμε το θάρρος να βγάλουμε το λαό στη θέση της διαπραγμάτευσης.»

Ερωτώμενος για το αν παρενέβη την εντολή του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «το όχι ήταν ένα όχι σε όσα μας πνίγουν. Ήταν όχι στο σύστημα της διαπλοκής και της διαφθοράς, ενάντια στο πολιτικό κατεστημένο. Ήμασταν μόνοι μας και όλοι τους. Το σύστημα ξέρναγε εκβιασμό. Είπα ότι το ερώτημα δεν ήταν ευρώ ή δραχμή, δεν κάνουμε δημοψήφισμα για να φύγουμε από την Ευρώπη, αλλά για να γυρίσουμε ως ισότιμο μέλος».

«Το σχέδιο μου ήταν φανερό διαυγές και ειλικρινές. Να διεκδικήσουμε μέσα στην Ευρώπη με καλύτερη συμφωνία και καλύτερους όρους», συμπλήρωσε.

Κατόπιν ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά κατά του προέδρου της ΝΔ, λέγοντας πως «ο κ. Μεϊμαράκης αντί να απαντά με επιχειρήματα, απαντούσε με χαρακτηρισμούς. Θα μπορούσα κι εγώ να τον χαρακτηρίσω ο “διαπλεκόμενος”». «Δώσαμε μάχη μέχρι το πρωί και με λέει ωρομίσθιο. Εγώ έκατσα μέχρι το πρωί και έφερα μια συμφωνία που δεν βγάζει τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας στο Λουξεμβούργο», τόνισε!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε πως διαπραγματεύτηκε σκληρά και πως τα μνημόνια δεν ήταν μονόδρομος, ενώ έκανε την εκτίμηση πως αν οι άλλες κυβερνήσεις «είχαν διαπραγματευτεί έστω το 1/3 σκληρά όσο εμείς, θα φέρναν καλύτερες συμφωνίες».

Ερωτώμενος για τις ανακοινώσεις του Αλέξη Μητρόπουλου σχετικά με τις δυσκολίες που έχει το μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «η αξιοπιστία της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπορεί να είναι σημαντικότερη από τα χαρτιά του Αλέξη Μητρόπουλου. Αν ήταν στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ θα έκανε καμπάνια για τα αντίθετα…»