«Ισχυρή γροθιά στο στομάχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τις εικόνες με τα νεκρά παιδιά και τους χιλιάδες πρόσφυγες. Παράλληλα, με δήλωσή του, εξαπέλυσε επίθεση κατά της ΝΔ για την μεταναστευτική της πολιτική και την απουσία δομών και μηχανισμών από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αποτύχει πλήρως η πολιτική της καταστολής από την ΕΕ και τώρα, πρόσθεσε, υπάρχει αμηχανία, μπροστά σε ένα παγκόσμιο δράμα που προκάλεσαν κυρίως οι στρατιωτικές επεμβάσεις. Αναφερόμενος στη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την κατηγόρησε για «μεγάλη ανευθυνότητα» και ότι επιχείρησε να εκμεταλλευθεί το πρόβλημα και να απευθυνθεί στα πιο ακραία λαϊκά ένστικτα. Την κατηγόρησε επίσης για ανικανότητα να διαχειριστεί στοιχειωδώς το πρόβλημα.

Ωστόσο, είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ο λαϊκισμός και η ψηφοθηρία, έχουν και τα όριά τους. Η ΝΔ μας παρέδωσε το απόλυτο τίποτα, ενώ περιμέναμε τα κύματα των προσφύγων, είπε ο κ. Τσίπρας. Η ΝΔ , πρόσθεσε, είναι επίσης υπόλογη γιατί μας παρέδωσε ανεπαρκέστατες υποδομές και σημείωσε ότι οι άνθρωποι που πεθαίνουν στα σύνορα, είναι πρόσφυγες, τους οποίους, η Ελλάδα έχει υποχρέωση με βάση το διεθνές δίκαιο να προστατεύσει και να τους εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Στάθηκε στην κριτική της ΝΔ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για τα περί ανοικτών συνόρων, λέγοντας: «Τι αλήθεια ζητάγανε από την κυβέρνηση; να βυθίζουμε με τα πλοία του ελληνικού λιμενικού τις φουσκωτές λέμβους προσφύγων και να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε υγρό τάφο χιλιάδων παιδιών σαν τον Αιλάν;».

Τονίζοντας το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για το πρόβλημα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ίδρυση υπουργείου Μετανάστευσης, έθεσε το πρόβλημα στην ΕΕ και πέτυχε την σύγκληση Συνόδου Κορυφής, που ενέκρινε μετεγκατάσταση από την Ελλάδα προς την Ευρώπη 16.000 προσφύγων αρχικά και άλλων 8000 τώρα. Ο κ. Τσίπρας έκανε σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου στο θέμα αυτό και σημείωσε ότι το πρόβλημα αυτό, είναι πλέον το πιο σημαντικό ζήτημα που απειλεί την Ευρώπη. Δοκιμάζεται η ανθρωπιά μας, η αποτελεσματικότητά μας, η ικανότητα της Ευρώπης να μοιράζεται τα βάρη με αλληλεγγύη, είπε ο κ. Τσίπρας.

Δεν αρκεί η συγκίνηση, πρέπει να δράσουμε από κοινού και με αλληλεγγύη, γιατί κρίνονται ο ανθρωπισμός και οι αξίες της Ευρώπης, είπε καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι από την πρώτη κιόλας μέρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε την κρίση από το μηδέν και ανέλαβε τις εξής πρωτοβουλίες:

– Ιδρύσαμε υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έχοντας τη διορατικότητα ότι το πρόβλημα των προσφυγικών ροών θα το καταστήσει απαραίτητο διοικητικό εργαλείο.

– Θέσαμε το θέμα στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Ζητήσαμε και πετύχαμε τη πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, η οποία και ενέκρινε, για πρώτη φορά, τη μετεγκατάσταση 16.000 προσφύγων από τη χώρα μας προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ ήδη, άμεσα, δρομολογείται η μετεγκατάσταση 8.000 προσφύγων.

– Αποκαταστήσαμε τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά τη διοικητική κράτηση. Ο μέγιστος χρόνος διοικητικής κράτησης αλλοδαπών δεν ξεπερνά τους έξι μήνες, όπως προβλέπεται από το νομό.

– Οργανώσαμε σε χρόνο ρεκόρ τον πρώτο ξενώνα προσφύγων στον Ελαιώνα. Και όλα αυτά, ενώ παραλάβαμε μηδέν σχεδιασμό και χρηματοδοτικό κενό και ενώ μέσα στο 2015 τετραπλασιάστηκαν οι ροές!

– Για το χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020, υπήρχε εκκρεμότητα για την υποβολή του αιτήματος και την στελέχωση των αντίστοιχων υπηρεσιών μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα.

– Τα τελικά αιτήματα κατατέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση και εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση συνολικού ύψους 470 εκατ. ευρώ.

– Επίσης, έχουν ήδη υποβληθεί και εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία αιτήματα για έκτακτη χρηματοδότηση, που αγγίζουν τα 4,6 εκατ. ευρώ. Προορίζονται για την Υπηρεσία Ασύλου, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, και για την αντιμετώπιση των οξυμένων αναγκών στα νησιά αλλά και την Αθήνα.

– Αναμένουμε, επίσης, την έγκριση αιτήματος για την ενίσχυση του Λιμενικού (ύψους 2,8 εκατ. ευρώ), ενώ συναφή αιτήματα έκτακτης χρηματοδότησης θα ακολουθήσουν και για όλο το διάστημα σε συνάρτηση με τις ροές και τις ανάγκες που κάθε φορά προκύπτουν.

– Προχωρήσαμε, τέλος, στην αύξηση των θέσεων στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και εξασφαλίσαμε ότι όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα καλύπτονται σε δομές φιλοξενίας.

– Ενισχύσαμε το προσωπικό της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και Υπηρεσίας Ασύλου (λειτουργήσαμε επιπλέον κλιμάκια στα νησιά).