Στην κόψη του μαχαιριού βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την τελευταία δημοσκόπηση που δίνει ελαφρό προβάδισμα στη ΝΔ εκτιμούν αρθρογράφοι του γερμανικού τύπου. Όπως προβλέπει το περιοδικό Focus στη διαδικτυακή του σελίδα ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να υποστεί ήττα στις πρόωρες εκλογές, αφού η δημοτικότητά του έχει καταβαραθρωθεί, έχει απογοητεύσει του Έλληνες υποσχόμενος πράγματα που δεν τήρησε, αλλά και τους συντρόφους του που του έχουν γυρίσει την πλάτη.

Δώρο Χριστουγέννων και ΕΝΦΙΑ

Το γερμανικό περιοδικό. όπως μεταδίδει η Deutsche Welle υποστηρίζει ότι τώρα ο Τσίπρας καλείται να πληρώσει το τίμημα για τις ανακρίβειες που είπε. Και ο αρθογράφος τις παραθέτει αναλυτικά. Η πρώτη αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και την υπόσχεση ότι ο ελληνικός λαός θα πλήρωνε λιγότερους φόρους και θα είχε περισσότερα χρήματα. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων υποσχέθηκε την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων, την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Τον Μάρτιο ωστόσο πολλά νοικοκυριά κλήθηκαν να πληρώσουν άλλη μια δόση του ΕΝΦΙΑ. «Με εμάς δεν πρόκειται να υπάρξει μνημόνιο», υποσχέθηκε, αλλά ήταν ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης που υπέγραψε την παράταση του δεύτερου μνημονίου και στη συνέχεια ο ίδιος ο τέως πρωθυπουργός το τρίτο, μετά από μια δραματική νύχτα στις Βρυξέλλες. Το τρίτο ψέμα αφορά την πάταξη της διαφθοράς, που κατά τον αρθρογράφο του περιοδικού δεν έγινε. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα την προσωπική παρέμβαση Τσίπρα για τη διάσωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης χαρίζοντας πρόστιμα για φορολογικές ατασθαλίες.

Δημοψήφισμα και capital controls

Το μεγαλύτερο ψέμα του Τσίπρα ήταν το δημοψήφισμα. Και υπενθυμίζει την καμπάνια που έκανε υποσχόμενος στον ελληνικό λαό ότι με το ΟΧΙ θα μπορούσε να διαπραγματευτεί ένα καλύτερο πακέτο από την πρόταση Γιούνκερ. Παρά το συντριπτικό 61,7% και τα 28,7 εκ. ευρώ για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, λίγες ημέρες αργότερα στις Βρυξέλλες δίνει τη συγκατάθεσή του για ένα τρίτο πακέτο που δεν διαφέρει καθόλου από αυτό του Γιούνκερ. Το δημοψήφισμα καταλήγει σε φάρσα. Στις 18 Ιουνίου ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης δήλωνε κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει θέμα επιβολής ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, παρά τις προειδοποιήσεις της προέδρου Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκας Κατσέλη και ενώ βοούσαν όλες οι εφημερίδες. Δέκα μέρες αργότερα έκλεισαν όλες οι τράπεζες και ο Τσίπρας με τηλεοπτικό διάγγελμα διαβεβαίωνε τους Έλληνες ότι θα διαρκούσαν λίγες μέρες, καλώντας τους Έλληνες να κρατήσουν την ψυχραιμία τους. Ακόμη και μέχρι σήμερα δεν έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί για τους καταθέτες.

Προεδρικά διατάγματα

Μέσα Αυγούστου η κυβέρνηση διέψευδε το ίδιο κατηγορηματικά φήμες περί πρόωρων εκλογών. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι θα ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης «και μετά βλέπουμε». Λίγες μέρες αργότερα ο Τσίπρας ανακοίνωνε από την τηλεόραση την παραίτησή του και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών. Για έκτακτο συνέδριο ούτε λόγος. Και το τελευταίο ψέμα αφορά τα προεδρικά διατάγματα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, υποσχόταν ότι θα τηρούσε κατά γράμμα το Σύνταγμα και δεν θα κυβερνούσε με προεδρικά διατάγματα. Τα πράγματα όμως ήρθαν αλλιώς, γράφει το Focus, ακόμη τα capital control επιβλήθηκαν με ΠΔ και όχι με τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο. Το δημοσίευμα επισημαίνει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, βλέποντας το κόμμα του να φυλλοροεί και να φεύγουν ακόμη και στενοί συνεργάτες και φίλοι του.