«Το μνημόνιο δεν αρκεί για να φύγουμε από την καταστροφή. Πρέπει να τηρήσουμε τη συμφωνία και παράλληλα να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις» δηλώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προτείνει συγκρότηση «μιας μεγάλης κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα».

Δηλώνει ότι δεν μετάνιωσε για την ψήφιση του μνημονίου, επισημαίνει ότι το Ποτάμι ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη και υπογραμμίζει: «Δεν στηρίζουμε Τσίπρα. Δεν στηρίζουμε μνημόνια. Δεν στηρίζουμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίζουμε όμως την Ελλάδα, στηρίζουμε την πατρίδα. Δεν είχαμε άλλο δρόμο».

Αναφορικά με τίς δημοσκοπήσεις ο Σταύρος Θεοδωράκης σημειώνει ότι δεν λένε όλη την αλήθεια και πώς η εικόνα που έχει σχηματίσει από όλη την Ελλάδα είναι ότι η κοινωνία θέλει το Ποτάμι.

«Δεν έπρεπε να πάμε σε εκλογές. Έπρεπε, η προτεραιότητα του πρωθυπουργού να ήταν η σταθεροποίηση της οικονομίας. Να κερδίσουμε χρόνο, να ισορροπήσει λίγο η αγορά, να ισορροπήσουν λίγο τα σχολεία, η παιδεία και μετά εάν πραγματικά υπήρχε αδιέξοδο στη Βουλή να πηγαίναμε σε εκλογές τον Δεκέμβριο ή το Γενάρη. Αλλά ξέρετε, τα παλιά κόμματα πολιτεύονται με έναν στόχο. Ποια στιγμή και με ποιον τρόπο θα αιφνιδιάσουμε τους αντιπάλους μας και θα κερδίσουμε ξανά την εξουσία» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης ερωτηθείς για την αναγκαιότητα της προσφυγής στις κάλπες.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο έχει μετανιώσει που παρότρυνε τον Αλέξη Τσίπρα να φέρει μια συμφωνία για να μη μείνει ξεκρέμαστη η χώρα, ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζει ότι «δεν μετανιώσαμε, γιατί είναι πολύ συνειδητή η απόφαση του Ποταμιού να στηρίξει την Ελλάδα. Δεν στηρίζουμε Τσίπρα. Δεν στηρίζουμε μνημόνια. Δεν στηρίζουμε μια κακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στηρίζουμε όμως την Ελλάδα, στηρίζουμε την πατρίδα. Δεν είχαμε άλλον δρόμο. Και νομίζω ότι όταν κάποια στιγμή γραφτεί η ιστορία, θα καταλάβουν οι Έλληνες ότι το Ποτάμι – δεν θα πω τη λέξη ακριβώς – ήταν ο βασικός μοχλός για να κρατηθεί η χώρα στην Ευρώπη».

Αναφορικά με το σενάριο μετεκλογικής συνεργασίας για το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, ο επικεφαλής του Ποταμιού τονίζει ότι «ελπίζουμε σε δυο πράγματα. Πρώτον, ότι ο κόσμος θα ψαλιδίσει τα φτερά των δυο μεγάλων κομμάτων. Ότι τα ποσοστά τους θα είναι μικρά. Και τα ποσοστά του Ποταμιού να είναι μεγάλα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επιβάλουμε κάποιους καινούργιους κανόνες στην πολιτική. Όχι δικούς μας κανόνες, ευρωπαϊκούς κανόνες, κανόνες λογικής. Αυτό είναι το ένα που ελπίζουμε. Το δεύτερο που ελπίζουμε είναι κάποιοι από τους αντίπαλούς μας να αποκτήσουν μυαλό. Να φερθούν λίγο πιο υπεύθυνα και την επόμενη μέρα στις 21 του μήνα, να μην κοιτάξει ο καθένας το συμφέρον της παρεούλας του, αλλά να δούνε πώς και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη κυβέρνηση με συγκεκριμένες προτεραιότητες, με μικρή ομάδα η οποία θα λύσει τα προβλήματα.»

Ερωτηθείς για τη στασιμότητα των εκλογικών ποσοστών του Ποταμιού, όπως φαίνονται από τις μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι «οι δημοσκοπήσεις δεν λένε πάντα όλη την αλήθεια. Και έτσι τουλάχιστον ελπίζουμε. Η δική μας αίσθηση και από τις περιοδείες που κάνω σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι το Ποτάμι το συζητάει και το θέλει η κοινωνία. Αν αυτό μεταφερθεί σε ψήφο δεν το ξέρω. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα πέρα από το να συνεχίζουμε να λέμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Δηλαδή υπάρχουν εύκολες συμβουλές για εύκολη πορεία προς τα πάνω. Να γίνεις λαϊκιστής, να υπόσχεσαι και εσύ πράγματα όπως υπόσχονται όλοι. Εμείς δεν θα το κάνουμε. Εμείς θα παραμείνουμε οι χρήσιμοι και ας μας θεωρούν κάποιοι ότι με αυτό τον τρόπο θα δυσκολέψουμε την εκλογική μας πορεία. Δεν ψάχνουμε για πελάτες. Εμείς ψάχνουμε για σοβαρούς πολίτες που λένε ότι επιτέλους υπάρχει ένα κίνημα και το λένε πολλοί αυτό και το λένε και άνθρωποι που μέχρι χθες διαφωνούσαν μαζί μας. Επιτέλους, υπάρχει ένα κίνημα που μας λέει την αλήθεια όλους αυτούς τους μήνες και που δείχνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στο να λύσει τα προβλήματα της χώρας».