Η κατάργηση της απαλλαγής του ΦΠΑ για το σύνολο της ιδιωτικής εκπαίδευσης αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα αναχρονιστικής αντίληψης, αντι-αναπτυξιακής νοοτροπίας και στείρας ιδεολογικής εμμονής της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι, προσθέτοντας ότι επιβαρύνει κυρίως μεσαία και μικρομεσαία στρώματα.

Επιπλέον, αναφέρει το Ποτάμι, τοποθετεί την Ελλάδα ως τη χώρα που επιβάλλει τις βαρύτερες φορολογικές επιβαρύνσεις στον κλάδο της εκπαίδευσης, τη στιγμή που η συγκεκριμένη δραστηριότητα θα έπρεπε να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης και εξωστρέφειας για την εθνική οικονομία.

Όπως είναι γνωστό, η επιβολή ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν ήταν απαίτηση των εταίρων για τη σύναψη της συμφωνίας, τουναντίον είναι αποκλειστική ευθύνη και ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης, υποστηρίζει και υπογραμμίζει: «Το Ποτάμι έχει ολοκληρωμένη πρόταση ισοδυνάμων για τους συντελεστές ΦΠΑ, η οποία βασίζεται στην ύπαρξη ενός κεντρικού και ενός μειωμένου συντελεστή, στην οποία οι υπηρεσίες εκπαίδευσης απαλλάσσονται πλήρως του φόρου. Για αυτό ήταν και είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα της επιβολής του συντελεστή ΦΠΑ 23% σε φροντιστήρια και σχολεία και να αξιοποιηθούν οι προτάσεις ισοδύναμων μέτρων για την ανάλογη συνεισφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». Καταλήγοντας, εκφράζει ερωηματικά για τη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για αναστολή του μέτρου που ποτέ δεν εκδόθηκε. «Αυτό μας δημιουργεί αρκετές απορίες, μήπως ήταν κι αυτή ένα από τα θύματα της προεκλογικής μάχης», αναφέρει το Ποτάμι.