Μέχρι αύριο το απόγευμα να πάνε στην Επιτροπή Προγράμματος συγκεκριμένες προτάσεις επί του προγράμματος, ακόμα και αλλαγές, ώστε να συμπυκνωθεί το κείμενο που θα αποτελέσει το κυβερνητικό πρόγραμμα, πρότεινε ο Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε ότι κλείνοντας τη σημερινή διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει δουλειά, ώστε να είναι πλήρως οργανωμένα έως την Τρίτη ή Τετάρτη τα θέματα που αφορούν στα εκλογικά κέντρα, την οργάνωση, τον σχεδιασμό περιοδειών, εκδηλώσεων, συγκεντρώσεων. Σημείωσε ότι «αναμένουμε προτάσεις» για τις λίστες από τις νομαρχιακές επιτροπές ώστε να υπάρχει διεύρυνση στα ψηφοδέλτια και μια συμπαγής ΚΟ.

Ο κ. Βίτσας υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συγκεκριμένο αντίπαλο και αυτός είναι το σύστημα και τα πολιτικά κόμματα που «έφεραν δεκάδες χρόνια τώρα και τα τελευταία πέντε χρόνια σε αυτή την κατάσταση στον τόπο».

«Εκεί είναι η μάχη μας και αυτούς πρέπει να αντιμετωπίσουμε άρα μην μπλέκουμε σε εύκολες για την αριστερά συζητήσεις», τόνισε.

«Πρέπει», είπε, «να σταματήσουμε να απολογούμαστε σε αυτή την ιστορική φάση γιατί κάνουμε κάτι ‘συστημικά απαγορευμένο’« για να εξηγήσει ότι έως τις 25 Γενάρη «επιτρεπόταν η δεξιά να κυβερνά και η αριστερά να αντιστέκεται» και πως όμως από εκεί και έπειτα «εμείς είπαμε θα αναλάβουμε την ευθύνη μαζί με τον λαό και για τον λαό». «Αυτό», είπε, «το θεωρούν απαγορευμένο και σε επίπεδο Ελλάδας και Ευρώπης και παγκοσμίως», για να υπογραμμίσει ότι το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το «απαγορευμένο», με επιτυχίες και αποτυχίες, «πατώντας στην πραγματικότητα, που δεν είναι όπως θα θέλαμε, αλλά για να την φτιάξουμε όπως θα θέλαμε να είναι». Σημείωσε ότι αυτά απαντώνται με το ποιος θα κυβερνήσει, για να συμπληρώσει ότι «η δική μας απάντηση είναι: ‘ο ΣΥΡΙΖΑ με στόχο ο αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ και με συνεχώς διευρυνόμενη την κοινωνική και την κομματική βάση του’«. «Με βάση», συνέχισε, «ένα πρόγραμμα όπως αυτό έχει βασικά στοιχεία στο σχέδιο του προγράμματος, μαζί με τον λαό και αναπροσαρμόζοντάς το συνέχεια, βάζοντας ιεραρχήσεις και προτεραιότητες».

Κριτική ως προς τη συμφωνία αλλά και τη λειτουργία του κόμματος, άσκησε ο Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε πως «το θέμα δεν είναι αν είχαμε ή όχι plan B αλλά αν μπορούσαμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, στα οποία μπορούσαμε να κινηθούμε και να τα αξιολογήσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να μη βρεθούμε στην ανάγκη να χτυπήσουμε το κεφάλι μας στον τοίχο τρέχοντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα, όπως συνέβη». Υποστήριξε ότι αυτά μπορεί να τα επωμιστεί ένα κόμμα ώστε τα αδιέξοδα να μην γίνονται βέβαια, για να προσθέσει ότι «αυτό δεν μπορέσαμε να κάνουμε» και πως η «η κομματική λειτουργία είναι απαραίτητο εργαλείο χωρίς το οποίο, οδηγείσαι στις ήττες». Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι και τώρα χρειάζονται συλλογικές λειτουργίες για να αντιμετωπιστούν αυτά τα πράγματα. «Πρέπει να περιφρουρήσουμε όσο γίνεται την ενότητα του κόμματος και της αριστεράς και φυσικά όχι ‘εμφύλιο’«.

Ο κ. Δρίτσας δήλωσε απόλυτα πεπεισμένος για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει την εκλογική μάχη και να την κερδίσει, προσθέτοντας πως όμως δεν πρέπει ποτέ να κρύψει από τον εαυτό του ότι αυτό που είναι μπροστά μας είναι ένα μνημόνιο που είναι «επιτομή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής», ειδάλλως δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως το ποιοι και τι ψηφίζουν στη νέα Βουλή είναι ένα πολύ βασικό ζήτημα και πως πρέπει να αναζητηθούν παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις που να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να τις συνδέσει σε ένα παραγωγικό πρόγραμμα και μίλησε για παράλληλη προγραμματική λειτουργία. Τόνισε επ’ αυτού ότι αυτό πρέπει να δουλευτεί από αύριο, κάθε μέρα, με τις συλλογικές διαδικασίες και πως αυτό που έχει να αντιμετωπιστεί στη Βουλή είναι κόλαση.

«Σε αυτόν τον αγώνα προφανώς δεν θα φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς και κανένας δεν θέλει να φύγει», κατέληξε.

«Να μιλήσουμε στον λαό με ειλικρίνεια. Αυτά δεν αλλάζουν, αυτά μπορώ να τα διαπραγματευτώ, αυτά μπορώ να τα αλλάξω», είπε η Θεανώ Φωτίου, περιλαμβάνοντας στις αναγκαίες κινήσεις που πρέπει να γίνουν, μεταξύ άλλων, την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, το σύστημα υγείας, παιδείας, την κοινωνική προστασία και την ανθρωπιστική κρίση.

Απηύθυνε έκκληση να δοθεί ο αγώνας αυτές τις 20 μέρες έως τις εκλογές, αναφέροντας ότι «εάν χάσουμε αυτές τις 20 μέρες θα έχουμε όσο καιρό θέλετε, 20 χρόνια να αναλύουμε γιατί χάσαμε και ποιος ήταν η πρωτοπορία». Τόνισε ότι δεν χαρίζει σε κανέναν το «όχι» του δημοψηφίσματος και τις ερμηνείες του και πως «όποιος νομίζει ότι αν χάσει αυτή η αριστερά, θα έρθει μια ήπια δεξιά απατάται», υποστηρίζοντας ότι «θα έρθει μια ρεβανσιστική δεξιά που θα ξηλώσει ό,τι κάναμε». «Μετά τις εκλογές δεσμευόμαστε ότι θα ξεκινήσουμε την μεγάλη αναγέννηση του κόμματός μας», «να δούμε καθαρά τις σχέσεις κυβέρνησης-κόμματος-κινήματος», είπε.

«Να προχωρήσουμε με αντάρτικο στην συμφωνία, να κρατήσουμε ζωντανή την σύγκρουση», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναφέρει και να νομοθετήσει αυτά που «κόπηκαν» από τους θεσμούς. «Να κρατήσουμε ζωντανή την σύγκρουση στην Ευρώπη. Χρειάζεται να φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση είναι από την πλευρά των κινημάτων και των λαών», υπογράμμισε.

Τόνισε, ότι πρέπει να «συζητήσουμε πολιτικά, να μην ψάχνουμε για προδότες, ούτε σε αυτούς που έμειναν ούτε σε αυτούς που έφυγαν», προσθέτοντας ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ανοίξει συντροφική συζήτηση. Υποστήριξε επιπλέον ότι είναι εξίσου λάθος να γίνει η συζήτηση για το μνημόνιο με το επιχείρημα ότι αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη και σταθεροποιεί την οικονομία, κάτι που αποτελεί αφήγημα του αντιπάλου, αλλά και με το επιχείρημα ότι πρόκειται για το χειρότερο μνημόνιο, διότι αυτό παραβλέπει ότι προέκυψε μετά από μια επτάμηνη μάχη. Αναφορικά με την κατάρτιση των ψηφοδελτίων είπε ότι πρέπει «να σεβαστούμε το κόμμα και τη συλλογικότητα», «να μην αναστήσουμε πολιτικά πεθαμένους ανθρώπους», «να δείξουμε εμπιστοσύνη στους συντρόφους μας».

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συμφωνία δεν είναι καλή και πως συνεπώς θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα. Τόνισε ότι «πρέπει να κρατήσουμε την κυβέρνηση», επιχειρηματολογώντας ότι «είναι διοικητικό εργαλείο που δεν πρέπει να χαρίσουμε στους αντιπάλους».

Ο κ. Βερναρδάκης ανέφερε ότι κόμμα είναι η εκπροσώπηση των λαϊκών τάξεων και όχι η οργάνωση, τα στελέχη, οι ομάδες και οι ηγεσίες του, ότι όταν «συγκροτούνται ιστορικά μια φορά δύσκολα ‘ξεσυγκροτούνται’«, ότι δεν μπορείς εύκολα να αναζητήσεις νέες κοινωνικές συμμαχίες και πως γι’ αυτό έκαναν ιστορικό λάθος οι σύντροφοι που αποχώρησαν. «Δεν πετάμε στο καλάθι της ιστορίας την πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε. Παράλληλα, άσκησε κριτική για τη λειτουργία του κόμματος, τονίζοντας ότι πρέπει «να φτιάξουμε κόμμα δημοκρατικό, κόμμα βάσης, κόμμα μελών».