Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζονται οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, στην «Αθηναΐδα», ενώ προ ολίγου ο Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματος.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις των αντίπαλων κομμάτων του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα τώρα έχει προσέλθει στον «ρεαλισμό», ο Πάνος Τριγάζης σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, «υπηρετεί τον ρεαλισμό αλλά με όραμα».

Στις 20 Σεπτέμβρη ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτος, με αυτοδυναμία, είπε ο Γιώργος Πάντζας, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι τώρα ο στόχος στον οποίο θα πρέπει να υπάρξει προσήλωση και πως δεν είναι ώρα τώρα για διλήμματα. Πρόσθεσε ότι συνέδριο θα γίνει μετά τις εκλογές και επισήμανε ότι η έξοδος από το ευρώ δεν ήταν ποτέ προγραμματική θέση του κόμματος. Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της με το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, για να υπογραμμίσει ότι όμως «πρέπει να κρατήσουμε όρθια και δυνατή την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας».

Σε προσωπικό τόνο μίλησε ο Αλέξης Μητρόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην επιλογή του να ψηφίσει «παρών». «Ψήφισα “παρών” και γι’ αυτό θα υπακούσω ό,τι αποφασίσετε», είπε και πρόσθεσε ότι στεναχώρησε με την επιλογή του, όχι επειδή αυτή δεν ήταν αναμενόμενη δεδομένης της κριτικής που έχει κάνει για τα μνημόνια, όπως είπε, αλλά επειδή το δικαιολόγησε μετά την ψηφοφορία με σκληρές φράσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ανέφερε ότι βγήκε πρώτος στην περιφέρεια Αττικής. «Πάντως πιστεύω», συνέχισε, «ότι η υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολεμήσιμη, θέλω να πολεμήσω μαζί σας, το είπα στον πρόεδρο», συμπληρώνοντας πως τρομάζει με το κεφάλαιο του ασφαλιστικού.

Ο κ. Μητρόπουλος είπε ότι «αύριο θα δώσω μια συνέντευξη, θα αναφερθώ επί προσωπικού θέματος που διέρρευσε από πολιτικό όργανο». Ανέφερε ειδικότερα ότι «την Τρίτη το απόγευμα ο υπουργός Παναγιώτης Νικολούδης μού αποκάλυψε ότι στέλεχος της κυβέρνησης έδωσε εντολή στον οικονομικό εισαγγελέα να στείλει φάκελο αίτησης της ασυλίας, όταν ο ίδιος πριν 2 χρόνια, 11 Νομεβρίου του 2013, είχε ξαναστείλει και είχε αποτύχει». «Μαθαίνω», συνέχισε, «ότι κάποια κανάλια επειδή ποντάρουν στο να ‘ρθει επικεφαλής του ψηφοφδελτίου στην περιφέρεια, -τη Δευτέρα το έμαθα αυτό, την Τρίτη ήρθε ο εισαγγελέας-, για να μπει, πάνω απ’ τον ηρωικό Πάντζα, πάνω από τον Αθανασίου και πάνω απ’ όλους μας, ο Σπίρτζης χωρίς να ρωτήσει κανέναν, άρχισε ένας πόλεμος και μια σπίλωση για μένα, άνευ προηγουμένου».

Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ακόμη, μεταξύ άλλων, για το θέμα της «σπίλωσής» του ότι δεν υπάρχει φορολογική εκκρεμότητα, ότι τα έχει πει όλα στα κανάλια, ότι «ο σύντροφος πρόεδρος έχει όλον τον φάκελο». «Θα δώσω αύριο εξηγήσεις, ίσως στεναχωρήσω κάποιους, αλλά θέλω να πάω μαζί σας, γιατί η περίοδος που ακολουθεί είναι η δυσχερέστερη περίοδος που θα αντιμετωπίσει η αριστερά στην ιστορία της», είπε και πρόσθεσε πως θεωρεί ότι μια εθνική διαπραγματευτική ομάδα, για να αποδομήσει το μνημόνιο, είναι απαραίτητη περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε.