Τους τόνους της αντιπολίτευσης ανέβασε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανοίγοντας την αυλαία σε ένα 20ήμερο σκληρής προεκλογικής αντιπαράθεσης μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Θεοδωράκης σε ομιλία του προς τα στελέχη του Ποταμιού και με κεντρικό σύνθημα «Εμείς μπορούμε» εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του, επαναφέροντας τη ρήση του για «κομματικά στελέχη» και «άεργους» που είχε κοντέψει να τινάξει στον αέρα την Ολομέλεια της Βουλής πριν από ενάμισι μήνα.

«Η Ελλάδα είναι εύκολο ν’ αλλάξει. Αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Αρκεί να βγουν μπροστά οι άνθρωποι της δημιουργίας και της δουλειάς. Και να φύγουν οι άεργοι υπουργοί που δεν έχουν κάνει ένα μεροκάματο στη ζωή τους», τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

«Δεν θα συμβιβαστούμε ποτέ με την αρχή που λέει ότι αυτή τη χώρα θα τη διοικούν οι κομματικοί υπάλληλοι. Όχι. Αυτή η χώρα ανήκει στα δημιουργικά μυαλά. Οι παράγοντες και οι παραγοντίσκοι των συντεχνιών και των συμφερόντων θα πάψουν να πειραματίζονται στην πλάτη του ελληνικού λαού», πρόσθεσε. Κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την επίθεση, ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι «μπροστά τους ήταν οι καρέκλες της εξουσίας, οι αρχηγοί ενός διψασμένου κομματικού στρατού που ήταν έτοιμοι να κάνουν το δικό τους πλιάτσικο στη χώρα. Διόριζαν συγγενείς και φίλους, εξυπηρετούσαν κομματικές υποχρεώσεις, αλλά δεν κυβερνούσαν».

Από τα βέλη του δεν γλίτωσε ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο κατηγόρησε για τις επιλογές του σε καίρια πόστα της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές περιστατικό. «Δεν έχει υπάρξει ανάλογο παράδειγμα, μόλις λίγους μήνες μετά τη σαρωτική του επικράτηση, να ομολογεί ότι όλες οι επιλογές του ήταν σκάρτες» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.

Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Ποταμιού υποστήριξε ότι το κόμμα του έβαλε νέους όρους στο κοινοβουλευτικό «παιχνίδι» και υπογράμμισε ότι «δεν φοβήθηκε να βγει στο δρόμο και να φωνάξει ‘’ναι στην Ευρώπη’’». Επιπλέον, επιχείρησε να απαντήσει και στα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας για παλαιοκομματισμό του Ποταμιού με προσωπείο του φρέσκου, τονίζοντας ότι «το Ποτάμι δεν είχε εκκρεμότητες με το παρελθόν, δεν είχε γραμμάτια, ούτε απωθημένα».

«Κάνουν λάθος αυτοί που μας κατατάσσουν στα συστημικά κόμματα» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας εμφατικά ότι το Ποτάμι δημιουργήθηκε μέσα στη μνημονιακή περίοδο και δεν προϋπήρχε.«Εμείς δεν ήμασταν στο πάρτι. Εμείς δεν ήμασταν στα γραφεία της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εμείς ήρθαμε μετά τα μνημόνια, δεν ήμασταν κόμμα των μνημονίων. Δεν ήμασταν οι κληρονόμοι που τα βρήκαμε όλα έτοιμα».

Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «εμείς δεν διεκδικούμε ένα ρολάκι στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά να καθορίσουμε την επόμενη κυβέρνηση. Αυτός ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί από τις δημιουργικές δυνάμεις».