Οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για την ακριβή ημερομηνία της προσφυγής στις πρόωρες κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου δεν επιβεβαιώθηκαν με κάποια ρητή αναφορά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο διάγγελμά του.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο πρώτος τόνισε ότι οι εκλογές πρέπει να γίνουν «το συντομότερο δυνατόν». «Θα ήθελα, λοιπόν, να σας υποβάλλω την παραίτηση της κυβέρνησης και να σας καταθέσω την πεποίθησή μου ότι πρέπει να κινηθούν οι προβλεπόμενες από το Σύνταγμα διαδικασίες άμεσα, προκειμένου να πάμε το συντομότερο δυνατό και με τον πολιτικό πολιτισμό που μας αρμόζει σε μια εκλογική διαδικασία» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «τυπική διαδικαστική αυτή που προβλέπει το Σύνταγμα, να είναι σύντομη, να ολοκληρωθεί σύντομα, τάχιστα».

Η ημέρα που οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες παραμένει ανοιχτή και βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κομματικών επιτελείων, καθώς γύρω από την ημερομηνία αυτή έχει στηθεί μία σκληρή παρτίδα πόκερ.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει το συντομότερο δυνατόν, ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου, την προσφυγή στις κάλπες, καθώς στο επιτελείο του εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα έχει μεγαλύτερα εκλογικά οφέλη για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η «φράξια» Λαφαζάνη θα έχει λιγότερο χρόνο στη διάθεσή της για να ετοιμαστεί για τις εκλογές, ενώ παράλληλα, τυχόν καθυστερήσεις μπορεί να συμπέσουν με τα «ραβασάκια» της Εφορίας στο τέλος του μήνα που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στα εκλογικά αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα πάντως όλα φαίνεται ότι θα «παιχτούν» στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης από την πλευρά του, ο οποίος λαμβάνει την εντολή από τον Προκόπη Παυλόπουλο σημείωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει κανονικά κύκλο επαφών, αρχικά με τη Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη. Η πρόθεσή του αυτή δείχνει ότι στο επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να εξαντλήσουν το τριήμερο που τους δίνει το Σύνταγμα για τις διερευνητικές εντολές, με στόχο αποκλειστικά την ανατροπή των πολιτικών σχεδιασμών του επιτελείου του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μαθηματικά δεν μπορεί να σχηματισθεί κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Η τρίτη πολιτική δύναμη που θα λάβει την διερευνητική εντολή, η οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα εάν θα είναι η Χρυσή Αυγή ή το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εφόσον συγκροτήσει άμεσα κοινοβουλευτική ομάδα, παραμένει άγνωστο εάν θα κρατήσει την εντολή για όλο το τριήμερο που προβλέπει το Σύνταγμα.