Βαριά τραυματισμένος βγαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Το μνημόνιο πέρασε, είναι νόμος του κράτους με 222 βουλευτές να ψηφίζουν «ναι», όμως κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ποια θα είναι η επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση όλες οι εξελίξεις και τα πιθανά σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι μέσα στα συρτάρια και βγαίνουν ένα προς ένα, ενώ δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη που να μην σχετίζεται με το Eurogroup.

Εφόσον όλα στο Eurogroup πάνε όπως υπολογίζει η κυβέρνηση και υπάρξει συμφωνία και εκταμίευση 25 δισ. ευρώ στις 19 Αυγούστου, τότε η πρωτοβουλία των κινήσεων ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα. Αν επικρατήσουν όμως οι «σκληροί» του Σόιμπλε και η χώρα έχει περάσει ολόκληρο το μνημόνιο, όμως τελικά πάρει μόνο ένα δάνειο-γέφυρα, τότε ανατρέπεται κάθε σχεδιασμός.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έπεσε κάτω από το ψυχολογικό, αλλά και πολιτικό όριο των 120 βουλευτών, που η ίδια είχε θέσει ως όριο επιβίωσής της, μετά την ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο κατά την οποία κατέγραψε 44 απώλειες που μπορούν να μεταφραστούν σε 47 αν μετρηθούν οι τρεις βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν σε επιμέρους άρθρα.

Ο πρωθυπουργός ως πρώτη κίνηση επέλεξε να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να μην κινήσει άμεσα τις διαδικασίες για εκλογές, αλλά λίγο αργότερα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης της δόσης στις 20 Αυγούστου, η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας θα φέρει προ των ευθυνών τους τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν οι οποίοι θα κληθούν να ρίξουν την κυβέρνηση, αφού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ξεκαθαρίζουν ότι στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αλλά οχι την κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα με την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Τσίπρας ενδεχομένως να ανατρέπει για λίγες μέρες τη δημιουργία του κόμματος από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ωστόσο στην ψήφο εμπιστοσύνης θα γίνει πράξη αυτό που ο πρωθυπουργός είχε πει πρόσφατα ότι η Αριστερή κυβέρνηση στηρίζεται ή πέφτει από αριστερούς βουλευτές.

Πάντως το αν θα πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης δεν είναι ξεκάθαρο και όλα δείχνουν ότι είναι αμφίβολο, ενώ ενδεχομένως αποτελεί μια ζαριά ρίσκου ώστε να αναγκάσει τους βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και τους βουλευτές που διαφωνούν και αποτελούν την εσωκομματική αντιπολίτευση να ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν την ευθύνη των πρόωρων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος μέχρι την παροχή ψήφου είναι πολύς και πυκνός αν και ήδη είναι ξεκάθαρο ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης που δήλωσε ότι ντρέπεται για την κυβέρνηση, δεν πρόκειται να δώσουν στον πρωθυπουργό ψήφο εμπιστοσύνης.

Κατά την ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις δέκα το πρωί ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε συνολικά 47 απώλειες, αφού 32 βουλευτές ψήφισαν «Όχι», 11 δήλωσαν «παρών» και τρείς ακόμη διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Σε δηλώσεις της έπειτα από την ψηφοφορία στη Βουλή η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, τόνισε πως μόλις ολοκληρώθηκε μία δύσκολη συνεδρίαση και σημείωσε ότι με ισχυρή πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η συμφωνία.

«Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Θα παρακολουθήσει η σημερινή συνεδρίαση του Eurogoup. Έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης και η μεγάλη διαπραγμάτευση για την ρύθμιση του χρέους. Η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι απαραίτητο για να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στην χώρα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια. Παράλληλα σήμερα υπήρξε ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών που επέλεξαν μία διαφορετική διαδρομή. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός, θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα».

Στο Μέγαρο Μαξίμου αιφνιδιάστηκαν από τον μεγάλο αριθμό των βουλευτών που ψήφισαν «όχι» και «παρών» στην κρίσιμη ψηφοφορία, ενώ οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας είναι αποφασισμένοι να καταψηφίσουν συνολικά την κυβέρνηση.

Εφόσον χάσει τη δεδηλωμένη ο κ. Τσίπρας θα έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο επιλογές: Να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είτε να καταθέσει την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να ανοίξει τον δρόμο για πρόωρες εκλογές.

Πλέον το σενάριο για εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου πάει πιο πίσω γιατί οι χρόνοι δεν βγαίνουν. Μόλις καταθέσει την εντολή θα πρέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ξεκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Μέχρι τώρα τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ταχθεί υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ειδικού σκοπού, ο πρωθυπουργός έχει απορρίψει το ενδεχόμενο αυτό.

Το Μέγαρο Μαξίμου προτιμά σε κάθε περίπτωση την προσφυγή στις κάλπες όσο ακόμη διατηρεί ο πρωθυπουργός το πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων και βέβαια πριν αρχίσει η εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Στην ομιλία του στην Βουλή ο κ. Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη.

Στο αίτημα του προέδρου της ΝΔ να πάρει πρωτοβουλία για αποκατάσταση της κυβερνητικής σταθερότητας ακόμα και με εκλογές ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Μην υποβάλλεται αίτημα για εκλογές γιατί ενίοτε τα αιτήματα γίνονται δεκτά».

Πάντως για την ώρα ο Αλέξης Τσίπρας κρατάει μια στάση αναμονής περιμένοντας το Eurogroup.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε πολλές φορές στην ανάγκη ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την ψήφιση της συμφωνίας και την έγκρισή της από το Eurogroup.

Το Μνημόνιο ψηφίστηκε με 222 ΝΑΙ, 64 ΟΧΙ και 11 ΠΑΡΩΝ

Από τον ΣΥΡΙΖΑ 32 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, 11 δήλωσαν «παρών», τρεις διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας «ναι» επί της αρχής και «παρών» σε επιμέρους άρθρα, ενώ ένας βουλευτής ήταν απών.

Ειδικότερα, «ναι» επί της αρχής ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κυρίτσης («ναι» στην τροπολογία 233 και «παρών» στα υπόλοιπα), Γιώργος Ψυχογιός («ναι» και στα άρθρα, «παρών» στην τροπολογία 232) και Δημήτρης Σεβαστάκης («παρών» στο άρθρο 1, «ναι» στα υπόλοιπα).

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Το κόμμα σε διάσπαση σε απευθείας μετάδοση από το κανάλι της Βουλής

Σε απευθείας μετάδοση μέσω του καναλιού της Βουλής μεταδόθηκε ουσιαστικά η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ρήξη ανάμεσα στην ομάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον οριστική. Εκτός από τις ανακοινώσεις και τις διαρροές το διαζύγιο μεταδόθηκε αργά τη νύχτα μέσω του καναλιού της Βουλής και πλέον είναι ξεκάθαρο το ρήγμα. Το μέγεθος της διάσπασης είναι και αυτό που θα κρίνει τελικά το χρόνο των εκλογών.

Όλη τη νύχτα υπήρξαν άγριες συγκρούσεις και εκατέρωθεν επιθέσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σε διασταυρούμενα πυρά βρέθηκε ο Δημήτρης Μάρδας, αλλά και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα δεν γλίτωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αλλά και το σύνολο της κυβέρνηση για την οποία δεν ξέρει αν ντρέπεται ή λυπάται όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση», είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συνταγματική εκτροπή.

Σχολιάζοντας τη συνοπτική παρουσίαση των νομοθετικών βελτιώσεων από τον κ. Μάρδα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε: «Ο κ. Μάρδας άλλαξε τον τίτλο του νομοσχεδίου και σαν τους καλόγερους που βαφτίζουν το κρέας ψάρι το έκανε συνταγματικό. Έτσι γίνονται συνταγματικές οι ρυθμίσεις; Αυτά τα τρικ χρησιμοποιούσε ο κ. Βενιζέλος για να κάνει συνταγματικές τις εκτροπές» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης. «Μπορείτε να πετσοκόβετε συνταξιοδοτικά δικαιώματα και να το χαρακτηρίζετε αυτό συνταγματικό; Είναι ντροπή αυτό που κάνετε, συνταγματική εκτροπή» σημείωσε. «Δείχνει το θέατρο του παραλόγου σε αυτή την αίθουσα. Λυπάμαι και για την κυβέρνηση και για τη δική σας στάση. Σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία» είπε απευθυνόμενος στον κ. Μάρδα.

Τέλος, αναφερόμενος στη συγκυβέρνηση ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κήρυξε εκστρατεία κατά του μνημονίου και μας φέρνει μνημόνια», τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. «Τελικά ότι και να γίνεται μνημόνιο βγαίνει, αλλά κάποιοι θα γκρεμίσουν αυτή τη νέα δικτατορία. Δεν υπάρχει μονόδρομος στην Ελλάδα», κατέληξε.

Όλα έχουν πάρει πλέον το δρόμο τους και μέσα στις επόμενες ώρες κρίνεται η κυβέρνηση και η ύπαρξή της, οι εκλογές και η επόμενη μέρα για το ΣΥΡΙΖΑ.

Το βαρύ κλίμα στο ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί τις τελευταίες μέρες έντονα και όπως ήταν αναμενόμενο κορυφώθηκε.

Καταρχήν η Ζωή Κωνσταντοπούλου επιτέθηκε κατά πάντων στην κυβέρνηση.

Ανήθικη στοχοποίηση επί προσωπικού και διαδικαστικού όσων υπερασπίζονται «αυτά που όλοι μαζί είχαμε πρεσβεύσει κι αγωνιστεί» από εκείνους που τα παραβιάζουν, κατήγγειλε χθες η Ζώη Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή.

Κατηγόρησε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως με τη δήλωσή του ότι το νομοσχέδιο για το μνημόνιο θα εισαχθεί στη Βουλή «Ζωής θέλοντος» (εξερχόμενος του ξενοδοχείου στο οποίο διεξήχθησαν οι διαπραγματεύσεις) στοχοποίησε την ίδια ως πρόεδρο του Σώματος.

Αναφέρθηκε στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος επικαλέστηκε τον Φρόιντ μιλώντας για το πρόσωπό της. «Η Αριστερά γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτά τα εργαλεία της ψυχιατρικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλά και της εκφυλιστικής αποδόμησης της προσωπικότητας εκείνου ο οποίος διαφωνεί είναι εργαλεία που χρησιμοποίησαν τα πιο σκοτεινά καθεστώτα, οι πιο σκοτεινές μυστικές υπηρεσίες, εκείνοι όλοι από του οποίους υπέφερε ιστορικά η Αριστερά», είπε.

Επίσης, η πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Kontra news» χαρακτηρίζοντας την νέα «Αυριανή». «Γιατί ανέχεστε να εμφανίζονται υπερασπιστές σας έναντι των κακών και τρελών διαφωνούντων αθύρματα του χείριστου κιτρινισμού;» αναρωτήθηκε κάνοντας λόγο για ανοχή των νέων εκπροσώπων της διαπλοκής και του παλαιοαυριανισμού, «που αντιποιούνται την υπεράσπιση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και να αντεπιτίθενται με ψυχιατρικούς ορούς τους οποίους υιοθετεί σήμερα ο υπουργός επικράτειας».

Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών τόνισε: «Πώς τολμάτε να αποδίδετε δόλο σε προέδρους επιτροπών της Βουλής και στην πρόεδρο της Βουλής που προσπαθούν να περιφρουρήσουν τη διαδικασία στη Βουλή;». «Δεν μπορείτε να προσποιείστε ότι δεν βλέπετε αυτή την αδυσώπητη επίθεση σε όποιον τολμά να υπενθυμίζει ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο ανήκετε έχει εκλεγεί με άλλο πρόγραμμα από αυτό το οποίο εισηγείστε και έχει πάρει 50 μπόνους έδρες».

Απαντώντας στη Ζώη Κωνσταντοπούλου, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, προχώρησε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook στο εξής σχόλιο: «Όσο μεγάλη κι αν είναι η πολιτική διαφωνία και η σύγκρουση, η Αριστερά, φυσικά και στο εσωτερικό της, όχι μόνο δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τα όπλα του εχθρού, αλλά οφείλει να συνεχίζει ακατάπαυστα τον πόλεμο ενάντια στον κιτρινισμό, τον “αυριανισμό” και την ανθρωποφαγία και να διαφυλάσσει τη συντροφικότητα ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει».

Το νέο κόμμα Λαφαζάνη

Οι συγκρούσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, ενώ το πρωί της Πέμπτης ο Π. Λαφαζάνης ξεκίνησε τη δημιουργία του κόμματος του.

Όλα οδηγούν σε πορεία μη αναστρέψιμης διάσπασης  με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να δίνει στη δημοσιότητα το πρώτο μανιφέστο του υπό ίδρυση κόμματος και τον Αλέξη Τσίπρα να αντεπιτίθεται.

Μεταξύ των δύο ισχυρών πόλων, του κ. Τσίπρα και του κ. Λαφαζάνη, αναπτύσσονται ισχυρές αντιδράσεις, καθώς η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ ζητά έξοδο από την Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, ενώ 19 μέλη της Κ.Ε. ζητούν ακύρωση του μνημονίου και διεξαγωγή του συνεδρίου πριν από τις εκλογές.

Χθες με μια νέα κίνηση, ο κ. Λαφαζάνης έκανε ένα βήμα μπροστά, απευθύνοντας προσκλητήριο για «ένα ενωτικό κίνημα που θα δικαιώσει τους πόθους του λαού για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη». Σημειώνεται ότι, νωρίς το απόγευμα χθες στη Βουλή, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, ο κ. Λαφαζάνης, όταν ρωτήθηκε εάν είναι πιθανή η διαγραφή των βουλευτών της Πλατφόρμας, απάντησε: «Δεν νομίζω, υπάρχει καταστατικό του κόμματος και κανονισμός της Κ.Ο. Από βουλευτές θα μας διαγράψει; Ας μας διαγράψει».

Εκτός από τον κ. Λαφαζάνη, το μανιφέστο υπογράφουν: Βερναρδάκης Αλέκος, Γαλάνης Νίκος, Κάβουρας Δημήτρης, Καλτσώνης Δημήτρης, Μαντάς Παναγιώτης, Νταβανέλος Αντώνης, Παγιάτσος Ανδρέας, Σακελλαρόπουλος Σπύρος, Σαραφιανός Δημήτρης, Σουάνη Μαρία, Τζήμας Θέμης, Χήτας Λάμπρος.

Απαντώντας στη δήλωση αυτή, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τόνιζαν ότι «η απόφαση του Π. Λαφαζάνη να ανακοινώσει, σε συμπόρευση με παράγοντες της πολυδιασπασμένης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, το πρόπλασμα νέου πολιτικού φορέα οριστικοποιεί την από καιρό ειλημμένη απόφασή του να διαλέξει ξεχωριστό δρόμο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα πριν από το κοινά αποφασισμένο έκτακτο συνέδριο». Στις αναφορές του κ. Λαφαζάνη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απαντά ότι «θα χρειαστεί να υπενθυμίσουμε ότι η συντεταγμένη επιστροφή στη δραχμή, την οποία θέτει ως κεντρικό πολιτικό του στόχο –δηλαδή δραχμή με μνημόνιο– μπορεί να αποτελεί θέση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά δεν υπήρξε ποτέ προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ». Οσο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αναφέρει ότι «οι πάντες γνωρίζουν ότι το 62% του ΟΧΙ δεν ήταν, σε καμία περίπτωση, εντολή ούτε για έξοδο από το ευρώ, ούτε για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα».