Σοβαρό προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση το γεγονός ότι η Γερμανία συνεχίζει να διατηρεί τις επιφυλάξεις της εμμένοντας στην συμφωνία -γέφυρα και όχι σε πλήρη συμφωνία.

Μάλιστα η θέση αυτή της γερμανικής πλευράς επαναδιατυπώθηκε και ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με πρωτοβουλία της καγκελαρίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις θέσεις της κ. Μέρκελ με το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της 12ης Ιουλίου ήρθε σε συμφωνία με τους Θεσμούς, την οποία δεν είναι δυνατό να ακυρώσει.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ. Μέρκελ θα προτιμούσε να υπάρξει συμφωνία μετά από 15-20 ημέρες και παράλληλα σημείωναν ότι είναι αδύνατο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες κυβερνήσεις να δεχθούν τους εξωθεσμικούς όρους που θέτει το Βερολίνο.

Άλλωστε οι προθέσεις της κ. Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε να πάει πίσω λίγες εβδομάδες η συμφωνία ανατρέπουν τους σχεδιασμούς του κ. Τσίπρα για πρόωρες κάλπες – εξπρές.

Είναι ξεκάθαρο ότι η κ. Μέρκελ στηρίζει τη θέση Σόιμπλε αλλά σύμφωνα με πληροφορίες διατηρεί μια πιο μετριοπαθή στάση.

Σε κάθε περίπτωση την Παρασκευή αναμένεται να συγκληθεί το Eurogroup και εκεί θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει – αν δεν υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις – ψηφισμένο το μνημόνιο στα χέρια του.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε εκτός από την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.