Επαφές με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε τη Δευτέρα το βράδυ ο πρωθυπουργός, ενώ οι διαπραγματεύσεις για τη νέα συμφωνία βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη και ήταν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κλείσει η συμφωνία το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, το κλίμα στην επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη γερμανίδα καγκελάριο ήταν βαρύ, με την κ. Μέρκελ να επαναφέρει το θέμα της συμφωνίας – γέφυρα λέγοντας ότι το Βερολίνο δεν έχει ενημερωθεί επαρκώς.

Τότε ήταν που ο Αλέξης Τσίπρας αναζήτησε στήριξη και ενώ η διαπραγμάτευση συνεχιζόταν στο Χίλτον. Ο κ. Τσίπρας μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο της Κομισιόν οι οποίοι ήταν πολύ πιο υποστηρικτικοί, τονίζοντας την πάγια θέση Παρισιού και Βρυξελλών για άμεση και συνολική συμφωνία.

Η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να κλείσει η συμφωνία χωρίς επιπλέον προσκόμματα, καθώς η Αθήνα είχε αντιληφθεί πως υπήρχε διάθεση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών να τορπιλιστεί η συμφωνία και ο Σόιμπλε είχε καταστήσει σαφές ότι προκρίνει ένα νέο δάνειο γέφυρα.

Η κυβέρνηση στρέφει πλέον το βλέμμα στο Eurogroup της Παρασκευής για να διαπιστωθεί επακριβώς η γερμανική θέση, και επιζητεί τη στήριξη της Κομισιόν και του Παρισιού στην κρίσιμη αυτή μάχη, ώστε να αποφευχθούν οι βλέψεις του Βερολίνου για συμφωνία – γέφυρα.

Σημειώνεται ότι οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Αθήνας – δανειστών έκλεισαν τελικά το πρωί με συμφωνία, με τις δυο πλευρές να έχουν καταλήξει στο κείμενο του μνημονίου, και να απομένουν μόνο μερικές τεχνικές λεπτομέρειες για την οριστικοποίησή της.