Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και μέλος της διϋπουργικής για την πάταξη της διαφθοράς Τέρενς Κουίκ, σε σημερινή του συνέντευξη στον Real FM είπε ότι δεν επιθυμεί να ασχοληθεί «με τους δραχμόβιους, οι οποίοι θέλουνε να ”τινάξουν στον αέρα” την Ελλάδα».

Διευκρίνισε ότι σέβεται τις διαφορετικές απόψεις, αλλά «δεν θα μπορούσαμε από την άλλη πλευρά να επιτρέψουμε, οι οποιοιδήποτε είναι ”εραστές της δραχμής”, να βάζουνε σε κίνδυνο την υπόσταση της πατρίδας μας σε πολλά επίπεδα».

«Όλες οι λύσεις μας, όπως είχαμε δεσμευτεί και προεκλογικά αλλά ακόμα και στην περίοδο του δημοψηφίσματος, πρέπει να είναι λύσεις εντός Ευρωζώνης και μέσα στην ΕΕ» υπογράμμισε.

Στην παρατήρηση ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «συγκυβερνούν με τους ”δραχμόβιους”», ο κ. Κουΐκ κατέστησε σαφές ότι οι ΑνΕλ «στηρίζουμε την κυβέρνηση Τσίπρα», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ανεξαρτήτως αντιδράσεων, η νέα συμφωνία θα ψηφιστεί.

Επίσης χαρακτήρισε ως «κορυφαία στιγμή στη Δημοκρατία μας, το γεγονός ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης στηρίζουνε αυτήν την ιστορία, βεβαίως έχοντας ξεκαθαρίσει ότι μόλις κλείσει η συμφωνία την οποία και θα την ψηφίσουν, από εκεί και πέρα θα ακολουθήσουν το δικό τους το δρόμο, όπως κάνει κάθε αντιπολίτευση».

Ο κ. Κουΐκ είπε ότι μπορεί «αύριο ξαφνικά να μη χρειαστεί να πάμε σε εκλογές και να αφεθεί αυτή η κυβέρνηση να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της συμφωνίας, όπως ίσως είναι και το λογικότερο».

Εξέφρασε, μέσω ρητορικών ερωτημάτων, τη βεβαιότητα ότι αν χρειαστεί προσφυγή στις κάλπες, ο κ. Τσίπρας θα βρει λύση, προσθέτοντας πως «και φυσικά πρέπει να τον στηρίξουμε αν πάμε για εκλογές. Και αν γίνουν εκλογές, θα είναι άλλοι οι χαμένοι, να είσαστε βέβαιοι, γιατί τουλάχιστον μέσα στη συνείδηση του κόσμου ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και εμείς ως ΑνΕλ που τον στηρίζουμε, γιατί αν δεν ήμασταν αυτή τη στιγμή εμείς μέσα στην κυβέρνηση, δεν ξέρω τι θα γινόταν…».

Ερωτηθείς αν επί 6 μήνες και καθήμενοι στο ίδιο τραπέζι με τους «δραχμόβιους» συζητούσαν κάποια εναλλακτικά σχέδια, ο κ. Κουΐκ είπε «από την αρχή των διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίσαμε, ότι στηρίζαμε τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Και ο καθένας από εκεί και πέρα έκανε και κάνει τη δουλειά του…». Πρόσθεσε δε ότι «δε μπορώ να αντιληφθώ όλους εκείνους οι οποίοι τώρα μουρμουράνε και γκρινιάζουν ή που επίσης μπορούν να καταδικάζουν ή να κριτικάρουν, αλλά εκείνο το περίφημο Σαββατοκύριακο της 12ης Ιουλίου ήταν με το ένα πόδι όρθιοι, παρακαλώντας να γίνει μία συμφωνία για να μπορέσει να κρατηθεί η Ελλάδα».

«Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, και όποιος θέλει εκλογές ας έρθει στις κάλπες. Αλλά όπως βλέπετε, ούτε η αντιπολίτευση θέλει εκλογές» είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς για την πάταξη της διαφθοράς είπε καταρχήν ότι «στο θέμα των δανείων, που έδινε η Αγροτική Τράπεζα, με ζημιά 5 δισ. σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, σε 1.300 διαφορετικές δανειοδοτήσεις, οι οποίες δανειοδοτήσεις, όταν θα ασκηθεί ποινική δίωξη -ελπίζω να μην το καθυστερήσουν η κ. Πόπη Παπανδρέου με την κ. Ελένη Ράικου- θα δείτε ονόματα, όπου θα καταλάβετε πολλά…»

Ο κ. Κουΐκ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο νομοσχέδιο του κ. Νικολούδη για το λαθρεμπόριο του καπνού, «όπου εκεί πλέον, η διαδρομή του καπνού, μέχρι να φτάσει στην τελική μορφή του τσιγάρου που πωλείται σε περίπτερο, θα παρακολουθείται με τσιπάκι, περίπου όπως παρακολουθείται και η ροή (=διαδρομή) ενός φαρμάκου».

«Και τρίτον, η επόμενη σύσκεψη αφορά στον ”σκοτεινό” κόσμο των καυσίμων, όπου εκεί θα μπούνε θέματα ”εισροών – εκροών”, ιχνηθέτησης, λογισμικών, του X-Ray αυτοκινούμενου οχήματος» πρόσθεσε.

Ο κ. Κουΐκ αναφέρθηκε στο πρόσφατο ταξίδι του στο Παρίσι, με την γενική γραμματέα Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου και τον επικεφαλής Οικονομολόγο του πρωθυπουργού, για το θέμα της φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό και επιβεβαίωσε «το ρεπορτάζ, που ”έσκασε” και που αφορά στις διασταυρώσεις καταθέσεων εδώ στην Ελλάδα», προσθέτοντας ότι «αυτή η διαδικασία θα δώσει το περιθώριο να μαζέψουμε χρήματα».

Διευκρίνισε ότι η εισροή χρημάτων στα ταμεία δεν γίνεται «αυτόματα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «με πολλή ικανοποίηση διαπιστώνω, ότι το ”κουαρτέτο” των θεσμών έχει πάρει στα πολύ σοβαρά την προσπάθεια που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Βασίζονται πάρα πολύ επάνω σε αυτό το κομμάτι και μας εμπιστεύονται».

«Και από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πάρουμε όλα αυτά τα know how, που χρειάζονται, για να μπορέσουμε να μεθοδεύσουμε την κατάσταση, αλλά σας διαβεβαιώνω, ότι ο κύριος Νικολούδης είναι ένας άνθρωπος, που ξέρει πάρα πολύ καλά αυτόν τον ”πόλεμο” και θα τον πάμε μέχρι τέλους» κατέληξε ο κ. Κουΐκ.