«Παράπονα» για τις δηλώσεις του Δημήτρη Μάρδα και του Γιάννη Πανούση έκανε στον Πρωθυπουργό η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Με επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα, η κ. Κωνσταντοπούλου επισημαίνει ότι ο κ. Μάρδας, «στο πλαίσιο σειράς προσβλητικών δηλώσεών του, που στρέφονται εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και, συνολικότερα, εναντίον της λειτουργίας και της αυτονομίας της Βουλής, προέβη και σε δηλώσεις που αφορούν το έργο και το αντικείμενο αυτής της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος».

Σύμφωνα με την ίδια, οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών δεν απηχούν την εκπεφρασμένη άποψη της κυβέρνησης, πλην όμως δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά.

Αποστάσεις από το έργο της Επιτροπής Αλήθειας Δημόσιου Χρέους κράτησε προ ημερών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ένω άφησε και αιχμές για το κόστος λειτουργίας της.

Απαντωντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού Χάρη Θεοχάρη, ο κ. Μάρδας δήλωσε: «Η Βουλή έχει έναν κανονισμό, ο οποίος της δίνει τη δυνατότητα να διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα συμπεράσματα από τα όποια επιστημονικά συνέδρια που γίνονται στη Βουλή είναι και συμπεράσματα της ελληνικής κυβέρνησης. Αν είναι χρήσιμα θα τα χρησιμοποιήσει, διαφορετικά δεν δεσμευόμαστε».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ακόμη πρόσθεσε: «Θέλω να επισημάνω ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στους χαρακτηρισμούς που κάνουμε. Οι όροι επονείδιστο και επαχθές είναι δύο διαφορετικοί όροι. Η ελληνική γλώσσα είναι πολύ πλούσια και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί πως την χρησιμοποιούμε».

Ο υπουργός Οικονομικών άφησε αιχμές και για το κόστος λειτουργίας της Επιτροπής, σημειώνοντας: «θα πρέπει να προσεχθεί το κόστος των δραστηριοτήτων. Μπορεί να είναι κόστος δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα μέσα στη Βουλή, αλλά δεν παύει να είναι κόστος που επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό».

«Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. Ο Γιάννης Πανούσης είχε αδειάσει την Πρόεδρο της Βουλής για τη λεκτική επίθεσή της κατά αστυνομικού, ενώ μόλις προχθές την κατηγόρησε ότι θέλει να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό.

Στη συνέχεια, η κ. Κωνσταντοπούλου σημειώνει ότι «θα σας παρακαλούσα να μεριμνήσετε προσωπικά, ώστε αυτό το ονειδιστικό για την Δημοκρατία φαινόμενο να λάβει ένα τέλος, καθότι πρώτα τα μέλη της κυβέρνησης, με το παράδειγμα τους, με την αυτοσυγκράτηση και την τήρηση των αρχών της πολιτικής και θεσμικής ευπρέπειας, θα πρέπει να δίνουν τον τόνο και να συγκροτούν το θεσμικό υπόδειγμα ώστε αυτές οι αρχές να γίνονται σεβαστές και από την αντιπολίτευση».