Έκτακτο συνέδριο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε τελικά σε εσωκομματικό δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

Η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο, ενώ σημειώνεται πως επιστολή παραίτησης έστειλαν την ώρα της συνεδρίασης 17 μέλη της ΚΕ του κόμματος που πρόσκεινται στην ΚΟΕ.

Στη σημερινή του ομιλία ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό έκτακτο συνέδριο το Σεπτέμβριο ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα».

Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας πάντως επισημάνθηκαν και στην ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην τοποθέτησή του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου δήλωσε πως «είναι μύθοι αυτά που λέγονται γύρω από τη μη δυνατότητα επιστροφής σε εθνικό νόμισμα και ότι αυτή οδηγεί σε κόλαση».

«Να κάνουμε εδώ και τώρα αυτή τη συζήτηση. Θα είναι μια κοροϊδία να κάνουμε έκτακτο συνέδριο ενώ θα έχει υπογραφεί και ψηφιστεί από τη βουλή το νέο μνημόνιο. Τέτοια δημοκρατία θέλουμε;» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής χαρακτηρίστηκε από υψηλούς τόνους, με πολλά στελέχη να επισημαίνουν τον κίνδυνο της διάσπασης του κόμματος, ενώ αρκετές ήταν οι φωνές που εκφράστηκαν υπέρ της κατάρτισης ενός «plan Β».