Με σημαντική καθυστέρηση που ξεπερνά τις δύο ώρες ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ανοίξει με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Στο Σινέ Κεραμεικός ξεκίνησαν να καταφθάνουν τα μέλη της ΚΕ του κόμματος με μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη για τις 10:00 το πρωί με την εναρκτήρια ομιλία του Αλέξη Τσίπρα.

Η ΚΕ συνεδριάζει μέσα σε έντονο πολωτικό κλίμα, με τις δύο πλευρές να εμφανίζονται έτοιμες για ρήξη με αφορμή την ψήφιση του τρίτου πακέτου βοήθειας μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις σαφείς προειδοποιήσεις, τις βολές στους διαφωνούντες και την ανοιχτή απειλή για πρόωρες εκλογές στη χθεσινή συνέντευξή του, αναμένεται εκ νέου να ζητήσει τη σύγκλιση εκτάκτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο, μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το μεγάλο στοίχημα για τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αποδείξει πως ελέγχει το κόμμα του με τους νυν συσχετισμούς στο ανώτατο κομματικό όργανο, καθώς έχει ήδη χάσει την πλειοψηφία του οργάνου, όταν τάχθηκαν εναντίον της συμφωνίας και της κυβερνητικής πολιτικής τα 109 από τα 201 μέλη της ΚΕ. Την ίδια ώρα θα επιχειρήσει να ανοίξει τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ στον «κοινωνικό» όπως έχει προαναγγείλει, επιδιώκοντας την εναρμόνιση της ευρείας κοινωνικής βάσης, όπως έχει διαμορφωθεί, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το που θα γείρει τελικά η πλάστιγγα στο ΣΥΡΙΖΑ κρέμεται από μία κλωστή, ενώ βαρύνουσας σημασίας για τις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι «53», οι οποίοι μέχρι στιγμής βρίσκονταν αιωρούμενοι ανάμεσα σε στήριξη και «άδειασμα» του Αλέξη Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι τα «παρών» στις δύο ψηφοφορίες για τα προαπαιτούμενα προέρχονταν από βουλευτές της κίνησης των 53. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο κατόπιν συνεδρίασης την Τρίτη, οι 53 αποφάσισαν να στηρίξουν τον Αλέξη Τσίπρα στο αίτημά του για έκτακτο Συνέδριο. Η απόφαση αλλάζει τις ισορροπίες καθώς 45 μέλη της κίνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι και μέλη της Κ.Ε, με πολλούς εξ αυτών να συγκαταλέγονται στους 109 που είχαν υπογράψει ενάντια στη συμφωνία.

Το διακύβευμα της συνεδρίασης της ΚΕ, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, με κατηγορίες ένθεν κακείθεν για την ιδεολογική καθαρότητα της κάθε πλευράς, θα είναι… επί της διαδικασίας. Το κρίσιμο επίδικο για το Συνέδριο είναι κατά πόσο τελικά θα αποφασιστεί η διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου, στο οποίο οι σύνεδροι εκλέγονται από τις οργανώσεις του κόμματος ή Διαρκούς Συνεδρίου, που είναι ουσιαστικά σύγκληση του τελευταίου Συνεδρίου με δεδομένη τη σύνθεση του Σώματος. Οι «προεδρικοί» επιδιώκουν ένα έκτακτο Συνέδριο, στο οποίο θα μπορέσουν να έχουν εξασφαλιστεί οι συσχετισμοί και η αριθμιτική υπεροχή έναντι των διαφωνούντων, καθώς τυχόν σύνθεση του Συνεδρίου με τα δεδομένα του 2013 εκτιμάται ότι μπορεί να θέσουν εν αμφιβόλω την επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Επί τάπητος αναμένεται να ρίξει ο πρωθυπουργός και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος μεταξύ των μελών του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που χρειαστεί να τοποθετηθεί το κόμμα για τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση μέσα στον Αύγουστο. Η πρόταση αυτή κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Βούτση στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ της Τρίτης και ουσιαστικά θα «πετάξει» το μπαλάκι των τελικών αποφάσεων στα 30.000 μέλη του κόμματος. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο συναντά ισχυρές αντιδράσεις από την πλευρά της Αριστερής Πλατφόρμας, που τονίζει ότι μεταξύ αυτών βρίσκονται και πολλά μέλη που εγγράφηκαν στο κόμμα με τη δυναμική των τελευταίων δύο ετών και παραμένουν έκτοτε ανενεργά.

Γεροβασίλη: Πρώτα η συμφωνία, μετά η ενότητα του κόμματος

Πρωταρχική ανάγκη χαρακτήρισε την ολοκλήρωση της συμφωνίας η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη προσερχόμενη στο Σινέ Κεραμεικός για την κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι τα ζητήματα που αφορούν στην ενότητα του κόμματος θα ακολουθήσουν στη συνέχεια.

Παράλληλα, η κυβερνητική εκπρόσωπος εξέφρασε την πεποίθηση πως σήμερα θα «καταλήξουμε στα σωστά συμπεράσματα. Πρόταγμα το συμφέρον του λαού και μετά του ΣΥΡΙΖΑ»

«Δεν είναι στόχος της κυβέρνησης οι εκλογές» πρόσθεσε η κα Γεροβασίλη.

Δ. Στρατούλης: Θα κάνω ό,τι μπορώ για να μην ψηφιστεί τρίτο μνημόνιο

«Θα κάνω κάθε προσπάθεια για να απεγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ταχύτερο δυνατό από τα μνημόνιο, να μην υπογράψουμε το τρίτο μνημόνιο και να επανέλθει η κυβέρνηση στη ρότα των προεκλογικών της δεσμεύσεων», σημείωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, προσερχόμενος στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στον Κεραμεικό.

Ο «λοχαγός» του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Αριστερή Πλατφόρμα, πρόσθεσε ότι θα «συζητήσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία» και απέφυγε να σχολιάσει τις αιχμές και την επίθεση που εξαπέλυσε στη συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας στους διαφωνούντες.

Βαρεμένος: Δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος

«Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει. Ο λαός έχει περάσει πολλά. Δεν έχουμε πολλές επιλογές, έχουμε μία έστω κι αυτή είναι αβέβαιη. Το φάντασμα του Grexit θέλουμε να φύγει οριστικά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Βαρεμένος προσερχόμενος στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, η συνεδρίαση της οποίας έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

«Η ενότητα πρέπει να είναι σε εθελοντική βάση. Πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς μεταξύ μας. Σε αυτή τη φάση δεν αρκεί το όχι ή το ναι, θέλουμε πρόταση για το ποια είναι η διέξοδος» πρόσθεσε, αφήνοντας αιχμές για τους διαφωνούντες ο κ. Βαρεμένος.

Μητρόπουλος: Διαγραφές και παράδοση της έδρας δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς

«Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει το πιο αντικοινωνικό πρόγραμμα», δήλωσε πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Αλέξης Μητρόπουλος.

Απηύθυνε έκκληση για ενότητα λέγοντας ότι οι διαγραφές δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς. «Ο τρίτος πόλος της διεύρυνσης που δεν μετείχαμε στη διαπραγμάτευση καλούμε την ηγεσία σε ενότητα. Διαγραφές και παράδοση της έδρας δεν συνάδουν με το ήθος της Αριστεράς και δεν έχουν συμβεί ούτε στις πιο εκφυλισμένες εκδοχές της σοσιαλδημοκρατίας και του κομουνισμού.

Μέχρι την τελευταία στιγμή κυρίως εμείς του τρίτου πόλου θα συμβάλουμε για να υπερβούμε τη ρήξη. Ο λαός θέλει συνεννόηση και φυγή προς τα εμπρός. Μόνο με ψυχραιμία, ενότητα και συνεννόηση θα υπερβούμε την κρίση», είπε.

Συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού και όχι «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» ζητούν οι 53

Συνέδριο στρατηγικού επανακαθορισμού και όχι συνέδριο «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και διάσπασης» ζητεί η τάση των 53+, με δήλωση της. Οι 53+ κάνουν λόγ για στρατηγική ήττα της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «διαψεύστηκαν, από την ίδια την πραγματικότητα, οι βασικές θέσεις μας ότι μπορεί να γίνει ανεκτή μια εναλλακτική οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της υφιστάμενης ευρωζώνης, καθώς και ότι το ευρωπαϊκό δημοκρατικό κεκτημένο θα αρκούσε για να αποτρέψει τον στραγγαλισμό ενός ολόκληρου λαού».

Αναφέρουν, επίσης, ότι στο διάστημα της εξάμηνης διακυβέρνησης, δεν εφαρμόστηκε με σαφήνεια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ που εμπεριείχε τομές, συγκρούσεις και ρήξεις με το παλαιό μνημονιακό και συντηρητικό καθεστώς. Σημειώνουν, ακόμη, ότι το μερίδιο ευθύνης δεν είναι το ίδιο για όλους και κάνουν λόγο για συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Κεντρικής Επιτροπής και παράκαμψη των συλλογικών εσωκομματικών διαδικασιών. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι πραγματοποιήθηκαν και κατακτήσεις την περίοδο αυτή, που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Εντοπίζουν το μεγάλο κίνδυνο για το ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση στην μετατροπή της συνθηκολόγησης σε πολιτική γραμμή, «γίνει αποδεκτό δηλαδή, ότι το μνημόνιο είναι ο ορίζοντας της πολιτικής μας».

«Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη και περίπλοκη συγκυρία, δεν χρησιμεύουν σε τίποτα οι κραυγές και οι απλοποιήσεις. Η πόλωση, η ανθρωποφαγία και το κυνήγι μαγισσών απλά θα φέρουν τη διάσπαση η οποία με τη σειρά της θα καταστήσει ακόμα πιο μεγάλη και διαρκή την ήττα. Περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αυτοσυγκράτηση και συντροφική αλληλεγγύη» αναφέρει η τάση των 53+ και χαρακτηρίζει επείγουσα την ανάγκη να αποκατασταθεί η δημοκρατία στο εσωτερικό του κόμματος και το συλλογικό «εμείς» που το προηγούμενο διάστημα τραυματίστηκαν σοβαρά.

«Από τη μεριά μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό να περιφρουρηθεί η ιδεολογική ταυτότητα και να αποτραπεί η μνημονιακή μετάλλαξη του κόμματος» αναφέρουν και προτείνουν συντεταγμένη πορεία προς το Συνέδριο του κόμματος, με όλα τα πολιτικά και στρατηγικά επίδικα στο τραπέζι του διαλόγου, «ένα είδος μορατόριουμ και σεβασμό στη διαφορετική άποψη και επιλογή» και αποσαφηνίζουν ότι δεν συνυπογράφουν προτάσεις ασφυκτικού χρόνου και συνέδρια και δημοψηφίσματα.

«Βόμβες» Τσίπρα για διαφωνούντες

Η Κεντρική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκτάκτως στον απόηχο των σκληρών δηλώσεων του κ. Τσίπρα προς τους διαφωνούντες στη συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη στο Κόκκινο, στην οποία υπογράμμισε ότι «εκβιασμένη ενότητα δεν υπάρχει», ενώ κατηγόρησε την Αριστερή Πλατφόρμα και για λαθροχειρία αναφορικά με το δημοψήφισμα, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά «το 63% του Όχι δεν ήταν ένα μεγάλο ΝΑΙ στη δραχμή».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας όσους διαφωνούν με την κυβερνητική πολιτική να παραδώσουν την έδρα τους, όπως ορίζει το καταστατικό του κόμματος. «Είναι θέμα αποτελεσματικότητας, είπε ο πρωθυπουργός, θα πρέπει οι συλλογικές αποφάσεις να τηρούνται από όλους τους βουλευτές, αλλιώς οι βουλευτές που διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους, όπως ορίζει το καταστατικό», τόνισε για τους αντάρτες.

Συμπλήρωσε πως «παραείναι σουρεαλιστικό να λες ότι συμφωνείς με την κυβέρνηση και να μην στηρίζεις τις αποφάσεις της», ενώ έριξε και το καρφί για την Αριστερή Πλατφόρμα: «Με έχει εκπλήξει η στάση ορισμένων συντρόφων. Είπαν μετά τη συμφωνία: ‘Εσύ ψηφίζεις και εμείς δρέπουμε τις δάφνες της ιδεολογικής καθαρότητας’».

Ο κ. Τσίπρας άσκησε σφοδρή κριτική στους «αντάρτες» του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλοντας πρόωρες εκλογές «εάν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ενώ αναφορικά με τα διαδικαστικά επανέλαβε την πρόθεσή του για συντεταγμένη σύγκληση έκτακτου Συνεδρίου στις αρχές Σεπτεμβρίου.