«Βρίσκεται σε εξέλιξη μία έμμεση έναρξη ενός διαλόγου που μπορεί και θα πρέπει να φτάσει σε ένα προωθητικό αλλά και ταυτόχρονα θετικό αποτέλεσμα. Προφανώς αυτό που επιθυμούμε είναι να επουλωθούν τα τραύματα και να υπάρχει μία επαναβεβαίωση των κανόνων της συνύπαρξης, της συλλειτουργίας γιατί οι καιροί είναι δύσκολοι και θα γίνουν ίσως και πιο δύσκολοι μελλοντικά». Αυτό δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, σχετικά με τις εσωτερικές διεργασίες στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Άλφα 9,65 της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «μεγάλη πολυτέλεια» τη διάσπαση δυνάμεων της Αριστεράς, για να συμπληρώσει: «Το πώς θα το πετύχουμε αυτό; Η ίδια ιστορία αποδεικνύει τελικά το σωστό και το λάθος».

Για το θέμα Βαρουφάκη, ο κ. Βούτσης είπε ότι προφανώς ο τέως υπουργός Οικονομικών «έψαχνε υποκατάστατα ή εναλλακτικές σε περίπτωση που η χώρα στριμωχνόταν πάρα πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπήρχε σχέδιο για Grexit. Τέτοιο σχέδιο δεν υπεβλήθη, δεν κατοχυρώθηκε και προφανώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο πλαίσιο των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων. Κι εγώ συμμετέχω σε όλα αυτά τα όργανα. Ούτε υπεβλήθη, ούτε αναλύθηκε ούτε χρεώθηκε για να γίνει».

Προσέθεσε δε ότι «μπορεί προφανώς εφόσον ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης τα λέει, να υπήρχε σε επίπεδο διανοητικό και πειραματικό ένα τέτοιο σχέδιο αλλά όχι προς εφαρμογή. Πάντως είναι πολύ νωρίς να μιλήσει κάποιος για επέμβαση της δικαιοσύνης».

Για τη διαπραγμάτευση, ο κ. Βούτσης είπε ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους έχει μπει πλέον στο τραπέζι στους κύκλους της ευρωπαϊκής ηγεσίας και του ΔΝΤ και «έχει μεγάλο ενδιαφέρον γιατί δημιουργούνται και οι κατάλληλες ρωγμές για τις οποίες έχει μιλήσει και ο πρωθυπουργός, έτσι ώστε να έχουμε την καλύτερη δυνατόν διαπραγμάτευση, τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμα».

Τόνισε δε ότι υπάρχει η προοπτική μιας συμφωνίας με μία γενναία απομείωση του χρέους, με μια γενναία επενδυτική πρωτοβουλία και ταυτόχρονα με μικρά πλεονάσματα, αναφέροντας ότι τα παραπάνω θα επιτρέψουν μία πολιτική υπέρ των κοινωνικών τάξεων και των αδυνάτων, για να συμπληρώσει: «Όσο θα υπάρχει η δυνατότητα μέσω της πραγματικής οικονομίας για να εφαρμόζονται πολιτικές που θα ανακουφίζουν και θα δρουν ισοδύναμα απέναντι σε μέτρα που ενδεχομένως έχουν αρνητικό πρόσημο, θα μπορούμε να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που θα προσεγγίζει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια, η κατάσταση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη. Η αλήθεια όμως είναι ότι η συμφωνία που έγινε αφήνει αυτές τις πιθανότητες και τώρα γίνεται ακριβώς αυτή η διαπραγμάτευση».