Για τρεις βασικούς στόχους μίλησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στην εκπομπή της ΕΡΤ «Focus»: «Πρέπει να ολοκληρωθεί η συμφωνία, η συνολική χρηματοδότηση και η εμπλοκή του βασικού χρηματοδότη που είναι ο ESM».

Σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης, ο Γιώργος Σταθάκης ξεκαθάρισε πως: «Τα θέματα της συζήτησης δεν έρχονται από τον ουρανό αλλά είναι προσδιορισμένα».

Όσον αφορά το αν υπάρχουν κρυφές απαιτήσεις ο Γιώργος Σταθάκης είπε πως «επειδή δεν υπάρχουν άλλα προαπαιτούμενα, το χρονοδιάγραμμα όλων των συμφωνιών είναι ανοιχτό θέμα διαπραγμάτευσης. Το θέμα με τους αγρότες δεν ήταν προαπαιτούμενο».

«Τα δημόσια οικονομικά είναι σαφώς διατυπωμένα, η Ελλάδα καλείται να παράξει μειωμένα πλεονάσματα, άρα κάθε μέτρο πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στα δημοσιονομικά δεδομένα. Οπότε δεν υπάρχει πλαίσιο συζήτησης για να υπάρξουν παράλογα αιτήματα. Ξέρουμε από πού ξεκινάμε δεν είναι ρευστό το τοπίο. Έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε την εργαλειοθήκη 2 του ΟΟΣΑ αλλά οι επόμενες μεταρρυθμίσεις είναι δικής μας επιλογής» τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.

Όσον αφορά το αν είναι βιώσιμη η συμφωνία ο Γιώργος Σταθάκης είπε: «Εκτιμώ ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα της συμφωνίας είναι οικονομικά βιώσιμα διότι  αποτρέπεται οριστικά και αμετάκλητα ο κίνδυνος του Grexit. Αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα. Θα υπάρχει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή. Δεν χρειάζεται πλέον η Ελλάδα να παράγει μεγάλα πλεονάσματα. Επιδίωξή μας είναι η αναδιάρθρωση του χρέους τον Οκτώβριο».