Την επομένη της εκλογής του τον Ιανουάριο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλούσε με υπερηφάνεια για το πώς το κόμμα του απέρριπτε τη νοοτροπία των κομμάτων του κατεστημένου και άφηνε χώρο για όλες τις διαφορετικές απόψεις των μελών του.

Ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, σημειώνουν οι New York Times, ο κ. Τσίπρας έδιωξε μέλη της κυβέρνησής του που τον αψήφησαν και καταψήφισαν πακέτο μέτρων λιτότητας που απαιτούσαν οι πιστωτές της Ελλάδας προκειμένου να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για νέο πακέτο στήριξης.

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως μπορεί να πάει σε εκλογές και να τους αντικαταστήσει με άλλους βουλευτές που του είναι πιστοί.

Αν ο κ. Τσίπρας ήταν ένας ιδεαλιστής νεαρός ριζοσπάστης πριν από έξι μήνες, αφοσιωμένος στην ανατροπή του ελληνικού κατεστημένου και των πολιτικών λιτότητας, βγαίνει από την αναμέτρηση με τους δανειστές ως κάτι εντελώς διαφορετικό: ένας δημοφιλής, έξυπνος και ρεαλιστής πολιτικός με στοίχημα την επιτυχία των μέτρων εκείνων που εξελέγη ορκιζόμενος να ματαιώσει.

Ο 40χρονος Τσίπρας μπορεί ακόμα να αρνείται να φορέσει γραβάτα αλλά κατά τα άλλα έχει γίνει πολύ πιο mainstream, σημειώνει η εφημερίδα.

Αψήφησε ευρωπαϊκές προσπάθειες που έδειχναν να θέλουν για την ανατροπή του, παρότι δέχθηκε σε μεγάλο μέρος την ατζέντα που του επέβαλαν οι πιστωτές. Τώρα το ερώτημα είναι αν μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο κέντρο βάρους στην ελληνική πολιτική σκηνή, εστιασμένο όχι στον τερματισμό της λιτότητας αλλά στην εφαρμογή της με τρόπο προοδευτικό και αποκαθιστώντας κάποιο αίσθημα δικαιοσύνης και ελπίδας σε μία χώρα στην οποία λείπουν και τα δύο.

Αν τα καταφέρει, εκτιμούν οι New York Times, θα είναι μια αξιοσημείωτη πολιτική μεταμόρφωση για τον ίδιο και την Ελλάδα.

Προς το παρόν παλεύει σκληρά να αποτρέψει την ολική ρήξη στο κόμμα του- ομάδα που περιλαμβάνει τα πάντα, από ανθρώπους που φλερτάρουν με τον τροτσκισμό μέχρι πρώην εκπροσώπους της κεντροαριστεράς- λέγοντας στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πως τους χρειάζεται να σταθούν δίπλα του. Πολιτικοί αναλυτές λένε πως το κόμμα πάντα ήταν ανεκτικό στις διαφωνίες και πως η στιγμή είναι δύσκολη για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος θεωρεί ορισμένους από τους πιο θερμούς επικριτές του καλούς του φίλους.

Ωστόσο ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ενώ ο Τσίπρας προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της Ελλάδας για ένα νέο πακέτο στήριξης και για το αίτημά του για ελάφρυνση του χρέους.

Κρίσιμος δείκτης των προβλημάτων του μέσα στο κόμμα μπορεί να προκύψει σήμερα με την ψηφοφορία στη Βουλή του δεύτερου πακέτου μέτρων. Καθώς η οργή στην αριστερά εντείνεται, ο κ. Τσίπρας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μεγαλύτερη αντίσταση σε αυτό το πακέτο σε σχέση με το πρώτο.

Σε μία άλλη χώρα, το μέγεθος της ανταρσίας που αντιμετωπίζει ο Τσίπρας μέσα στο κόμμα του θα σηματοδοτούσαν απόρριψη του πακέτου μέτρων και τέλος της κυβέρνησής του. Όχι όμως στην Ελλάδα. Η αντιπολίτευση εγγυήθηκε την υπερψήφιση των μέτρων την περασμένη εβδομάδα και το ίδιο αναμένεται να κάνει σήμερα.

Η αντιπολίτευση δεν θέλει εκ νέου εκλογές, φοβούμενη πως μπορεί να χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως είναι ο τελευταίος άνθρωπος στο ελληνικό πολιτικό τοπίο χωρίς ορατό αντίπαλο.

Σύμφωνα  με τις δημοσκοπήσεις ακόμα και σήμερα, μετά τη συμφωνία στις Βρυξέλλες που παραβιάζει σχεδόν κάθε προεκλογική δέσμευσή του, ο Τσίπρας παραμένει ήρωας στα μάτια πολλών Ελλήνων, επειδή έκανε τέτοιον αγώνα και επειδή ανέλαβε την ευθύνη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να αποτρέψει έξοδο της χώρας από το ευρώ.

THE NEW YORK TIMES