Εξαιρετικά αιχμηρός για τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε χθες, στην πρώτη του συνέντευξη στην ΕΡΤ1 ως προέδρος της ΝΔ, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Θέτοντας ερωτήματα για τους χειρισμούς Τσίπρα, ο κ. Μεϊμαράκης φάνηκε να πιστεύει ότι μπορεί να υπάρχει κρυφό σχέδιο του πρωθυπουργού για τη δραχμή.

«Μήπως, τελικά, στόχος παραμένει η έξοδος από το ευρώ και γι’ αυτό αποδέχθηκε ένα τόσο βαρύ πακέτο μέτρων, που θα κάνει τους πολίτες να δυσφορήσουν;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ. Μάλιστα οι υπαινιγμοί του κ. Μεϊμαράκη έγιναν την ίδια ώρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έλεγε ότι με εντολή του Αλέξη Τσίπρα υπήρχε σχέδιο Β.

Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να διαψεύσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία σκέπτεται να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε δεύτερο χρόνο όταν θα έχει επανέλθει στοιχειωδώς η οικονομική ζωή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ «απορρησε «πως την υπέγραψε ο πρωθυπουργός», είπε ότι είναι υφεσιακή και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτή, την έχει ο κ. Τσίπρας.

Ο κ. Μεϊμαράκης απέκλεισε τη σύμπραξη της Ν.Δ. με την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αυτή δεν έχει ζητηθεί, ενώ σε περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού» θα αναδεικνυόταν ως αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή. Εδειξε, δε, ότι δεν θα διευκολύνει τον κ. Τσίπρα να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες, υπαινισσόμενος ότι ο μόνος λόγος θα είναι για να τακτοποιήσει ο πρωθυπουργός τα του οίκου του.

Δεν αρνήθηκε κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας λέγοντας όμως ότι δεν την επιθυμεί ο πρωθυπουργός.

«Συνεργασία μακράς πνοής με την κυβέρνηση θα μας προβληματίσει θετικά, αλλά σε μία τέτοια περίπτωση δεν θα γίνει αξιωματική αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Μεϊμαράκης και πρόσθεσε: «Τι σημαίνει κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αν βρούμε τον ειδικό σκοπό, αν βρούμε ένα πρόγραμμα μακράς πνοής μπορούμε να συζητήσουμε. Όμως η άλλη πλευρά δεν το θέλει, από την μεριά τους δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης».

Είπε ακόμη: «Την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός, εγώ του λέω ότι αν θέλεις μπορείς να κάνει εκλογές, αν πάμε για εκλογές όμως θα μας πεις γιατί πάμε σε εκλογές, γιατί αίσθησή μου είναι ότι πας σε εκλογές γιατί θέλεις να ξεκαθαρίσεις τα εσωκομματικά σου». Εμφανίστηκε θετικός σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά ξεκαθάρισε ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρωθυπουργό.

Διαχώρισε τον κ. Τσίπρα από τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι η δημοφιλία του αντέχει γιατί φόρτωσε την ευθύνη της διαπραγμάτευσης στους ευρωπαίους. «Τον συμπαθώ και τον εκτιμώ και μπορούμε να μιλάμε» ανέφερε για τον πρωθυπουργό προσθέτοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα του κάνει κριτική.