«Θεωρώ ότι ο πρωθυπουργός έπρεπε να είναι εδώ, μέσα στην αίθουσα. Είναι θεσμικό ατόπημα σε αυτό το μείζον ζήτημα για το μέλλον της χώρας, ο πρωθυπουργός να μην ενημερώνει υπεύθυνα τον ελληνικό λαό», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή.

«Αποτρέψαμε το grexit την υστάτη στιγμή, με κοινή προσπάθεια», δήλωσε και εξήγησε πως ο «συμβιβασμός ήταν αναγκαίος για τη γεωπολιτική σταθερότητα και την ασφάλεια της χώρας μας».

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να αναγνωρίσει τη συμβολή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και τη συμβολή των βουλευτών», δήλωσε, ενώ έσπευσε να ευχαριστήσει «τα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης που ακύρωσαν τα σχέδια ακραίων δυνάμεων».

Κατόπιν, η κα Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση: «Οι δραχμολάγνοι υπουργοί πήγαιναν χέρι-χέρι με το Σόιμπλε με στόχο να οδηγήσουν την Ελλάδα εκτός Ευρώπης, εκτός Ευρωζώνης. Έχει απόλυτη ευθύνη ο πρωθυπουργός να δώσει οριστικό τέλος στο κυνήγι μαγισσών, να δώσει οριστικό τέλος οριστικό τέλος στο θέατρο σκιών. Να σταματήσουν οι άσκοπες θεωρίες περί τρόικας εσωτερικού και περί πραξικοπήματος. Προσβάλει όσους μας στήριξαν ενεργά».

«Κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν πως η συμφωνία φέρει την υπογραφή του κ. Τσίπρα», υπογράμμισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, διευκρινίζοντας πως «δεν είναι δικαίωση για μας αυτό. Δεν είναι για εμάς δικαίωση ότι ο κ. Τσίπρας υπογράφει το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο».

Αντίθετα, όπως είπε, «δικαίωση θα ήταν να χτίσετε πάνω στις προηγούμενες προσπάθειες. Παραλάβατε μία οικονομία που είχε αρχίσει να σταθεροποιείται». Η ίδια κατηγόρησε την κυβέρνηση για όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε: «Θα διώχνατε το ΔΝΤ και αυτό παραμένει. Δεσμευτήκατε ότι θα κουρέψετε το χρέος, αλλά αρκεστήκατε σε μια αναφορά εκκίνησης μιας συζήτησης μετά την 1η αξιολόγηση».

Η κα Γεννηματά παραδέχτηκε πως η «συμφωνία είναι δύσκολη και επώδυνη, αλλά κρατά τη χώρα όρθια. Δεν υπογράψαμε εμείς τους όρους, εσείς το κάνατε. Πρέπει όμως να την κρατήσουμε και να την εφαρμόσουμε».

«Η θετική ψήφος μας σήμερα δεν είναι θετική ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας», τόνισε και συνέχισε: «Οι εκλογές θα ήταν καταστροφή για τη χώρα, όπως και τα σενάρια για κυβέρνηση ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου. Υπάρχει σκοπός με ορίζοντα τη λήξη του προγράμματος».

«Εσείς έχετε την ευθύνη από δω και πέρα. Οφείλετε να πάρετε αποφάσεις για την κυβέρνηση και την εύρυθμη λειτουργία της βουλής», κατέληξε η κα Γεννηματά, αφήνοντας αιχμές για υπουργούς που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία, όπως και για την Πρόεδρο της Βουλής.