«Μας επέβαλαν απίθανης σκληρότητας μέτρα και υπό τη συνεχή απειλή του Grexit, πολλά κοινωνικά στρώματα και επαγγελματικές τάξεις  δεν θα τα αντέξουν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος προσερχόμενος στη Βουλή όπου αρχίζει η συζήτηση επί του πολυνομοσχεδίου.

«Υπό ομαλές συνθήκες κανείς βουλευτής δεν έπρεπε να τα ψηφίσει, η κοινωνία όμως δεν θέλει ρήξη και το πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του, απ’ ό,τι φάνηκε και από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, αδυνατεί να διαχειριστεί τις συνέπειες της ρήξης», πρόσθεσε και σε ό,τι αφορά τη δική του στάση είπε: «Θα προτάξω τη σφοδρότητα των δανειστών, την ακρότητα και την εξαλλοσύνη των απαιτήσεών τους και κυρίως το ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει και δεν θέλει ρήξη».

«Ο περήφανος λαός μας έχει την αξίωση να ελπίζει και δεν πρέπει να τον προδώσουμε», σημείωσε.

Κατά τον κ. Μητρόπουλο «επιβάλλεται άμεσα ανασχηματισμός, επιβάλλεται άμεσα ανασύνθεση της διαπραγματευτικής ομάδας και νέο εθνικό διαπραγματευτικό σχέδιο, επιβάλλεται άμεσα δημοκρατική και συναινετική διαχείριση στο εσωτερικό ζήτημα που έχει προκύψει στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διαφοροποίηση των στελεχών».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο απώλειας της κυβερνητικής πλειοψηφίας, απάντησε πως «συνταγματικά και νομικά δεν υπάρχει πρόβλημα, πολιτικά υπάρχει ζήτημα, ο πρωθυπουργός οφείλει να το αντιμετωπίσει και αυτό» ενώ στο ενδεχόμενο ψήφου ανοχής επισήμανε πως «κοινοβουλευτικά υπάρχει η δυνατότητα η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της έτσι αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες ανεξάρτητα από την ψηφοφορία».

Σε ό,τι αφορά το ποιος θα προεδρεύσει στη διαδικασία ο κ. Μητρόπουλος είπε πως περιμένει να του ανατεθούν καθήκοντα εάν δεν ανέρθει στην έδρα η πρόεδρος κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου.