Τα «κουκιά» μετράνε στο Μέγαρο Μαξίμου όλες τις τελευταίες ημέρες για να σχηματίσουν μία εικόνα για τις διαρροές και το ψηφιδωτό που θα διαμορφωθεί την επομένη της ψηφοφορίας στο κυβερνητικό επιτελείο και το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας για ακόμα μία φορά υπογράμμισε στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι πρωταρχικής σημασίας είναι η επαναφορά της κανονικότητας στην οικονομία και τον τραπεζικό τομέα και στη συνέχεια θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για τους «αντάρτες» που θα καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο.

Αφετηρία πάντως στα «κιτάπια» για τις διαρροές αποτελεί η στάση που τήρησαν οι βουλευτές στη μεταμεσονύχτια ψηφοφορία του Σαββάτου, στην οποία είχαν σημειωθεί 17 διαρροές. Από αυτές δύο ήταν «όχι» από τις προερχόμενες από τη ΔΕΑ του Αντώνη Νταβανέλου, Ελένη Ψαρρέα και Ιωάννα Γαϊτάνη και οι υπόλοιπες 15 προήλθαν από βουλευτές που ψήφισαν παρών ή απείχαν. Μεταξύ αυτών ήταν και οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, Δημήτρης Στρατούλης, Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος χαρακτήρισε χθες το κείμενο της συμφωνίας «γελοιοδέστατο» προεξοφλώντας την καταψήφιση, και Ζωή Κωνσταντοπούλου που αποτελεί το μεγάλο ερώτημα και για τη στάση που θα τηρήσει επί της διαδικασίας, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι προσανατολίζεται στο «παρών».

Σε αυτούς προστίθενται πλέον στους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου και οι υπόλοιποι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας και της ΚΟΕ του Ρούντι Ρινάλντι, πολλοί από τους οποίους είχαν υπογράψει επιστολή που τόνιζαν ότι ψήφισαν «ναι» αλλά θα κρατούσαν άλλη στάση όταν τα μέτρα έρχονταν στη Βουλή, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τον πρωθυπουργό. Την εν λόγω επιστολή είχαν υπογράψει οι κ.κ. Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Κώστας Ήσυχος, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Ζήσης Ζάννας , Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία τόνισε ότι θα ψηφίσει «όχι» και θα κρατήσει την έδρα της και ο Νίκος Χουντής, ο οποίος παραιτήθηκε για να αντικαταστήσει τον Μανώλη Γλέζο στο Ευρωκοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης πάντως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη συναντήθηκαν σε μεγάλο ξενοδοχείο για να αποφασίσουν συλλογικά τη στάση που θα τηρήσουν στην ψηφοφορία, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι βουλευτές θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να προσανατολίζονται στο «Όχι» και τη μη παράδοση της βουλευτικής τους έδρας.

Ο πονοκέφαλος για τους ιθύνοντες του Μαξίμου δεν τελειώνει στον αριθμό 32 ωστόσο, αφού η δυναμική του «Όχι» φαίνεται να συμπαρασέρνει και άλλους βουλευτές, όπως ο «πασοκογενής» Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες ότι θα καταψηφίσει τα μέτρα, παρά τη θετική του ψήφο το Σάββατο

Την ίδια ώρα, απώλειες αναμένονται και από την πλευρά των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, οι οποίοι διά του Πάνου Καμμένου μετά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος διεμήνυσαν ότι θα στηρίξουν την κυβέρνηση, παραμένοντας κυβερνητικός εταίρος, ωστόσο θα καταψηφίσουν τα μέτρα που αφορούν στα ζητήματα που είχαν τεθεί ως κόκκινες γραμμές, δηλαδή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και την περιστολή αμυντικών δαπανών.

Αναφερόμενος την Τρίτη στην απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 162 βουλευτών ο Αλέξης Τσίπρας πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συνεχίσει σε βάθος τετραετίας μέσα από μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μετά την ομαλοποίηση της οικονομίας και τη σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης από τον ESM. Δεδομένος πάντως, σε πρώτη φάση μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για να κλειδώσει η συμφωνία, είναι ο ριζικός ανασχηματισμός του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων κοινά αποδεκτών και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός δεν έχει σκοπό να εγκαταλείψει

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει την υπευθυνότητα να φέρει στη Βουλή την συμφωνία που πέτυχε με τους Ευρωπαίους και να την στηρίξει», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού και τονίζουν πως σε μια περίοδο που η φημολογία περί του ενδεχομένου δημιουργίας μιας νέας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, «ο πρωθυπουργός δεν έχει πρόθεση να εγκαταλείψει και να παραιτηθεί από πρωθυπουργός καθώς δεν θεωρεί κάτι τέτοιο σκόπιμο και ηθικό».

Δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κυβέρνηση ειδικού σκοπού ή οικουμενική, λένε ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ενώ εκτιμούν ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα (ανασχηματισμός) θα πραγματοποιηθούν μετά την ψήφιση, πιθανόν την Πέμπτη, χωρίς πάντως να αποκλείεται η Τετάρτη αν σήμερα και αύριο ολοκληρωθεί μια σειρά επαφών με κοινοβουλευτικά και μη στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού .

Ως προς τον ανασχηματισμό η εκτίμηση είναι ότι δεν θα πρόκειται μόνο για αλλαγές που θα αφορούν υπουργούς που διαφωνούν με τη συμφωνία, αλλά θα είναι ένας πιο ευρύς ανασχηματισμός που θα αφορά την καλύτερη λειτουργία της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει με την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ως προς το ζήτημα, η κυβέρνηση κρατά κλειστά τα χαρτιά της, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ενώ η κυβέρνηση θα συνεχίσει ως κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ.