Υπάρχει συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής για ένα νέο τριετές μνημόνιο με χρηματοδότηση από 82 έως 86 δισ. ευρώ.

Το θρίλερ τέλειωσε μετά από 16-17 ώρες συζητήσεων και το θέμα πλέον είναι ποια ακριβώς είναι η συμφωνία και ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα που θα την εφαρμόσει.

Πλέον το θέμα μεταφέρεται στην ελληνική Βουλή που σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ πρέπει να νομοθετήσει την Τρίτη και την Τετάρτη στο σύνολο της συμφωνίας και συγκεκριμένα μέτρα. Μετά, ενδεχομένως την Τετάρτη θα συνεδριάσει το Eurogroup.

«Ήταν επίπονη η συμφωνία, χρειάστηκε χρόνος, όμως επετεύχθη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής όπου βγήκε τελικά λευκός καπνός.

«Η Κομισιόν επέμενε από την αρχή ότι δεν υπήρχε περίπτωση grexit» σημείωσε και είπε: «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Η Κομισιόν ήθελε να μην ξεχνούμε την αναγκαιότητα της ανάπτυξης. Είμαι ευτυχής που η πρόταση της Κομισιόν για 35 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη έγινε αποδεκτή».

Τσίπρας: Παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο

Δώσαμε μια σκληρή μάχη έξι μήνες τώρα και μέχρι τέλους παλέψαμε προκειμένου να διεκδικήσουμε ότι καλύτερο, μια συμφωνία που βοηθήσει να σταθεί η χώρα στα πόδια της, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της πολύωρης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες.

Βρεθήκαμε σε δύσκολες αποφάσεις, σκληρά διλήμματα, τόνισε και παραδέχτηκε πως «η συμφωνία είναι δύσκολη όμως αποτρέψαμε την επιδίωξη για μεταφορά δημόσια περιουσίας στο εξωτερικό, το σχέδιο χρηματοπιστωτικής ασφυξίας και κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Τέλος καταφέραμε σε αυτή τη σκληρή μάχη να κερδίσουμε την αναδιάρθρωση του χρέους και μία βέβαιη χρηματοδότηση για το μεσοπρόθεσμο διάστημα».

Έχουμε αφήσει μια σημαντική παρακαταθήκη πίσω μας για την αναγκαία αλλαγή σε όλη την Ευρώπη, συνέχισε ο έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για να γυρίσουμε στην ανάπτυξη να ξανακερδίσουμε τη χαμένη εθνική μας κυριαρχία.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του «για τη σκληρή μάχη μέχρι τέλους που στο τέλος της ημέρας θα δικαιωθεί».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «η απόφαση σήμερα κρατάει την Ελλάδα σε συνθήκες χρηματοπιστωτικής ευστάθειας, δίνει δυνατότητες ανάκαμψης, ξέραμε όμως ότι θα είναι μια συμφωνία που η υλοποίησή της είναι δύσκολη. Τα μέτρα θα δημιουργήσουν αναπόφευκτα υφεσιακές τάσεις, όμως τόσο το αναπτυξιακό πακέτο, η αναδιάρθρωση του χρέους και η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για την επόμενη τριετία θα δημιουργήσει την αίσθηση ότι το Grexit αποτελεί παρελθόν».

Μέρκελ: Έτοιμο το Eurogroup να εξετάσει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιμήκυνση στα δάνεια

«Η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα» τόνισε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής. Είπε ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους αλλά ότι είναι «έτοιμο το Eurogroup να εξετάσει μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και επιμήκυνση στα δάνεια μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Όπως τόνισε μέχρι 15 Ιουλίου θα πρέπει να θεσμοθετηθούν τα προαπαιτούμενα: ΦΠΑ, συνταξιοδότηση, ΕΛΣΤΑΤ, εργασιακά. Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως θα ανακληθούν οι νόμοι που πέρασαν στις αρχές Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση.

«Όλα όσα συμφωνήσαμε αφορούν σε 3ετές πρόγραμμα ύψους 82 -86 δισ. ευρώ», επεσήμανε η κ. Μέρκελ.

Μάλιστα υπογράμμισε πως θα χρειαστούν 25 δισ. για τις τράπεζες. Σχετικά με τo ταμείο των 50 δισ. ευρώ είπε ότι θα δουλεύει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση.

Επίσης ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει κανονικά τρόικα στην Αθήνα. Τόνισε ότι κατά την εκπόνηση του προγράμματος θα πρέπει να επιστρέψουμε στο κανονικό σχήμα του ελέγχου των τριών θεσμών όπως και στα άλλα κράτη.

«Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στη συμφωνία. Μπορώ να υπερασπιστώ τη συμφωνία στο γερμανικό κοινοβούλιο» είπε και πρόσθεσε για την ελληνική Βουλή ότι οι νόμοι έχουν ήδη ετοιμαστεί.

Σχετικά με την αναφορά στο Grexit υπογράμμισε ότι: «Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β. Το Grexit θα το κάναμε μόνο αν το ζητούσε η Ελλάδα».

Ο μαραθώνιος στις Βρυξέλλες

Στο τραπέζι της Συνόδου κάθισαν από το απόγευμα της Κυριακής οι ηγέτες της Ευρωζώνης και μετά απο διαρπαγματεύσεις 16-17 ωρών φαίνεται ότι κατέληξαν μετά από πολλές διακοπές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν σχετικά με τη δημιουργία Ταμείου Κρατικής Περιουσίας, στο οποίο το Βερολίνο αξιώνει να υπαχθούν περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα διαχειρίζονται οι δανειστές. Το θέμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου φαίνεται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, να έκλεισε με παραμονή του.

Οι τόνοι είναι πλέον δραματικοί και αποτυπώνονται στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Στις 07:00 το πρωί η Σύνοδος Κορυφής διέκοψε εκ νέου, όπως ανέφερε ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, για να επανέλθει για τις τελικές διαπραγματεύσεις, ενώ η γνωστή… τετραμερής συνάντηση Τουσκ, Τσίπρα, Μέρκελ και Ολάντ συνέρχεται για τέταρτη φορά με θέμα τα δύο αγκάθια που παραμένουν στο τραπέζι της Συνόδου, που είναι η μεταφορά της κρατικής περιουσίας στο Ταμείο, το οποίο το Βερολίνο θέλει να είναι στο Λουξεμβούργο και η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης μετά και το Μάρτιο του 2016.

Λίγο μετά τις 05:00 το πρωί οι ηγέτες μετά από την τρίτη διακοπή λόγω αδιεξόδου είχαν ξαναμπει στην αίθουσα της Συνόδου Κορυφής. Είχε προηγηθεί η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος παρουσίασε συμβιβαστικό έγγραφο στους Αλέξη Τσίπρα, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ.

Χωρισμένοι οι ηγέτες

Χωρισμένοι στα δύο ήταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα. Στα δύο στρατόπεδα έχουν ταχθεί πίσω από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία, που βρίσκονται αντιμέτωπες.

Ενδεικτικές της στάσης που έχουν κρατήσει οι δύο ηγέτες ήταν οι δηλώσεις τους καθώς προσέρχονταν στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, δεσμεύτηκε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και προειδοποίησε ότι, αυτή τη στιγμή, δεν διακυβεύεται μόνον η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά «η αντίληψή μας για την Ευρώπη». Μάλιστα υπάρχει δυσφορία στη Γερμανία για τον Φρανσουά Ολάντ επειδή βοήθησε όλο αυτό το διάστημα την Ελλάδα.

Από την άλλη, η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ παραμένει σκληρή και αυστηρή και δήλωσε πως «δεν θα γίνει μια συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος». Το μπλοκ πίσω από τη Γερμανία επιθυμεί την παραδειγματική τιμωρία της Ελλάδας…

Γερμανία και Φινλανδία είναι οι πλέον αρνητικοί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης, ενώ καθαρά υπέρ της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής είναι η Κύπρος και ο Νίκος Αναστασιάδης στήριξε πλήρως τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στο ίδιο στρατόπεδο είναι η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Σε όλη τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, θετικά προσκείμενη βρίσκεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διακριτικά στο πλευρό του πρωθυπουργού είναι και ο καγκελάριος της Αυστρίας Β. Φάιμαν.

Σε έντονους τόνους φαίνεται να πραγματοποιήθηκε συζήτηση μεταξύ του πρωθυπουργού της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και του ιταλού ομόλογού του, Μάτεο Ρέντσι στους διαδρόμους της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με διπλωμάτη που ήταν μπροστά στο συμβάν.

Στη σκιά του γαλλο-γερμανικού ρήγματος, όπως αναδημοσιεύει η ολλανδική De Volskrant, αναφέρει πως οι δυο άνδρες είχαν έντονη λογομαχία στο διάδρομο με τον κ. Ρέντσι να υπερασπίζεται την Ελλάδα κατηγορώντας τον Ρούτε πως πίεσε τον Τσίπρα να υιοθετήσει νόμους μνημονιακής κατεύθυνσης. Ισχυριζόμενος πως πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία και να αποφευχθεί μια νέα ταπείνωση της χώρας μας ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε σε έντονο ύφος, να μην πιέζει τόσο πολύ την Ελλάδα.

Μαζί με τη Γερμανία και τη Φινλανδία, στο σκληρό μπλοκ βρίσκονταν επίσης η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Εσθονία και το Βέλγιο.