«Περιμένουμε την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει πρόταση το αργότερο την Πέμπτη» με αυτό το τελεσίγραφο η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ έδωσε το στίγμα της σημερινής Συνόδου Κορυφής αλλά κυρίως για εκείνο που θα ακολουθήσει την ερχόμενη Κυριακή.

«Συζητήσαμε πολύ σοβαρά την δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στην Ελλάδα. Για όλους μας ισχύει ότι πρέπει να προστατέψουμε το ευρώ. Η Αθήνα πρέπει να υποβάλει αύριο ένα πρόγραμμα στον ESM και μέχρι την Πέμπτη να έχει υποβάλει λεπτομερέστατες προτάσεις εν προκειμένω. Η κατάσταση του EFSF για το προηγούμενο πρόγραμμα έχει τελειώσει. Η συζήτηση είναι μια συζήτηση πολυετής για ένα πρόγραμμα καινούργιο και πολυετές που δεν αφορά το προηγούμενο πρόγραμμα που έχει λήξει» τόνισε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε: «Από τη γερμανική πλευρά πρέπει μετά την κατάθεση του προγράμματος να ζητήσουμε εντολή διαπραγμάτευσης από την γερμανική βουλή λαμβάνοντας υπόψη τις λεπτομερείς προτάσεις της κυβέρνησης και εάν την πάρουμε να ξεκινήσει ο διάλογος. Οι αρχηγοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ θα βρεθούν την Κυριακή γιατί πρόκειται για ένα ζήτημα τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης. Αυτό καταδεικνύει ότι υπάρχουν ελάχιστες μέρες για να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα του πως θα πάμε παρακάτω».

Στη συνέχεια η καγκελάριος της Γερμανίας τόνισε ότι: «Η σημερινή συζήτηση ήταν διαρκής σαφέστατη και λεπτομερέστατη. Σεβόμαστε το δημοψήφισμα αλλά και τα υπόλοιπα κράτη έχουν κι εκείνα λαούς και η ευθύνη για το ευρώ αφορά και τους 19 όχι μόνον το έναν. Το δημοψήφισμα ενίσχυσε τον Έλληνα πρωθυπουργό ταυτόχρονα όμως και τις απαιτήσεις των άλλων κρατών.  Εάν έχουμε μια πρόταση με βάθος χρόνου θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα είναι σαφές, πρώτα ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα και μετά θα κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας»

Παράλλήλα, ερωτηθείς γιατί θα πρέπει να παρευρεθούν και τα 28 κράτη μέλη την Κυριακή, η κ. Μέρκελ απάντησε πως κατόπιν αιτήματος του Ντόναλτ Τουσκ, ο οποίος διευκρίνισε πως υπάρχουν κι άλλα κράτη εκτός ευρωζώνης που τους αφορούν οι εξελίξεις – εφόσον όλοι είμαστε διασυνδεδεμένοι μεταξύ μας- δεν είχα κάποιο λόγο να αρνηθώ. «Σε τελική ανάλυση όλοι ανήκουμε σε μια κοινότητα. Δεν αναλύσαμε κάτι περαιτέρω αλλά εφόσον υπήρχαν αιτήματα είπαμε γιατί όχι να μην πάρουμε όλοι μαζί αυτή την απόφαση. Πρέπει να πειστούμε ότι θα πάρουμε όλα όσα μας έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση και τότε να το εξετάσουμε και οι 28 την Κυριακή. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βρούμε μια λύση επιτέλους. Η πρόκληση για την Κυριακή θα είναι αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να αρχίσουν αυτές οι συζητήσεις», ανέφερε η κ. Μέρκελ.