Με τους πολίτες να φωνάζουν «ναι» και «όχι» σε δύο ξεχωριστές διαδηλώσεις έπεσε το βράδυ της Παρασκευής η αυλαία της εκστρατείας για το δημοψήφισμα της Κυριακής, την ίδια ώρα που φουντώνουν στον διεθνή Τύπο τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη χώρα.

«Σήμερα η Ευρώπη έχει στραμμένη τα μάτια της πάνω στην Ελλάδα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην κεντρική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του «όχι» στην πλατεία Συντάγματος. «Την Κυριακή δίνουμε όλοι μαζί μήνυμα αξιοπρέπειας στην Ευρώπη και όλον τον κόσμο», σημείωσε ακόμη.

Στο Καλλιμάρμαρο, πλήθος κόσμου έδωσε το «παρών» στην κεντρική συγκέντρωση των υποστηρικτών του «Ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν «Ενώνουμε τις φωνές μας, κρατάμε τη χώρα ζωντανή. Ναι στην Ελλάδα, Ναι στο Ευρώ» και «Μένουμε Ευρώπη».

Οι δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας δείχνουν ντέρμπι μεταξύ του «ναι» και του «όχι». Πέντε έρευνες κυκλοφόρησαν την Παρασκευή, εκ των οποίων οι τρεις δείχνουν να προηγείται το «ναι», ενώ οι δύο βάζουν μπροστά το «όχι». Ωστόσο, και στις πέντε δημοσκοπήσεις αυτό που κυριαρχεί είναι η μικρή διαφορά μεταξύ των ποσοστών των δύο επιλογών.

Στο μεταξύ, δημοσίευμα – σοκ των Financial Times κάνει λόγο για «κούρεμα» έως και 30% στις καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ, το οποίο φέρονται να επεξεργάζονται τράπεζες στην Ελλάδα. Η εφημερίδα επικαλείται τραπεζικούς κύκλους στην Αθήνα, αναφέρει πως οι Ελληνικές τράπεζες εξετάζουν «κούρεμα» των καταθέσεων κατά 30% από 8.000 και πάνω.

Το δημοσίευμα διέψευσαν η πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, καθώς και το υπουργείο Οικονομικών, που έκανε λόγο για «προβοκάτσια».