«Αυτό που κάνουμε είναι μία μικρή επανάσταση» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ANT1, προσθέτοντας πως «φτάσαμε στο τέλος της διαπραγμάτευσης και τη σφραγίδα θα την βάλει ο ελληνικός λαός» και πως το δημοψήφισμα «δίνει τη δυνατότητα σε έναν ολόκληρο λαό να παρέμβει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης».

«Κάποιοι μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης επιδιώκουν η Ελλάδα να αποτελέσει τιμωρητικό παράδειγμα», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας όμως πως «ο ελληνικός λαός δεν θα ξεγελαστεί και ξέρει τι είναι ωφέλιμο για τη ζωή και το μέλλον του».

«Όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντι. Οι πρώην πρωθυπουργοί δεν έχουν καμία ευθύνη για το πού έφτασε η χώρα; Ποιος δημιούργησε τα ελλείμματα; Δεν είναι τυχαίο ότι όλο το παλιό πολιτικό σύστημα είναι απέναντι», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εμείς κάνουμε μια μεγάλη τομή με το χθες. Εγώ βρίσκομαι εδώ για να κάνω αυτή τη μεγάλη τομή κι όχι για να γίνω ένα με το παλιό σύστημα. Εγώ δεν πρόκειται να πω ψέματα στον ελληνικό λαό», τόνισε και υποστήριξε πως επιθυμεί «μία βιώσιμη συμφωνία».

«Εάν επικρατήσει το “ναι” θα έχουμε μια συμφωνία η οποία δεν θα σώσει διέξοδο. Γιατί θα φορτώσει μέτρα υφεσιακά χωρίς το αντιστάθμισμα της ανάπτυξης. Εάν αυτό επιλέξει ο ελληνικός λαός θα είναι σεβαστή η επιλογή του. Εμείς δεν κινούμαστε με δικές μας επιθυμίες. Θα εκκινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες, που προβλέπει το σύνταγμα. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα», δήλωσε.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι», «θα παραμείνω θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και ταυτόχρονα θα κινήσω τις διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, σε συνεργασία με τους πολιτειακούς άρχοντες και τα κόμματα», εξήγησε ο πρωθυπουργός, αρνούμενος να απαντήσει εάν θα γίνουν άμεσα εκλογές.

«Αν υπάρξει συμφωνία θα υπάρξουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για να επικυρωθούν οι νόμοι», πρόσθεσε.