«Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, πρέπει να είναι το ένα από μια μεγαλύτερη σειρά μέτρων που έχουν ως σκοπό την υποστήριξη των φτωχότερων και πιο ευπαθών ομάδων της χώρας», ανέφερε, νωρίτερα σήμερα, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, σε κλειστή ημερίδα, που οργανώθηκε στο υπουργείο Εργασίας, για την εφαρμογή του προγράμματος στους Δήμους. Η κ. Φωτίου τόνισε ότι «παρά την σημασία του προγράμματος, το μέγεθος και η ένταση της κρίσης στην Ελλάδα, είναι τέτοια που το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν μπορεί να είναι το μόνο πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση του εισοδήματος».

Τόνισε, επίσης, ότι με δεδομένο ότι η πανελλαδική εφαρμογή του ΕΚΕ θα κοστίσει 1,5 έως 2 δις θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ορθότητα του προγράμματος.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι «η Κυβέρνηση της Ελλάδας είναι πλήρως αφοσιωμένη στην στήριξη του ελληνικού λαού και ειδικά των φτωχών και ευπαθών ομάδων, με κάθε κόστος και ανεξαρτήτως της κατάστασης της χώρας. Αντίθετα, οι θεσμοί σε περίοδο βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης απαιτούν περικοπή 900 εκατομμυρίων από τα προνοιακά επιδόματα».

Στην ημερίδα παρέστη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στο ζήτημα της ένταξης στην αγορά εργασίας.

Κατά την τοποθέτησή της η κ. Αντωνοπούλου τόνισε, ότι «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος είναι ο ακριβής υπολογισμός του εισοδήματος των νοικοκυριών. Αυτό ακριβώς είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα δεδομένου ότι το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε αδήλωτη εργασία».

Παράλληλα, η αναπληρώτρια υπουργός αναφερόμενη στο θέμα της αξιολόγησης των δηλώσεων εισοδήματος είπε ότι «η δήλωση του εισοδήματος δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο και πολλοί δεν δηλώνουν εισόδημα και πρόσθεσε ότι η αξιολόγηση των δηλώσεων του προηγούμενου χρόνου σε περίοδο βαθιάς κρίσης εμπεριέχει μεγάλες δυσκολίες και θα έπρεπε να επανεξεταστεί».

Τέλος, η κ. Αντωνοπούλου, επεσήμανε ότι «η στήριξη εισοδήματος δεν πρέπει να γίνεται με κόστος την μείωση των κινήτρων για την εύρεση εργασίας».

Στην ημερίδα συμμετείχαν εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία είναι επιφορτισμένη με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος (σε πέντε δήμους), εκπρόσωποι των δήμων Χαλκίδας, Τρίπολης, Σύρου και Σάμου, του ΕΙΕΑΔ (Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού), το οποίο έχει την ευθύνη για την αξιολόγηση του προγράμματος στους 8 από τους 13 δήμους και του υπουργείου.