«Ανήκα σε αυτούς που είχα ελπίδες για τον Αλέξη Τσίπρα. Φαινόταν ανοιχτός και έτοιμος για συζήτηση. Πάντα θεωρούσα πως και οι αριστεροί και οι κομμουνιστές είναι μέρος της κοινωνίας μας και έπρεπε να συνεργαστούμε. Νιώθω όμως απογοητευμένος. Ο Τσίπρας απογοήτευσε», τόνισε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι» ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Γνωρίζω καλά τους Ευρωπαίους και τον τρόπο που λειτουργεί η Ενωμένη Ευρώπη. Μου έκανε εντύπωση που η Μέρκελ μίλησε επί πέντε ώρες με τον Τσίπρα. Αυτό δείχνει πως ήθελαν λύση. Στην Ευρώπη η αριστερά έχει φιλοευρωπαϊκή κατεύθυνση. Δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση κατάφερε μια τραγική απομόνωση της Ελλάδας. Χάσαμε παραδοσιακούς μας φίλους. Και μας το έλεγαν και οι εκτός Ευρώπης. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως: «η Ευρώπη έχασε την λάμψη της. Δεν είναι η Ευρώπη του Μιτεράν, της Θάτσερ, του Ντελορ, του Κολ. Δεν παύει όμως ακόμα και σήμερα να είναι  Ευρώπη. Παραμένει ο χώρος των συμβιβασμών και των κοινών λύσεων. Η ενότητα δημιουργείται βραδέως».

Παράλληλα, σε ότι αφορά τα σενάρια για Grexit αλλά και το επικείμενο δημοψήφισμα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Κανείς δεν είχε σκεφθεί εξ αρχής να φύγει η Ελλάδα από την Ευρώπη. Απωλέσαμε όμως την εμπιστοσύνη τους. Και αυτό είναι βασικό στοιχείο. Πρέπει με ειλικρίνεια να αντιμετωπίζεις τον άλλο.

Εννοείται πως υπάρχει πιθανότητα λύσης. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ειλικρίνεια στο λαό. Δεν του είπε ποτέ την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια; Πως επί πολλά χρόνια ζήσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και πλέον πρέπει να ζήσουμε με τα λεφτά που έχουμε, πληρώνοντας και το δάνειο μας.

Η Ελλάδα χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. Χρωστάμε πολλά λεφτά. Οι Έλληνες έζησαν πάνω από τις δυνάμεις τους. Πήραμε πολλά δάνεια και οι πολίτες επωφελήθηκαν από αυτά. Όχι όλοι το ίδιο, αλλά επωφελήθηκαν. Εδώ που φτάσαμε ένα πράγμα μένει: Να βεβαιωθούμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη. Το λόμπι της δραχμής είναι ισχυρό. Ο λαός πρέπει να πει ένα δυνατό Ναι στο δημοψήφισμα».