Επιστολή προς τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης, με την οποία τους ζητούν να δεχτούν μια δίκαιη συμφωνία με την Ελλάδα, απέστειλε το Ευρωπαϊκό Κόμμα των Πρασίνων από κοινού με την πολιτική τους ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Όπως αναφέρει η επιστολή πρέπει να ξεπεραστεί το δίλημμα μεταξύ δύο «κακών, ακριβών και επικίνδυνων επιλογών», για να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη και να μη χάσει η ΕΕ την «αξιοπιστία» της και την «εμπιστοσύνη των πολιτών της».

Συγκεκριμένα, μέσω της επιστολής, οι Ευρωπαίοι Πράσινοι προτρέπουν την Ευρώπη να δεχτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα «που θα επικεντρώνεται στις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας, της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθορά» και θα δημιουργεί «μια νέα οικονομική δυναμική». Μια συμφωνία, συνεχίζουν, «που απέχει από τα προκυκλικά μέτρα λιτότητας, τα οποία είναι οικονομικά αυτοκαταστροφικά και κοινωνικά ανεύθυνα. Μια συμφωνία των πραγματικών, βιώσιμων επενδύσεων. Μια συμφωνία για την αναδιάρθρωση και την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Επίσης, στην επιστολή αναφέρεται ότι αυτή η συμφωνία θα είναι συμφέρουσα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αν η ιδέα μιας ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης, που πραγματοποιεί την υπόσχεσή της για ελευθερία, ειρήνη και ευημερία, δεν μπορεί πλέον να βρει αρχιτέκτονες της ενότητας, θα παραπαίει και θα πεθάνει».

Τέλος, καλεί τους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης, να ανοίξουν τον δρόμο για την βιώσιμη ανάκαμψη της Ελλάδας στη βάση της παραπάνω συμφωνίας.