Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη και του Τομέαρχη Υποδομών της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στο μετρό.

Στις καταγγελίες του Τομεάρχη της ΝΔ «για σκανδαλώδη πρόσληψη 3 ημέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα», ο κ. Σπίρτζης απαντά, ζητώντας από τον κ. Αυγενάκη και τη ΝΔ «ως κήνσορες της νομιμότητας και της “τάξης” να μας πουν αν σέβονται τον ελληνικό νόμο ή όχι, αν πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος η όχι».

«Η κυβέρνηση σέβεται το νόμο με απόλυτο τρόπο και είμαστε περήφανοι που με την εφαρμογή της πολιτικής μας επαναπροσλαμβάνονται εργαζόμενοι, που απολύθηκαν από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με ανάλγητο και εξοντωτικό τρόπο», τονίζει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών και προσθέτει: «Για την ιστορία, να θυμίσουμε στον κ. Αυγενάκη, γνωστός για τη συνήθη λαϊκιστική επικοινωνιακή τακτική του, ότι τους συγκεκριμένους απολυμένους τους είχαν προσλάβει με τις γνωστές πελατειακές συνήθειες που εφάρμοσε η παράταξη του και το κόμμα του, η ΝΔ, επί υπουργίας Γιώργου Σουφλιά».

«Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση ασκεί την πολιτική της και τηρεί το νόμο με ίσο τρόπο απέναντι στους πολίτες και στους εργαζόμενους, και όχι με τα κριτήρια που ζήσαμε πριν από πέντε μήνες. Αυτά της κομματικής και πολιτικής προέλευσης των “παιδιών” του παλαιοκομματισμού, που έχουν εφαρμοστεί για πολλές δεκαετίες στη χώρα», καταλήγει ο κ. Σπίρτζης.

Νωρίτερα, ο τομεάρχης της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, στη δήλωσή του, είχε αναφέρει πως «μετά τον προκλητικό διορισμό -μόλις χθες- του κ. Ιωάννη Μπενίση, συντρόφου της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρ. Δούρου στη θέση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, λίγες ώρες πριν την χρεοκοπία της χώρας, οι ενορχηστρωτές της ταπείνωσης των Ελλήνων και φυσικοί αυτουργοί της καταστροφής της χώρας, προχωρούν σε προσλήψεις 230 υπαλλήλων στο ΜΕΤΡΟ», προσθέτοντας:

«Μετά από 5 μήνες παλινωδιών και ερασιτεχνισμών ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χ. Σπίρτζης και ο Αν. Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Κατρούγκαλος, “περήφανοι και αξιοπρεπείς” κατά τ’ άλλα, επιλέγουν σκανδαλωδώς να υπογράψουν την απόφαση επαναπρόσληψης των 230 απολυμένων, σήμερα, μόλις 3 ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα».

Σημειώνεται πως η επαναπρόσληψη αφορά τους απολυμένους συμβασιούχους του μετρό, της πρώην ΑΜΕΛ (Αττικό Μετρό Εταιρεία Λειτουργίας), οι συμβάσεις των οποίων δεν είχαν ανανεωθεί στις αρχές του 2010 (είχαν προσληφθεί το 2009 με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ), ύστερα από το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, το οποίο έκανε λόγο για αθρόες κομματικές προσλήψεις.

Για την επαναπρόσληψή τους είχε ψηφιστεί σχετική τροπολογία που είχαν καταθέσει βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ παραμονές Χριστουγέννων και είχε γίνει δεκτή τότε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και τους ΑΝΕΛ.

Η τροπολογία προβλέπει την ένταξη των πρώην συμβασιούχων, κατά παρέκκλιση κάθε ειδικής ή γενικής διάταξης, στις κενές οργανικές θέσεις της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, σύμφωνα με την εκπαίδευση και την εμπειρία τους μετά από κοινή υπουργική απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, η οποία εκκρεμούσε προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.