«Το όχι δεν αποτελεί απλά ένα σύνθημα. Αποτελεί την ξεκάθαρη επιλογή του λαού για το πώς θα ζήσει την επόμενη ημέρα. Το όχι δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, αλλά επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών. Όχι σημαίνει πίεση ισχυρή για συμφωνία κοινωνικά δίκαιη, που θα οδηγεί τη χώρα ξανά στις διεθνείς χρηματαγορές», σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του το απόγευμα της Τετάρτης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως δόθηκε ένα τελεσίγραφο για εφαρμογή της ίδιας συνταγής χωρίς πρόβλεψη για το χρέος, ενώ μίλησε για «αυτονόητη διέξοδο να απευθυνθούμε στον λαό».

«Αυτές τις ώρες οι σειρήνες της καταστροφής οργιάζουν. Σας καλούν να πείτε “ναι” σε όλα τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές. Να πείτε και εσείς “ναι” σε όλα, να γίνετε ένα με αυτούς, συνένοχοι στη διαιώνιση των μνημονίων», συμπλήρωσε.

Όπως τόνισε, στόχος είναι μια συμφωνία που θα περιέχει τις μεταρρυθμίσεις που θα τιμωρήσουν τους φύλακες της διαπλοκής και θα αντιμετωπίζει την ανθρωπιστική κρίση, θα δημιουργεί δίχτυ ασφάλειας.

«Έχω πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και δεσμεύομαι ότι θα κάνω από το χέρι μου ώστε αυτές οι δυσκολίες να είναι προσωρινές», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Λένε πως έχω κρυφό σχέδιο να βγάλουμε τη χώρα από την Ε.Ε. Λένε ψέματα, είναι οι ίδιοι που τα έλεγαν και στο παρελθόν, συνέχισε και πρόσθεσε πως «όσοι θέλουν μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, μη σεβασμού στη δημοκρατία, δεν είναι οραματιστές για την Ευρώπη. Είναι άτολμοι πολιτικοί που αδυνατούν να σκεφτούν ως ευρωπαίοι. Κοντά σε αυτούς το εγχώριο πολιτικό σύστημα προσπαθεί να ρίξει τα βάρη σε εμάς και ονειρεύονται την ολική τους επαναφορά».