Η οριακή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας μέσα από την οικονομική ασφυξία που επέβαλαν οι πιστωτές, οι πρωτόγνωρες εικόνες που έχουν επιφέρει τα capital controls στις τραπεζικές συναλλαγές, η αθέτηση πληρωμής της χώρας προς το ΔΝΤ και ο πολιτικός απομονωτισμός την ώρα που οι διαπραγματεύσεις δείχνουν πιο δύσκολες από ποτέ συνθέτουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ και έχουν προκαλέσει σοβαρούς εσωτερικούς τριγμούς στο Μέγαρο Μαξίμου. Αφορμή για τις ενδοκυβερνητικές έριδες αποτελεί το δημοψήφισμα της Κυριακής, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στις τάξεις των πιστωτών που δείχνουν να αναβάλουν την όποια συμφωνία ή έστω ουσιαστική εξέταση των ελληνικών προτάσεων μετά την Κυριακή και τη συνδέουν ανοιχτά με το «Ναι». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ άφησε χθες παράθυρο ματαίωσης του δημοψηφίσματος εφόσον υπάρξει συμβιβαστική λύση. «Είναι πολιτικό θέμα, μπορεί να αποφασίσει κάτι διαφορετικό η κυβέρνηση, το κάναμε για να επιτύχουμε συμφωνία» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και παραδέχτηκε: «Εισηγήθηκα στον Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την πρόταση των θεσμών». Λίγο αργότερα μέσω Twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνιζε:

Ο κ. Βαρουφάκης παράλληλα σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που επικαλέστηκε την Τρίτη το Reuters, άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο απόσυρσης του δημοψηφίσματος εφόσον υπάρξει συμβιβασμός. Την ίδια ώρα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωνε σε ρωσικό κανάλι ότι η κυβέρνηση έχει plan b για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, παραπέμποντας στο «Όχι» του δημοψηφίσματος. Το κυβερνητικό επιτελείο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες έχει ουσιαστικά χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με το πολιτικό κόστος για υπαναχώρηση από το δημοψήφισμα να βαραίνει τόσο ολόκληρη την κυβέρνηση, όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Εκπεφρασμένη είναι η διαφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, οποίος είχε ταχθεί υπέρ της σύναψης μίας συμφωνίας και κατά του δημοψηφίσματος. Στο ίδιο μπλοκ βρίσκονται και οι ευρωβουλευτές, Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Χρυσόγονος, οι οποίοι έχοντας καθημερινές επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους και συναδέλφους τους μεταφέρουν ένα κλίμα εξαιρετικά επώδυνο για το Μέγαρο Μαξίμου. Εντύπωση προκαλεί το σιβυλλικό Tweet του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες είχε αναλάβει την ειδική αποστολή να «οργώσει» με διεθνείς επαφές για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι πιο «σκληροπυρηνικοί» της κυβέρνησης, προερχόμενοι από την Αριστερή Πλατφόρμα που επιμένουν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ως μέσο πίεσης για μία καλύτερη συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό και το ενδεχόμενο της ρήξης. Σε αυτούς βρίσκεται ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος συνεπικουρείται από βουλευτές όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας και ο Στάθης Λεουτσάκος. Στο ίδιο «μπλοκ» βρίσκεται και η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, γεγονός που προκαλεί νέο «πονοκέφαλο» στον Αλέξη Τσίπρα, καθώς απαιτείται η σύγκλιση Ολομέλειας της Βουλής για την ακύρωσή του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε τη Βουλή την ώρα που το Μαξίμου με διαρροές βολιδοσκοπούσε τις αντιδράσεις σε εσωτερικό και εξωτερικό από τυχόν ακύρωση του δημοψηφίσματος. Πάντως, στο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται για το «Όχι», με την σημερινή Αυγή να επιμένει ότι το «Όχι» την Κυριακή μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για μία συμφωνία.