«Εναπόκειται στον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του να πάρει μία πολιτική πρωτοβουλία», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε ραδιοφωνική συνέντευξή του.

Όπως σημείωσε ακόμη, «αν θέλουν να πάρουν την πολιτική πρωτοβουλία, να ξαναδιαπραγματευτούν, τότε έχουν δύο λύσεις: Να διαπραγματευτούν και να πούνε την αλήθεια στον ελληνικό λαό και να έρθουν μαζί μας, ψηφίστε ναι. Ή να έχουν το ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και την εντιμότητα να ξανασυγκαλέσουν τη Βουλή να ανακαλέσει την απόφαση διεξαγωγής δημοψηφίσματος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να κληθεί να υπογράψει ανακλητικό Προεδρικό Διάταγμα. Φοβούμαι, όμως, ότι δεν θα γίνουν αυτά» ανέφερε.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε το πραγματικό ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Το ερώτημα για μας δεν είναι το ερώτημα που γράφει το ψηφοδέλτιο. Το ερώτημα για μας είναι ευρώ ή δραχμή, Ευρώπη ή άγνωστη πορεία στο περιθώριο των εξελίξεων, ασφάλεια ή ανασφάλεια, διαφύλαξη του κεκτημένου με τις περικοπές και τις θυσίες που έγιναν, που είναι ανυπόφορες και τραγικές, αλλά η άλλη λύση είναι η πλήρης κατάρρευση, η εκμηδένιση του επιπέδου ζωής».

«Όποιος ψηφίζει ΝΑΙ ψηφίζει ΝΑΙ στην Ευρώπη, ΝΑΙ στο ευρώ, ΝΑΙ στην αλήθεια, ΝΑΙ στο κεκτημένο, ΝΑΙ στην κοινή λογική, ΝΑΙ στην ασφάλεια» και πρόσθεσε: «Όποιος ψηφίζει ΟΧΙ δεν ψηφίζει υπερήφανα και λεβέντικο ΟΧΙ στον Γιούνγκερ, στον Ντάισελμπλουμ και τον Σόιμπλε, αλλά ψηφίζει ΟΧΙ στο κεκτημένο της χώρας, ΟΧΙ στην Ευρώπη, ΟΧΙ στο ευρώ, ΟΧΙ στην ασφάλεια, και ως εκ τούτου νομίζω ότι πράγματι πρέπει εμείς να κάνουμε το δημοψήφισμα με το δικό μας περιεχόμενο, δηλαδή το πραγματικό περιεχόμενο και όχι το ψευδεπίγραφο περιεχόμενο του ψηφοδελτίου, στο οποίο προτάσσουν μάλιστα και το όχι χωρίς να έχει κανένα σεβασμό, λογική σειρά των πραγμάτων και χωρίς να έχει κανένα σεβασμό στους θεσμούς και στην αντιπολίτευση», σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος απέδωσε σκοπιμότητα στους κυβερνητικούς χειρισμούς για τη διαξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Πρόκειται για μία πρόκληση δημοκρατική, πρόκειται για μία εκτροπή θεσμική, η οποία νομίζω ότι έχει πάρει πια και διαστάσεις τυπικές, νομικές» σχολίασε.