«Θα επιβιώσουμε, θα σταθούμε όρθιοι, θα είμαστε ζωντανοί και θα επιλέξουμε κυρίαρχα ποιο θα είναι το μέλλον μας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ, με αφορμή την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τουσκ ότι δεν θα υπάρξει παράταση του προγράμματος μετά από αύριο το βράδυ.

Σημείωσε ότι «θα αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και ψυχραιμία τους εκβιασμούς και τις απειλές». Είπε ότι στην επικοινωνία που είχε προχθές με Μέρκελ-Ολάντ όπου του απάντησαν ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του προγράμματος, τους απάντησε ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες θα επιβιώσουν και χωρίς πρόγραμμα και θα πάνε στην κάλπη. Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Γκάμπριελ ότι αν βγει «όχι» στο δημοψήφισμα, «ξεχάστε το ευρώ», επισήμανε ότι η ‘Α. Μέρκελ μίλησε για συνέχιση της διαπραγμάτευσης μετά το δημοψήφισμα, και σχολίασε ότι και οι εταίροι είναι αμήχανοι.

Σημείωσε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να αποτελέσει το δημοψήφισμα τη συνέχεια της διαπραγμάτευσης με πιο ισχυρά όπλα και πως από εκεί και πέρα παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της κυβέρνησης για μια πιο ήπια προσαρμογή με τα βάρη να πηγαίνουν σε αυτούς που αντέχουν να τα σηκώσουν και με μια βιώσιμη λύση.

Υπογράμμισε πως όποια απόφαση προκύψει στο δημοψήφισμα θα γίνει αποδεκτή και θα εφαρμοστεί, από την ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι η χώρα έχει Βουλή, έχει Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα των τραπεζών και στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, τονίζοντας πως «Δε θα ενταφιάσουμε τη δημοκρατία στον τόπο μας επειδή λήγει ένα πρόγραμμα. Και όποια απόφαση θα γίνει αποδεχτή και θα εφαρμοστεί από την ελληνική κυβέρνηση. Πολλοί στην Ευρώπη δεν θέλουν το ΟΧΙ. Το δημοψήφισμα για εμάς είναι ακόμη ένα όπλο στη διαπραγμάτευση. Αυτό που διεκδικήσαμε 5 μήνες δεν ήταν να φύγουμε από την Ευρώπη αλλά με μία προσαρμογή χωρίς κοινωνική αδικία. Διεκδικήσαμε μία συμφωνία που θα ήταν μία συμφωνία δίκαιη και κοινωνική και ταυτόχρονα μία συμφωνία για το χρέος. Δεν μπορούμε να δεχθούμε τον φαύλο κύκλο», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Κάναμε τα πάντα για να έρθουμε σε συμφωνία. Στο τέλος της ημέρας έφθασα σε μία διαπίστωση. Ο στόχος της απέναντι πλευράς δεν ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές αλλά να συμφωνήσουμε μαζί τους. Κάναμε ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε μία συμφωνία είναι αδιαμφισβήτητο. Στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής δώσαμε ένα σχέδιο που χαρακτηρίστηκε καλό από όλους τους ηγέτες. Μετά όμως μας ζήτησαν και κάτι παραπάνω. Δε θα μας πετάξουν έξω από το ευρώ γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Το κόστος της χρεοκοπίας μίας χώρας που βρίσκεται στην ΕΚΤ είναι τεράστιο. Το σχέδιο τους ήταν να ρίξουν την ελπίδα για κάτι διαφορετικό στην Ευρώπη. Οι άλλοι δεν αντέχουν άλλη λιτότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός.