«Κόκκινο» χτυπά η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στον απόηχο της πρότασης για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την πρόταση των δανειστών.

Η θυελλώδης συζήτηση συνεχίζεται στη Βουλή στη σκιά των κακών μαντάτων από το μέτωπο των Βρυξελλών, καθώς το Eurogroup αποφάσισε να μην εγκρίνει την παράταση του τρέχοντος προγράμματος, την οποία αιτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εν συνεχεία ξεκίνησε εκ νέου τη συνεδρίασή του απουσία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το κλίμα στην Ολομέλεια βάρυνε ιδιαίτερα μετά την απόφαση του Eurogroup.

Η συζήτηση στη Βουλή μύριζε μπαρούτι από την πρώτη στιγμή, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ένσταση για αντισυναγματικότητα του δημοψηφίσματος. Η ένσταση, η οποία απορρίφθηκε, κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το μέλλον της πρότασης για δημοψήφισμα ακόμα μοιάζει θολό, καθώς από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εξετάζεται το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης δυσπιστίας ώστε να μπλοκαριστεί το δημοψήφισμα, καθώς θα πρέπει να ξεκινήσουν τριήμερες συζητήσεις στη Βουλή. Το ενδεχόμενο αυτό «παίζει» δυνατά στις τάξεις της γαλάζιας παράταξης, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί ακόμα η οριστική απόφαση που εναπόκειται αποκλειστικά στον πρόεδρο του κόμματος, Αντώνη Σαμαρά.

Μετά την απόρριψη της ένστασης αντισυνταγματικότητας πάντως, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, όσο και βουλευτές από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Νέας Δημοκρατίας επιμένουν σε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Βενιζέλος: Όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια

«Ο κ. Παυλόπουλος είναι φίλος μου. Όποιος όμως έχει τα γένια, έχει και τα χτένια». Με αυτά τα λόγια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος απηύθυνε έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί για την αντισυνταγματικότητα της πρότασης για διενέργεια δημοψηφίσματος.

Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι ενδεικτικό του λάθους της επιλογής είναι το γεγονός ότι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι του δημοψηφίσματος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι δορυφόροι του.

«Θέλουν το δημοψήφισμα. Αλλά το θέλουν τώρα και με ερώτημα εντός ή εκτός ευρώ» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Στον Παυλόπουλο ο Σαμαράς

Ενδεικτικό είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς στις 13:00 την Κυριακή θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, ζητώντας ενημέρωση από τον Προκόπη Παυλόπουλο για το δημοψήφισμα, ενώ κύκλοι της ΝΔ σημειώνουν ότι θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, παρεμβαίνοντας κατά του δημοψηφίσματος.

Κωνσταντοπούλου: Θεσμικά ενήμερος ο ΠτΔ

«Είναι θεσμικά ενήμερος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την πρόεδρο της Βουλής για τη δρομολόγηση των συνταγματικών διαδικασιών που έχουν δρομολογηθεί για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος», δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Όπως τόνισε ακόμη, «αυτό πρέπει να ξεκαθαριστεί για να μη σέρνεται ως υπαινιγμός ότι μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία».

Έκκληση σε μαζική συμμετοχή από το ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρόταση για δημοψήφισμα είναι απολύτως επιτακτική και χρήσιμη για το μεγάλο αυτό εθνικό ζήτημα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή επί της απόφασης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ζητάμε την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που τη συνόδευε, επισήμανε ακόμη.

«Καλούμε όλες τις πτέρυγές της Βουλής, όλα τα κόμματα να συνομολογήσουν την απόλυτη χρησιμότητα της προσφυγής στη συνταγματική πρόβλεψη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τις καλούμε να υπερασπίσουμε τον ρόλο μας πως πυλώνες της δημοκρατίας, να ψηφίσουν από κοινού την απόφαση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ανεξάρτητα από τις εύλογες ενστάσεις και την κριτική. Η πρόσκληση είναι προς όλους».

Μια τέτοια ομόφωνη απόφαση θα καταστήσει πιο ισχυρή τη θέση της χώρας στη σκληρή διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας έντιμης συμφωνίας, ανέφερε ο κ. Βούτσης.

Ο λαός με την ευρύτατη συμμετοχή του θα ασκήσει με άμεσο τρόπο τη λαϊκή κυριαρχία, συμπλήρωσε, ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο να θεωρείται φυσιολογική μια διαδικασία μνημονίων. «Πέρασαν 5 χρόνια με κείμενα έτοιμα που έρχονται ή υπαγορεύονται, μεταφρασμένα ή αμετάφραστα από παράγοντες που πολλές φορές δεν έχουν την ελάχιστη θεσμική υπόσταση».

«Φτάσαμε στο σημείο πριν λίγες μέρες στο κείμενο που είχε θεωρηθεί ως βάση, το κείμενο της ελληνικής πλευράς, που αποτυπώνει τις ελάχιστες αλλά απολύτως αναγκαίες κόκκινες γραμμές, να σβήσουν με κόκκινο μελάνι ολόκληρες προτάσεις. Αλαζονεία η ανοησία. Ή και τα δύο;», διερωτήθηκε.

Η κυβέρνηση δεν είναι ουδέτερη, δεν αποποιείται τις ευθύνες της, δεν αφήνει να βγάλει ο λαός τα κάστανα από τη φωτιά, ανέφερε ο υπουργός και τόνισε πως η κυβέρνηση ζητά την καταψήφιση της πρότασης και του τελεσιγράφου που τη συνόδευε. «Η κυβέρνηση ζητάει ευθέως και μετά από τετράμηνη διαφανή δημόσια και ειλικρινή διαπραγμάτευση να έρθει ο λαός στο προσκήνιο των εξελίξεων. Είναι πρόσκληση και πρόκληση ενότητας».

«Ακολουθήθηκε και εφαρμόστηκε μια θανατηφόρα συνταγή για τη χώρα. Δεν δεχόμαστε να λειτουργήσουμε ως εθελόδουλοι και να έχουμε εναποθέσει τις τύχες της χώρας σε μια οικονομική ελίτ», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης,ξεκαθαρίζοντας με κατηγορηματικό τρόπο ότι θέση της κυβέρνησης είναι η χώρα να είναι στην Ευρώπη.

«Εμείς απαντάμε με ψυχραιμία: Το παιχνίδι δεν τέλειωσε για τη χώρα και την κυβέρνησή της.Το παιχνίδι θα τελειώσει σε βάρος όσων επιμένουν σε περιστολή των δικαιωμάτων των λαών», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βίτσας απηύθυνε κάλεσμα στον λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος να ψηφίσει «όχι».

Όπως σημείωσε ο κ. Βίτσας «θα εργαστούμε ώστε ο λαός να δηλώσει ελεύθερα τη βούλησή του. Θα μπούμε φραγμός στην ανάπτυξη φοβικών συνδρόμων και καλούμε το λαό να συμμετάσχει μαζικά στο δημοψήφισμα και με θάρρος, σιγουριά και ελπίδα για το μέλλον της Ελλάδας και της Ευρώπης να ψηφίσει “όχι”».

Σύμφωνα με τον κ. Βίτσα, οι δανειστές έκαναν πως δεν κατάλαβαν, πως υπήρξαν οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου και μια νέα εντολή. Οι εκλογές όμως, όπως εξήγησε, δεν αλλάζουν απλά πρόσωπα, επιλέγουν πολιτικές. Παρ’ όλα αυτά, οι δανειστές επέμειναν στις θέσεις τους και νόμιζαν ότι η κυβέρνηση μπλοφάρει. Η εντολή μας, όμως, ήταν ανάπτυξη μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Δεν έχουμε εντολή για ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα. Δεν έχουμε εντολή να υπογράψουμε την καταστροφή της ελπίδας για δημοκρατία στην πράξη».

Εξάλλου, αναρωτήθηκε: «Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτός που προσπαθεί να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση; αυτός που μια λέει το κείμενο της ελληνικής πλευράς ως καλή βάση συζήτησης και μια το διαγράφει;. Ποιος έχει την ευθύνη; Αυτός που επιλέγει τη δημοκρατική διαδικασία ή αυτός που διαστρέφει το ερώτημα;».

Σφοδρή αντίδραση ΝΔ με σχέδιο για… Grexit από το ΣΥΡΙΖΑ

«”Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα”», αυτή θα είναι η απάντηση της Κυριακής από όλους τους Έλληνες πατριώτες», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, κατηγορώντας με σφοδρότητα τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι εκτελεί ένα οργανωμένο σχέδιο να βρεθεί η χώρα μας εκτός Ευρώπης.

«Εκτελείται ένα οργανωμένο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, πίσω από τις ρητορείες της αντινεοφιλελεύθερης Ευρώπης, της άλλης Ευρώπης που οραματίζονται και του δήθεν ευρωπαϊσμού. Στην πραγματικότητα μάς οδηγούν σε μία ψήφο που νομίζουν ότι θα πραγματώσουν το γνωστό σχέδιό τους. Πιο σχέδιο αυτό; Να βρεθούμε εκτός Ευρώπης» είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος προς την πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ο κ. Βορίδης διεμήνυσε: «Σας λέμε, λοιπόν, ότι ο κόσμος σας κατάλαβε πάρα πολύ καλά. Και την Κυριακή θα δώσει την απάντησή του. Και η απάντησή του θα είναι: “Ναι στην Ευρώπη, Ναι στη Δημοκρατία, Ναι στην Ελλάδα”».

Κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο εισηγητής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απηύθυνε προς τους παριστάμενους υπουργούς το ερώτημα «γιατί δεν απέρριψε η ίδια η κυβέρνηση την πρόταση των εταίρων αφού είχε την εντολή;», «τι είναι εκείνο που την ανάγκασε, αφού είχε την εντολή, να μην εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα, ποιος την εμπόδισε;». «Σας έλειπαν τα χρήματα, τα 12 δισ. που ήταν το προεκλογικό πρόγραμμα και άλλα 22 δισ. που ήταν οι ανάγκες της χώρας. Αλλά το ξέρατε από την αρχή. Και από κει που ιπτάμεθα στον ωραίο κόσμο της Αριστεράς, φτάσαμε στο απόλυτο αδιέξοδο» επισήμανε ο κ. Βορίδης.

Και τώρα, όπως τόνισε, η κυβέρνηση ζητάει στην πραγματικότητα από τον ελληνικό λαό να εγκρίνει την έξοδό του από την Ευρώπη. Ταυτοχρόνως, διερωτήθηκε τι σημαίνει η αναφορά του πρωθυπουργού «θα σεβαστώ το αποτέλεσμα;», για να συνεχίσει ΑΝ πει δηλαδή ναι στη συμφωνία, θα έρθετε εδώ να την ψηφίσετε; Πώς θα το κάνετε αυτό;», και να προσθέσει «Όχι, κύριοι. Τις παραιτήσεις σας, εδώ».

Τέλος, ο κ. Βορίδης είπε πως δύο είναι τα ζητούμενα του δημοψηφίσματος, που ουδόλως σχετίζονται με συμφωνίες ή μη: «Ναι στην Ευρώπη, όχι στην κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα και άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Πάρτε πίσω την απόφαση για δημοψήφισμα και να πάμε το συντομότερο σε εκλογές για να απαλλαγούμε από την πρώτη φορά Αριστερά» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε προεκλογικά ένα πολύ μεγάλο ψέμα: ότι θα υπάρξει συνέχιση της χρηματοδότησης χωρίς μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλημμα ήταν από την αρχή και εξακολουθεί να είναι πολύ ξεκάθαρο: επώδυνη συμφωνία ή χρεωκοπία. Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είχε δεύτερο σχέδιο, «να οδηγήσετε τη χώρα στη δραχμή». Μάλιστα, όπως είπε, αυτό σχετίζεται με το ότι «το κοστούμι της ΕΕ, που έραψε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, είναι στενό, και σε αυτό δεν χωράτε». Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ανήσυχος για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, αναρωτήθηκε: «Μπορείτε να διασφαλίσετε ότι η χώρα θα πορευθεί ομαλά μέχρι την Κυριακή και ότι οι τράπεζες θα είναι ανοιχτές την 1η Ιουλίου;»

Ο βουλευτής της ΝΔ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τα δύο κείμενα (σε σχέση με το δημοψήφισμα) που κατέθεσε νωρίτερα στη Βουλή, χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτο ότι στο πρώτο απ’ αυτά υπάρχει η αναφορά «εσωτερικό σημείωμα», ενώ στο δεύτερο, όπως ανέφερε, και σε σχέση με το πρώτο, υπάρχουν διαφορές σε ό,τι αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ για τον ίδιο τομέα. Επιπλέον, κατέθεσε στα πρακτικά την πρόταση της κυβέρνησης (από δημοσίευμα εφημερίδας), την οποία χαρακτήρισε «Αριστερό μνημόνιο» για να τα την αντιπαραβάλουν, όπως είπε, οι βουλευτές με την πρόταση των δανειστών.

Κάλεσε τον κ. Βούτση να καταθέσει στα πρακτικά το επίσημο κείμενο της ελληνικής πρότασης, ενώ αναρωτήθηκε σχετικά με το γιατί η κυβέρνηση δεν έθεσε σε δημοψήφισμα τη δική της πρόταση.

Σε λυγμούς ξέσπασε ο Πάνος Καμμένος

«Αυτές οι 16 σελίδες αν αποφασιστεί από τον ελληνικό λαό να εγκριθούν στις 5 Ιουλίου θα είναι το τέλος της ύπαρξης της Ελλάδας ως έθνους κράτους κι αυτό ερωτάται τότε ο ελληνικός λαό να απαντήσει» διεμήνυσε από το βήμα της Ολομέλειας ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, ο οποίος επέσεισε τον κίνδυνο του πλήρους αφοπλισμού της χώρας και της υποστολής της σημαίας της.

Υπό πολύ έντονη συναισθηματική φόρτιση, όταν ο κ. Καμμένος έλεγε «μάς ζητούν να εγκαταλείψουμε τις σημαίες, να υποστείλουμε την πατρίδα, να σταματήσουμε να προστατεύουμε την εθνική κυριαρχία» και αναφερόταν στον όρκο των νέων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, ξέσπασε σε λυγμούς από του βήματος. «Ποιος μπορεί να το αποφασίσει αυτό, ποιος υπουργός, ποιος βουλευτής, ποιος πολίτης;» ρώτησε για να απαντήσει «Κανένας».

Τόνισε πως όταν αναλαμβάνει ένας υπουργός, ένας στρατιωτικός να υπηρετήσει την πατρίδα, εάν την παραδώσει ένα χιλιοστό λιγότερο πρέπει να πέσει από την Ακρόπολη. «Μας ζητούν να καταργήσουμε την Ελλάδα. Κι αυτό μας αφορά όλους, αφορά την προστασία του έθνους, αφορά το “είναι” μας» ανέφερε.

«Έχω ευθύνη – είπε – ως υπουργός Εθνικής Άμυνας, να εξηγήσω ότι μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ, θα σημάνει τον πλήρη αφοπλισμό της χώρας, ούτε αεροπλάνο, ούτε ένα πλοίο δεν θα μπορεί να αποτρέψει την τουρκική πρόκληση, ούτε τις νατοϊκές υποχρεώσεις της δεν θα εκπληρώσει η χώρα, ζητούν απολύσεις νέων παιδιών με αποτέλεσμα να παραμείνει ένας γερασμένος στόλος».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε τις συζητήσεις στις Βρυξέλλες «απόλυτο φασισμό, ένα παιχνίδι σκωτσέζικου ντους των θεσμών, που κορυφώθηκε τις τελευταίες ημέρες», περιγράφοντας σε δραματικούς τόνους τις αλλεπάλληλες παλινωδίες και υπαναχωρήσεις των Θεσμών μέχρι του βαθμού «να μας γονατίσουν, να μας ταπεινώσουν».

Αφού ο κ. Καμμένος διερωτήθηκε: να φτάνει μέχρι του σημείου υποστολής της σημαίας το κόστος του «να παραμείνουμε στην Ευρώπη», είπε πως εμείς επιμένουμε στην Ευρώπη της Δημοκρατίας, στην Ευρώπη της υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων, για να διαμηνύσει ότι «αυτό το δημοψήφισμα αφορά όλη την Ευρώπη».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε πως πάνω στην κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων χωρίς καμία αρχή και κανένα πιστεύω, άνθησε ολόκληρη διαπλοκή με δημοσιογράφους – πιστόλια εναντίον όσων «πήγαιναν κόντρα σε αυτή». Μάλιστα, κάλεσε τον εισαγγελέα να «μπει στο ΚΕΕΛΠΝΟ» αφού υπάρχουν εκεί στοιχεία για τέτοιου είδους χρηματισμούς.

Επεισόδιο Κωνσταντοπούλου – Κουτσούμπα

Στα ύψη ανέβηκαν οι τόνοι στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου και του… ασυνήθιστου υπόπτου, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του γγ τουΚΚΕ για το δημοψήφισμα, η Πρόεδρος της Βουλής τον διέκοψε, σχολιάζοντας ότι επιχειρεί να αλλάξει το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

Η διακοπή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του κ. Κουτσούμπα, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να μην το ξανακάνετε αυτό. Πολλά σχόλια ακούμε. Κάποιοι τα ανέχονται, εμείς όχι. Μην το ξανακάνετε αυτό», ενώ στη συνέχεια ενημέρωση την κα Κωνσταντοπούλου ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης ενημέρωσε από τις Βρυξέλλες ότι εάν αλλάξει η πρόταση των δανειστών προς το καλύτερο θα αλλάξει ενδεχομένως και η στάση της κυβέρνησης για το δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις Βαρουφάκη μετά το Eurogroup, ο κ. Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «και η κοροϊδία έχει και τα όριά της. Μόλις προ ολίγου υπουργός σας είπε ότι εάν αλλάξει έστω κατά τι η πρόταση των δανειστών, η κυβέρνηση θα αλλάξει θέση και θα ζητήσει να υπερψηφιστεί. Ισχύει το «μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις και την κακή του μέρα». Τα ήξεις αφήξεις πέντε μηνών μας οδηγούν πάλι στη λαϊκή εντολή».

Κατά τα λοιπά, πέραν του επεισοδίου, ο γγ του ΚΚΕ αποκάλεσε απάτη το όχι της κυβέρνησης, για να πει ο κόσμος «ναι» στην αντιλαϊκή πολιτική που προωθεί.

«Είναι αρνητική η τοποθέτησή μας στην ερώτηση του δημοψηφίσματος. Αυτό που θέτουμε στο λαό είναι «ναι» ή «όχι» -εμείς λέμε «όχι»- στις προτάσεις τόσο τις ελληνικές όσο και των θεσμών και «ναι» στην αποδέσμευση από την ΕΕ».

«Πώς θα βάλει την υπογραφή του σε μια συμφωνία και θα την υλοποιήσει εφόσον δεν συμφωνεί» διερωτήθηκε ο γγ τουΚΚΕ για τη στάση του πρωθυπουργού, σε περίπτωση που επικρατήσει το «ναι» την επόμενη Κυριακή στο δημοψήφισμα.

«Μοιάζει τρελοκομείο. Δεν είναι όμως. Εκεί σε οδηγεί η ασυνέπεια. Άλλα να λες στη Μέρκελ και άλλα στον Γιουνκερ, στη Λαγκάρντ και τον Πούτιν. Όμως, τα παιχνιδάκια τα ξέρουν καλύτερα εκείνοι» πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε ότι το δημοψήφισμα αποτελεί μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί η αμφισβήτηση ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ΚΚΕ, συμμετέχοντας στο δημοψήφισμα, εάν πραγματοποιηθεί, θεωρεί πως θα υπάρξει ευκαιρία να προβάλουμε πλατιά τις απόψεις μας… Το ΚΚΕ δεν φοβάται οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία, ούτε τροφοδοτεί αυταπάτες προς όφελος συμφερόντων. Όλες οι άλλες προτάσεις είναι εναλλακτικές λύσεις σε βάρος του λαού. Ούτε εκλογές ούτε δημοψήφισμα ούτε κυβερνητικός ανασχηματισμός από την παρούσα Βουλή εγγυάται φιλολαϊκή πολιτική».

«Κοροϊδεύετε ωμά και προκλητικά το λαό… Επιλέγετε το δημοψήφισμα και για να κάμψετε τις λαϊκές αντιδράσεις, τη συνεχώς ογκούμενη αγανάκτηση του λαού» τόνισε και υπογράμμισε ότι το μήνυμα στο δημοψήφισμα πρέπει να είναι «όχι άλλη κοροϊδία, όχι άλλη αναμονή συσπείρωση με το ΚΚΕ».