Για υποκρισία κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, καταλογίζοντας τους πλήρη ιδεολογική ταύτιση με τα κείμενα των δανειστών.

Ο κ. Βούτσης απάντησε και στην πρόσκληση του εισηγητή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ζητάτε εκλογές, κ. Μητσοτάκη; Σημαντική εξέλιξη και μάλιστα, αν εκπροσωπείτε το κόμμα σας, θα έχει ενδιαφέρον να αιτηθείτε το βράδυ άμεση προσφυγή στις κάλπες. Να είστε σίγουρος ότι ο δρόμος είναι ανοικτός. Θα σκεφτούμε την πρόταση σας».

Ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους δανειστές υπάρχει ταξικό ιδεολογικό πρόσημο και ότι αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός, σε καμία περίπτωση, δεν θα υπέγραφε την καταδίκη του ελληνικού λαού με τη συνέχιση της καταστροφικής λιτότητας.

«Τα κείμενα που κατατέθηκαν και αυτό είναι το τελευταίο, και είναι η ακριβής μετάφραση από τα αγγλικά, είναι αυτά που κατατέθηκαν εκ μέρους των Θεσμών στην ελληνική αντιπροσωπεία και της ζητήθηκε να προσχωρήσει» ανέφερε ο κ. Βούτσης και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κυρίως στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Έχετε ταυτιστεί με αυτά τα κείμενα στην ιδεολογική τους προσέγγιση. Υπάρχει η αντίρρηση των δανειστών να υπάρξει φορολογία στο κεφάλαιο, στα μεγαλύτερα εισοδήματα. Αντίθετα, προτείνουν το δικό σας ευαγγέλιο. Οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αυτό είναι το ευαγγέλιο σας. Από δική μας πλευράς, δεν υπάρχει καμία μείωση συντάξεων και μισθών. Αφαιρέθηκαν από τη δική μας κυβέρνηση, οι εισφορές για τους κλάδους υγείας, η αύξηση φόρων στα νησιά και η δεύτερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ για τα επαγγέλματα. Ανάμεσα λοιπόν στις δύο προσεγγίσεις υπάρχει ισχυρό ταξικό πρόσημο».

Ο κ. Βούτσης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για υποκρισία καθώς, όπως είπε, δεν λένε την αλήθεια για την προσπάθεια που κατέβαλε η κυβέρνηση.

«Γνωρίζετε ότι έγιναν δύο τούμπες και ήρθαν διαφορετικά κείμενα και φτάσαμε στο δικό τους ένα. Όμως, εσείς έρχεστε απλώς και το σφραγίζετε το κείμενο και σπρώχνετε και τον κόσμο να το στηρίξει. Αυτή η κυβέρνηση, αυτός ο πρωθυπουργός δεν υπήρχε περίπτωση να υπογράψει τελική συμφωνία, την οποία χθες πρότειναν οι εταίροι. Θα ήταν η καταστροφή του ελληνικού λαού» επεσήμανε.

«Αυτή η κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει τίμια, μέσα στην ΕΕ, με ευρώ αλλά χωρίς μνημόνια και λιτότητα τα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που δεν έχουν φωνή. Θα κάνουμε μέσα στην τετραετία που μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός τα πάντα. Όταν πρώτη φορά Αριστερά, μέσα σε 4 μήνες και χωρίς ένα ευρώ, κάνει αυτά που έκανε, ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει στα επόμενα χρόνια» κατέληξε ο κ. Βούτσης.