Με αναφορές στα όσα δήλωνε το 2011 ο Αλέξης Τσίπρας όταν ο Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού και κατηγορώντας την κυβέρνηση για «καταστρατήγηση του Συντάγματος» και «έναρξη πραξικοπήματος».

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας προς την πρόεδρο της Βουλής επί του περιεχομένου της πρότασης της κυβέρνησης για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

«Η πρόταση συνιστά θεσμική εκτροπή και πάσχει από αντισυνταγματικότητες, τεράστια ηθικά ζητήματα», τόνισε ο κ. Βενιζέλος στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια για την πρόταση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

«Ποιο είναι το εθνικό θέμα; Είναι ένας κατάλογος μέτρων φορολογικού κυρίως χαρακτήρα», τόνισε και υποστήριξε πως «το έντιμο θα είναι να θέτει προς δημοψήφισμα η δική της πρόταση με τον κατάλογο των 8 δισ. ευρώ που είναι τρενάκι τρόμου σε σχέση με την παιδική χαρά του μέιλ Χαρδούβελη».

«Λένε κάποιοι ας εκφραστεί ο λαός… όμως η λαϊκή κυριαρχία δεν εκφράζεται όπως να ναι. Έχετε ακούσει πουθενά στην Ευρώπη δημοψήφισμα εντός πέντε ημερών προεκλογικής περιόδου. Πότε θα γίνει ο διάλογος η ωρίμαση και η προκήρυξη των εκλογών;», υπογράμμισε.

«Αυτό είναι δημοκρατία; Αυτό είναι καταστρατήγηση του συντάγματος, έναρξη πραξικοπήματος», επέμεινε, ενώ σε γέλια βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ακούστηκαν στην αίθουσα απάντησε: «Μη γελάτε δεν έχετε συνείδηση του που εμπλέκεστε και οι Κάννες είναι πιο ευχάριστο περιβάλλον από τις Βρυξέλλες».

Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός της χώρας είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, σημείωσε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι τον μετατρέπει «σε διχαστικό ερώτημα δημοψηφίσματος».

«Υπάρχει δημοψήφισμα χωρίς ερώτημα; Με αδύνατο, ανύπαρκτο, αντιφατικό, άγνωστο ερώτημα; Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου παραπέμπει σε δυο έγγραφα. Υπάρχουν αυτά τα έγγραφα; Ας τα δούμε σε σύγκριση με την πρόταση της κυβέρνησης να δούμε τη διαφορά», συμπλήρωσε, ενώ υποστήριξε πως το ερώτημα που τίθεται είναι πλαστό.

Επισήμανε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως εγγυητής του Συντάγματος, οφείλει να ελέγξει τη συνταγματικότητα της πρότασης και της διαδικασίας. «Δεν θα οδηγήσετε τον λαό σε μια νέα εξαπάτηση, τη χώρα στο αδιέξοδο».

Θέμα αντισυνταγματικότητας και από τη ΝΔ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, θέμα αντισυνταγματικότητας έθεσε και ο Θεόδωρος Φορτσάκης, συστρατευόμενος με τη ρητορική του Ευάγγελου Βενιζέλου.