Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, δημιουργεί προοπτικές για ανάπτυξη, δήλωσε ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουίκ από το Βελιγράδι όπου πραγματοποιεί από χθες διήμερη επίσκεψη.

Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι «κανένας δεν μπορεί να πει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε προσπάθεια για να βρεθεί λύση εντός ευρωζώνης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις που μπορεί κάποιες από αυτές να μας πληγώνουν πρόσκαιρα, επαναλαμβάνω πρόσκαιρα, αλλά εάν συνδυαστούν, όπως είπαμε και εμείς στους ΑΝΕΛ, με το θέμα του χρέους τότε νομίζω ότι μπαίνουν οι προοπτικές για ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.

Τόνισε δε ότι σε βάθος τετραετίας η ελληνική κυβέρνηση θα εφαρμόσει στο ακέραιο όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. «Εμείς θα αποδείξουμε ότι δεν είμαστε παρένθεση όπως μας θέλουν κάποιοι και μας θέλουν έτσι διότι θα κυνηγήσουμε εκείνους που έκλεψαν τον ελληνικό λαό φοροδιαφεύγοντας. Ήδη βγαίνει διεθνές ένταλμα σύλληψης για κάποιον επιχειρηματία ο οποίος έχει να αποδώσει 14 εκατομμύρια ευρώ και την κοπάνησε».

«Η λίστα Λαγκάρντ ανοίγει και ανοίγει πολύ γερά ενώ σύντομα θα μπούνε και κανόνες για τη λειτουργία των ΜΜΕ που επί εικοσιπέντε χρόνια κανείς δεν τολμούσε να τα αγγίξει», επισήμανε στη δήλωση του ο Τέρενς Κουίκ. Επανέλαβε τη φράση ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν αποτελεί παρένθεση και θα καταφέρει, όπως είπε, «να δημιουργήσει μία Ελλάδα όπως ακριβώς την θέλει ο Έλληνας που δεν θα τον κλέβουν τα λαμόγια και θα πληρώνει τους φόρους που πράγματι του αναλογούν».

Αναφερόμενος ειδικότερα, στην πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση τόνισε: «Τα μέτρα αυτά δεν αγγίζουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα και σε μία πενταετία θα βοηθήσουν, με το πρωτογενές πλεόνασμα στο 1% το 2015 και 2% το 2016, ώστε να έχει όφελος η ελληνική οικονομία τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ».

Ο υφυπουργός Επικρατείας άφησε αιχμές και για τους κυβερνητικούς βουλευτές που επικρίνουν την ελληνική πρόταση. «Καλό θα είναι οι κυβερνητικοί βουλευτές, κάποιοι εκ των οποίων εμφανίζονται στα κανάλια, να διαβάζουν τα non paper που βγάζει η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου ή αυτά που στέλνουμε εμείς οι ΑΝΕΛ και να βγαίνουν πιο μελετημένοι στις τηλεοράσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουίκ.

Στην ερώτηση εάν θα περάσει στη βουλή η ελληνική πρόταση ο κ. Κουίκ εκτίμησε: «Εάν υπάρξει δέσμευση σε σχέση με την σύνθεση των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους τότε, νομίζω, δεν θα υπάρξει πρόβλημα».