Πρόταση για παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το τέλος του 2015 και χρηματοδότηση των αναγκών της Ελλάδας στο μεσοδιάστημα με το αδιάθετο ποσό των 10,9 δισ. ευρώ του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετέφερε στον Αλέξη Τσίπρα – που βρισκόταν στη Ρωσία – ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Αναστασιάδης πριν μιλήσει με τον κ. Τσίπρα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους και συζήτησε τη λύση της παράτασης.

Ο κ. Αναστασιάδης μετέφερε στον κ. Τσίπρα την πρόταση για παράταση με την παρότρυνση να τη δεχτεί. Ο Έλληνας πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε ότι θα τη σκεφτεί.

Ρεπορτάζ για πρόταση παράτασης είχε μεταδώσει χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, και η γερμανική εφημερίδα «Die Zeit».

Σύμφωνα με την πρόταση, τα 10,9 δισ. του EFSF που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν οι δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ταυτόχρονα θα υπάρξει αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, κάτι που δεν θέλουν οι Γερμανοί.