Πιθανές λύσεις για τη συνέχιση του παραγωγικού έργου της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και την επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν από το καθεστώς τής ειδικής εκκαθάρισης στην εταιρεία συζήτησαν σήμερα, στη Σίνδο, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Τόσκας, και οι εκπρόσωποι τής διοίκησης και των εργαζομένων.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποφασίστηκε -μεταξύ άλλων- η άμεση σύσταση κοινής ομάδας εργασίας υπουργείου- ΕΛΒΟ, η οποία θα αναλάβει να διερευνήσει το ενδεχόμενο έναρξης πιλοτικού προγράμματος για την κατασκευή Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ), αναβαθμισμένων σε σχέση με το υπάρχον «Κένταυρος», για την κάλυψη αναγκών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. «Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει το θέμα των ΤΟΜΑ, χωρίς να έχει αποφασιστεί προς το παρόν κάτι δεσμευτικό. Βέβαια, ένα τέτοιο πρόγραμμα θα αποδώσει μακροπρόθεσμα αλλά ακόμη και έτσι δίνει μια διέξοδο» εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Θεόδωρος Αλιόγκας.

Πρόσθεσε ότι το τρέχον έργο ανακατασκευής των στρατιωτικών φορτηγών OSΗKOSΗ, από το οποίο σήμερα «ζει» σε μεγάλο βαθμό η εταιρεία, οδεύει σταδιακά προς την ολοκλήρωσή του, ακόμη και με τις παρατάσεις που δόθηκαν. «Κάθε μήνα παραλαμβάνουμε πέντε OSΗKOSΗ για ανακατασκευή και παραδίδουμε έτοιμα ισάριθμα. Και αυτές οι παραδόσεις τελειώνουν όμως. Επιβάλλεται να ληφθούν αποφάσεις για ένα προσωρινό πρόγραμμα-‘γέφυρα’, που θα επιτρέψει τη λειτουργία της ΕΛΒΟ», σημείωσε ο κ.Αλιόγκας και πρόσθεσε ότι ως τέτοια γέφυρα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προγράμματα ανακατασκευής υφιστάμενων οχημάτων της πυροσβεστικής ή ασθενοφόρων.

Κρίσιμο καλοκαίρι

»Ζητάμε δουλειά, όχι χρήματα. Οι ανακατασκευές μπορούν να μπουν άμεσα στη γραμμή παραγωγής και να δώσουν ανάσες στην εταιρεία. Πλέον φτάσαμε σε ένα σημείο, που οι μήνες Ιούλιος και Αύγουστος αποτελούν το καθοριστικό σημείο για τη συνέχιση της πορείας της εταιρείας γιατί τα προγράμματα τελειώνουν», υποστήριξε ο κ.Αλιόγκας υπενθυμίζοντας ότι σήμερα εργάζονται στην εταιρεία 341 εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν να βρεθεί μια λύση για τη διακοπή της διαδικασίας της ειδικής εκκαθάρισης, γιατί «όσο αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη, κανείς δεν θα συνεργαστεί με την ΕΛΒΟ».

   Συνάντηση στην Αθήνα τη Δευτέρα

Άλλωστε, το θέμα τής ΕΛΒΟ θα βρεθεί στο επίκεντρο συνάντησης που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο. Στο «τραπέζι» αναμένεται να πέσουν τρία ζητήματα: η κατάσταση που διαμορφώνει η ειδική εκκαθάριση, τα πιθανά προγράμματα που θα μπορούσαν να ανατεθούν στην ΕΛΒΟ και η προωθούμενη συνεργασία για την προμήθεια τροχοφόρων μεταφοράς προσωπικού ελληνικής κατασκευής στην Αίγυπτο.

Εν αναμονή των εξελίξεων, πολύτιμες ανάσες, έστω προσωρινές, δίνει στην εταιρεία το πρόγραμμα επισκευής λεωφορείων του ΟΑΣΘ, που μπαίνει στην αφετηρία με πρωτοβουλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα. Στο πλαίσιο του προγράμματος θα μεταφερθούν -αρχής γενομένης από τις 22 Ιουλίου- για επισκευή στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ 90 αστικά του ΟΑΣΘ, 45 λεωφορεία Scania και άλλα τόσα αρθρωτά Volvo. Επίσης θα επισκευαστούν λεωφορεία συμβάσεων του 2008, τα οποία παρουσίασαν ξανά κατασκευαστικά προβλήματα στην υπερκατασκευή και για τα οποία έχει συμβατική υποχρέωση η ΕΛΒΟ να τα επισκευάσει χωρίς κόστος.

Από την πλευρά του, ο κ.Τόσκας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ να ξαναζωντανέψει υπό δημόσιο έλεγχο και να επανέλθει στις παλιές του δόξες από άποψη παραγωγής γιατί από τη λειτουργία του δεν υποστηρίζονται μόνο οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία αλλά και μια σειρά από επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.