Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύει ο ραδιοφωνικός σταθμός του ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο» για τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές και το ενδεχόμενο ρήξης και Grexit.

Όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της εταιρίας Pro Rata, έξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί το τελευταίο πακέτο που πρότειναν οι δανειστές, ενώ μόλις το 7% ζητά την αποδοχή του και το 25% ζητά της απόρριψη του πεντασέλιδου κειμένου.

Σε περίπτωση αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις, δημοψήφισμα εισηγείται το 40%, και το 16% εκλογές με ένα 21% να ζητά η κυβέρνηση να αποδεχθεί τους όρους.

Οι ερωτηθέντες ζητούν από την κυβέρνηση ανυποχώρητη θέση στα θέματα του ΦΠΑ στα τρόφιμα (με ποσοστό 89%) και στο ρεύμα (88%). Αξιώνουν επίσης σθεναρή αντίσταση στα σχέδια των δανειστών για μείωση των συντάξεων (83%), για «απελευθέρωση» των ομαδικών απολύσεων (77%) και της κατάργησης του ΕΚΑΣ (77%).

Το 52% αποτιμά θετικά τις διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης. Το 60% εκφράζεται θετικά για τον πρωθυπουργό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μόνος πολιτικός αρχηγός, για τον οποίο διατυπώνονται περισσότερες θετικές παρά αρνητικές γνώμες.

Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 20 ποσοστιαίες μονάδες της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 33,5% έναντι 13,5% της ΝΔ και ακολουθούν με 6% Χρυσή Αυγή και το Ποτάμι, 4% το ΚΚΕ, 3% οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο σχεδόν ποσοστό παίρνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη ενώ στο 22% βρίσκεται η αδιευκρίνιστη ψήφος «δεν ξέρω/δεν απαντώ».