Με υπομνήματα, τα οποία παρέδωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Αλέξανδρος Λυκουρέζος, στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, η οποία διερευνά την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν και να καταθέσουν ο κ. Αλέξανδρος Αβατάγγελος και ο κ. Μιχαήλ Ματαντός, επικαλούμενοι το επιχείρημα του κατηγορουμένου στην τακτική δικαιοσύνη.

Ο τρίτος που είχε κληθεί στην Προανακριτική, ο κ. Γιάννης Μπέλτσιος, προσήλθε με το δικηγόρο του και κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο αναφέρει ότι ουδεμία σχέση έχει με τα επίμαχα υποβρύχια ή άλλη υπόθεση του υπουργείου Άμυνας και ότι δεν λειτούργησε ως ταμίας κανενός.

Η άρνηση των δύο μαρτύρων να προσέλθουν στην Προανακριτική Επιτροπή προκάλεσε την αντίδραση των μελών της.

Ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής, Μάρκος Μπόλαρης, δήλωσε ότι έχουν εκ νέου κληθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή, να καταθέσουν οι κ.κ. Αβατάγγελος και Ματαντός, τονίζοντας ότι δεν έγιναν δεκτά τα «υπομνήματα τους» – «μη έγγραφα», τα χαρακτήρισε – ενώ σημείωσε ότι έχουν υποχρέωση να εμφανιστούν και να καταθέσουν, διαφορετικά, όπως είπε, «θα ενεργήσουμε κατά νόμο», αφήνοντας ανοιχτό να ζητηθεί η βίαιη προσαγωγή τους.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του κ. Μπόλαρη ότι «κάποιοι, ενώ δεν προσέρχονται στην Επιτροπή, κάνουν συναντήσεις με επιφανή στελέχη κόμματος», προσθέτοντας:

«Τι συζητούν και τι παζαρεύουν δεν ξέρουμε. Καθήκον τους είναι να έρθουν στην Επιτροπή και να συμβάλουν στην αλήθεια».

Ο κ. Μπολάρης δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα όσα είπε αφορούν «τον έναν εξ αυτών».

«Τυχόν κατάθεσή μου ενώπιον της Επιτροπής σας θα συνιστούσε ευθεία προσβολή του δικαιώματος σιωπής, το οποίο θα ηδύνατο να οδηγήσει σε ανεπίτρεπτη αυτοενοχοποίηση μου», τονίζει ο κ. Ματαντός, ο οποίος έχει κληθεί από την εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Παπανδρέου να καταθέσει ανωμοτί στις 30 Μαΐου 2011.

Σημειώνεται ότι έχει καταθέσει για την επίδικη σύμβαση, τρεις φορές το 2010, ενώπιον του εισαγγελέα του Μονάχου κ. Knoblach.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχαήλ Ματαντός, εφοπλιστής, φέρεται να έχει περάσει μέσα από τις εταιρίες του μεγάλο μέρος από τις πληρωμές που κατέληξαν στην Ελλάδα, ενώ έχει καταθέσει ως ύποπτος τελέσεως αξιόποινων πράξεων, σχετικά με την υπόθεση της επίδικης σύμβασης, στην εισαγγελία του Μονάχου και είχε κατονομάσει άλλον έλληνα επιχειρηματία ως εμπλεκόμενο στο μοίρασμα της μίζας.

Ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος, επιχειρηματίας, είχε καταθέσει το 2006 αγωγή εναντίον των γερμανικών εταιριών Ferrostaal και HDW, ζητώντας προμήθεια 60 εκατ. ευρώ και συμβιβάστηκε με 11 εκατ., ανοίγοντας έτσι στη γερμανική δικαιοσύνη την υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του με μίζες.

Ο κ. Γιάννης Μπέλτσιος, πολιτικός μηχανικός, στενός συνεργάτης του πρώην Υπουργού Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλου, είχε παραδεχθεί ότι είχε συνάψει σύμβαση ως τα μέσα του 2003 με τη Ferrostaal για την παροχή συμβουλών για έργα υποδομής, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Εμφανίζεται με αρχικά στο σημείωμα με τις πληρωμές των «μαύρων χρημάτων» και η εμπλοκή του οφείλεται στις καταθέσεις πρώην στελέχους της γερμανικής εταιρίας Haun, ενώ κατονομάζεται και από τους κ.κ. Ματαντό και Αβατάγγελο.

Δικαστική συνδρομή ζητά η Προανακριτική για γερμανικά έγγραφα

Η Προανακριτική Επιτροπή, όπως δήλωσε ο κ. Μ. Μπόλαρης, ζητά την ελληνική δικαστική συνδρομή για να της αποσταλούν από την γερμανική δικαιοσύνη έγγραφα σχετικά με την υπόθεση, όπως το κατηγορητήριο της Εισαγγελίας του Μονάχου, η αγωγή της οφ σορ εταιρίας «Dolmatron» το 2006 κατά της «Ferrostaal», με την οποία ζητούσε προμήθεια 60 εκατ. ευρώ, το κείμενο της διαιτησίας, καθώς και ό,τι συμπληρωματικό έγγραφο υπάρχει.

Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε ότι έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι έδωσε εντολή να είναι το αίτημα στην εισαγγελία του Μονάχου τις επόμενες μέρες, ενώ έχει ενημερωθεί κι ο ίδιος ο Υπουργός της Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης προκειμένου να κάνει τις αντίστοιχες δικές του ενέργειες, ώστε να επισπευστεί η δικαστική συνδρομή

Όπως ανέφερε κ. Μπόλαρης, στην Επιτροπή έχουν σταλεί σήμερα, από το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου, τα σχετικά έγγραφα, τα οποία, όμως, είναι σε φωτοτυπίες και όχι επίσημα.

ΣΔΟΕ και Αρχή Καταπολέμησης του Μαύρου Χρήματος στην Προανακριτική

Εξ άλλου, αύριο έχουν κληθεί στην Προανακριτική Επιτροπή δύο υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, προκειμένου να ενημερώσουν τα μέλη της, για το πόρισμά τους το οποίο αφορά και τον έλεγχο για τα αντισταθμιστικά οφέλη, ενώ τους έχει διαμηνυθεί ότι θα απαντήσουν και για τα αποτελέσματα της έρευνας του Σώματος Δίωξης σχετικά με τον πρώην υπουργό Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο.

Στην Επιτροπή θα κληθούν επίσης να καταθέσουν και αρμόδιοι της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου χρήματος.

Απάντηση Βενιζέλου για την νομική εμπλοκή στην κατασκευή δύο νέων υποβρυχίων

Εν τω μεταξύ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, εξέφρασε την άποψη ότι θα επιλυθεί είτε μέσω διαπραγματεύσεων, είτε με διαιτησία, η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με το θέμα της καταγγελίας του προγράμματος ναυπήγησης δύο νέων υποβρυχίων τύπου 214, από τον υποκατασκευαστή.

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα υπάρχει διένεξη μεταξύ της HDW, θυγατρικής της γερμανικής εταιρίας Thyssenkrupp και της αραβικής «Abu Dhabi Mar» και η ελληνική κυβέρνηση περιμένει να ξεκαθαρίσει νομικά το θέμα, ώστε να αναλάβει πρωτοβουλία που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα του πολεμικού ναυτικού και θα εγγυάται την εκτέλεση του προγράμματος κατασκευής των δύο υποβρυχίων.

«Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επισπεύδουμε. Ούτε αντίδικοι είμαστε, ούτε διαιτητές των δύο πλευρών», σχολίασε ο κ. Βενιζέλος. Πρόσθεσε δε ότι δεν σημαίνει επειδή έγινε μια νομική ενέργεια καταγγελίας ότι επήλθε οριστική ρήξη ή οριστική αποχώρηση.

Ακόμα, ο Υπουργός διέψευσε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική πλευρά πιέζει την ελληνική, προκειμένου να μεταφερθούν χρήματα του προγράμματος «Ποσειδών», για το οποίο έγινε η καταγγελία, στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης», που αφορά στην κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ενός στη Γερμανία και άλλων τριών στην Ελλάδα.