Σενάρια αναδιάρθρωσης του κυβερνητικού σχήματος εξετάζει εδώ και μερικές ημέρες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε μια προφανή προσπάθεια να ανακόψει την εντεινόμενη φθορά της κυβέρνησης και του ιδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρουν σήμερα «Τα Νέα», ο Πρωθυπουργός σε αλλεπάλληλες συζητήσεις που είχε τις τελευταίες ημέρες με κορυφαίους υπουργούς, αποκάλυψε ουσιαστικά ότι οι προβληματισμοί τους δεν εστιάζουν στο αν θα πρέπει να προχωρήσεις και ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αλλά στο ποια μορφή θα πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Συνομιλητές του Γ. Παπανδρέου διαβεβαίωναν σε σχέση με το πότε, ότι «αν μιλάμε για πιθανή αναδιάρθρωση του κυβερνητικού σχήματος, αυτή λογικά θα πρέπει να τοποθετηθεί μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου», η οποία προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εκμυστηρευθεί, και μάλιστα λίγο μόνο καιρό μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης, ότι «έκανε λάθος» που δημιούργησε ένα σχήμα με 48 στελέχη, τόσους υφυπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς.
Οι εισηγήσεις που δέχεται τώρα είναι να περιορίσει δραστικά τον αριθμό τόσο των υφυπουργών όσο και των αναπληρωτών υπουργών και να δημιουργήσει ένα πραγματικά «μικρό και ευέλικτο» σχήμα.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο Πρωθυπουργός φέρεται να εξετάζει το μπόλιασμα του βασικού κορμού της κυβέρνησης (Ραγκούσης, Παπακωνσταντίνου, Γερουλάνος) με πέντε στελέχη πρώτης γραμμής με μακρά κυβερνητική εμπειρία. Πρόκειται για τους: Ε. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοΐδη, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λοβέρδο και Κ. Σκανδαλίδη.