Καταλυτικά μέτρα που θα σημαδεύσουν την πορεία της χώρας αλλά και την ζωή των ελλήνων πολιτών περιέχονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.Τα ιδιωτικά κεφάλαια μπαίνουν παντού .Το ελληνικό δημόσιο πωλεί ολόκληρη η μέρος της δημόσιας περιουσίας σε όλα τα επίπεδα, από τις ΔΕΚΟ έως την ΕΥΔΑΠ

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Μειώνεται το προσωπικό σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς διατηρείται όμως το 1/5.

Θα αντληθούν 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 τις αποκρατικοποιήσεις και συνολικά 50 δισ. μέχρι το 2015.

Απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας. Μειώνεται το 2012 το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από το 51% έως το 34%, διατηρώντας το δημόσιο έλεγχο και το management.

Για την ανάπτυξη του φυσικού αερίου προσελκύονται ιδιωτικά κεφάλαια μειώνοντας το 2011 τη συμμετοχή του δημοσίου στη ΔΕΠΑ στο 34%, καθώς και στην αξιοποίηση του υποθαλάσσιου χώρου αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Στο πλάνο αναδιάρθρωσης μπαίνουν ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΡΤ.

Επεκτείνεται η σύμβαση παραχώρησης του αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» και μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου.

Σε 29 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας μπαίνουν ιδιώτες.

Ιδιωτικά κεφάλαια μπαίνουν και στις μαρίνες της χώρας.

Προχωρούν μέσα στο 2011 οι πωλήσεις μετοχών στα ελληνικά αμυντικά συστήματα και το 2012 στην ελληνική βιομηχανία οχημάτων (ΕΛΒΟ).

Ιδιώτες μπαίνουν στην ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Μειώνεται η συμμετοχή του Δημοσίου στον ΟΤΕ.

Επεκτείνονται το 2011 οι άδειες κινητής τηλεφωνίας.

Στρατηγικός επενδυτής μπαίνει και στα ελληνικά ταχυδρομεία.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ”Είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες το δημόσιο έχει σημαντική συμμετοχή. Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (ΑΤΕ) έχει ήδη ανακοινώσει σημαντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και έχει ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια αναδιάρθρωσης.

Στο τέλος αυτής της πορείας η συμμετοχή του δημοσίου θα μειωθεί από τα σημερινά επίπεδα κρατώντας όμως δημόσιο έλεγχο”.

Το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων διαχωρίζεται στο εμπορικό κομμάτι και στις παρακαταθήκες που διατηρούν το δημόσιο χαρακτήρα τους για να στηρίξουν τους ΟΤΑ και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Το 2012 το δημόσιο προχωρά στην πώληση του εμπορικού τμήματος του Ταμείου Παρακαταθηκών ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έως το 2013 θα μετεξελιχτεί με τη μείωση της συμμετοχής του δημοσίου

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο των μέτρων:

”Προχωράμε σε θεσμικές παρεμβάσεις για την απεμπλοκή από χρόνιες παθογένειες που εμποδίζουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας

Θεσμοθετούμε τον θεσμό της «επιφάνειας» και της μακροχρόνιας μίσθωσης.

Νομοθετούμε του όρους αξιοποίησης της παραθεριστικής και τουριστικής κατοικίας.

Δίνουμε όρους δόμησης και χωροταξίας σε επιλεγμένα ακίνητα του δημοσίου για ταχύτερη αξιοποίηση μέσα από τη μεθοδολογία fast track.

Προχωράμε άμεσα στην αξιοποίηση συγκεκριμένων ώριμων ακινήτων του ελληνικού δημοσίου τα οποία κατέχει η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ή η Εταιρία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) και τα Ολυμπιακά Ακίνητα.

Η λιμνάζουσα ακίνητη περιουσία του δημοσίου που σήμερα απαξιώνεται όπως τα Ολυμπιακά Ακίνητα και το Ελληνικό γίνονται πηγή ελάφρυνσης του φορολογούμενου από τους τόκους και τα χρέη του δημοσίου και αποτελούν σταθερή πηγή εσόδων για το κράτος.

Αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες υποδομές, αλλάζουν χρήση και δημιουργούν νέα αξία – οικονομική και κοινωνική – στο Ελληνικό αστικό περιβάλλον”.

Τα έσοδα για το δημόσιο από τις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις για την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας μας αναμένονται σε 15 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2013.

Αυτά κατανέμονται από 2 έως 4 δις το 2011, 5,5 έως 7 δισ. το 2012 και 4,5 έως 5,5 δισ. ευρώ το 2013.

Αυτό σημαίνει μείωση του χρέους κατά περίπου 6 μονάδες του ΑΕΠ ή μια ελάφρυνση των δαπανών τόκων κατά περίπου 1 δισ. ευρώ τον χρόνο.

Διαβάστε εδώ το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής