Οι σκηνές με τα γιαούρτια, τις αποδοκιμασίες και την «προστατευτική» παρουσία των ΜΑΤ προκαλούν τρόμο στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ήδη ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σωτήρης Λύτρας βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Δημοκρατία, σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζει τις συνεχείς αρνήσεις των υπουργών να εκπροσωπήσουν την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

Το φαινόμενο των αρνήσεων εντάθηκε μάλιστα από χθες το μεσημέρι, όταν έγιναν γνωστά τα επεισόδια κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο. Ήδη είχαν προηγηθεί τα γεγονότα των Καλυβίων με τον κ. Πάγκαλο και τα γιουχαρίσματα στους άλλους υπουργούς την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Λύτρας έχει αναλάβει να καταρτίσει, όπως είθισται να κάνει κάθε φορά ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, τη λίστα των στελεχών που θα παραστούν για λογαριασμό της κυβέρνησης στια ανά την Ελλάδα παρελάσεις της Παρασκευής.

Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους υπουργούς και τους υφυπουργούς εισέπραττε όμως το ένα «όχι» μετά το άλλο. Οι νεότεροι σε θητεία ήταν ομολογουμένως πιο συγκρατημένοι και επικαλούνταν, κατά τις πληροφορίες, διάφορες δικαιολογίες για να αποφύγουν αυτό το «φορτίο» ή τουλάχιστον να εξασφαλίσουν την αποστολή τους σε όσο πιο «ανώδυνες» περιοχές.

Οι παλαιότεροι όμως φέρονται να εκδήλωναν πιο αποφασιστικά την άρνησή τους, χωρίς να κρύβουν τον προβληματισμό τους για τα συνεχή κρούσματα αποδοκιμασιών που εκδηλώνονται το τελευταίο διάστημα.

Ορισμένοι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, εξέφραζαν μάλιστα τον φόβο ότι το φαινόμενο μπορεί να πάρει μαζικές διαστάσεις με αφορμή την ημέρα της εθνικής επετείου.