Να αναθεωρηθεί ο νόμος για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης, έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνει και το λεγόμενο «κοινωνικό φύλο», ζητεί η βουλευτής Ηρώ Διώτη.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται τα φυλομεταβατικά άτομα, πιο γνωστά ως τρανσέξουαλ και τρανστζέντερ, τα οποία η κ. Διώτη θεωρεί ότι κακώς αγνοήθηκαν από το νομοθέτη.

Συγκεκριμένα, επικαλείται την Επίτροπο της ΕΕ Vivian Reding, που έχει δηλώσει ότι «στην στρατηγική για την ισότητα μεταξύ αντρών και γυναικών, είναι απαραίτητη η εισαγωγή της ταυτότητας κοινωνικού φύλου», ενώ σύμφωνα με τον Επίτροπο Hammarmberg, «η κοινότητα των διεμφυλικών / φυλομεταβατικών ατόμων, είναι μία από τις ομάδες που αντιμετωπίζει με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις διακρίσεις σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής και κοινωνικής τους ζωής, και ιδίως στον χώρο της εργασίας και της απασχόλησης».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

-Προτίθενται να αναλάβουν τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση του Νόμου 3896/2010, ώστε να υπάρχει ρητή αναφορά στις διακρίσεις για λόγους κοινωνικού φύλου αλλά και ρητή αναφορά στην αναγνώριση του κοινωνικού φύλου;

-Στη συνέχεια, θα προβούν σε κάποιες ρυθμίσεις και ποιες, για τη δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων στα φυλομεταβατικά άτομα, ανεξαρτήτως αν έχουν κάνει ή όχι επέμβαση φύλου, μετά προφανώς από κάποιες πιστοποιήσεις κατά τα πρότυπα του ισπανικού νόμου, που καλύπτει αυτές τις περιπτώσεις;

-Προτίθεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο σχέδιο Νόμου για την «Καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα» να συμπεριλάβει ρητά στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 και την ταυτότητα κοινωνικού φύλου ώστε να προστατεύονται και τα δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων;

*** Από τη Βικιπαίδεια:

Με το διεθνή όρο τρανσέξουαλ (αγγλικά transsexual) όπου στα ελληνικά θα μπορούσε να αποδοθεί ως μετάβαση φύλου, γίνεται αναφορά σε άτομα (άνδρες και γυναίκες) που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής (ή ορθότερα επαναπροσδιορισμού) φύλου. Τα άτομα αυτά στην ελληνική γλώσσα αποκαλούνται διαφυλικά και σπανιότερα φυλομεταβατικά.

Δεν πρόκειται για περιπτώσεις όπου ένα άτομο καταφεύγει σε επέμβαση
αλλαγής φύλου λόγω σεξουαλικής ταυτότητας, αλλά γιατί σύμφωνα με τη φύση του, πρόκειται για «μία γυναίκα που γεννήθηκε μέσα σε ένα ανδρικό σώμα» ή «για έναν άνδρα που γεννήθηκε μέσα σε ένα γυναικείο σώμα».

Άρα η επέμβαση αυτή στην πραγματικότητα διορθώνει την ψυχοκοινωνική φύση του ατόμου και δεν την αντικαθιστά, ενώ αντίθετα σωματικά την αντικαθιστά.

Ο όρος τρανσέξουαλ πολλές φορές ταυτίζεται με τον όρο τρανστζέντερ (αγγλικά: transgender), αν και με τη δεύτερη έννοια νοούνται κυρίως τα άτομα που έχουν την κοινωνική συμπεριφορά του φύλου που τους ανέθεσε η φύση, δίχως να έχουν προχωρήσει απαραίτητα σε βιολογική αλλαγή («κοινωνικό φύλο»).

Για τον λόγο αυτό, συχνά αποκαλούνται τρανς (χρησιμοποιώντας μόνο το πρώτο κοινό συνθετικό των δύο λέξεων) τα διαφυλικά άτομα, ομαδοποιώντας τόσο εκείνα που έχουν προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση, όσο κι εκείνα που έχουν προχωρήσει σε μικρές αλλαγές (όπως λήψη ορμονών) ή και καθόλου αλλαγές (απλή κοινωνική συμπεριφορά του επιθυμητού φύλου).

Τα διαφυλικά άτομα δεν θα πρέπει να συνδέονται με τον ερμαφροδιτισμό, καθώς στην περίπτωση αυτή συνυπάρχει σ’ ένα άτομο η παρουσία αρσενικών και θηλυκών γεννητικών οργάνων και η τυχόν επέμβαση (συνήθως σε μικρή ηλικία) προσδιορίζεται με βάση ποιο από τα δύο φύλα τείνει να είναι το κυρίαρχο.

Στις περισσότερες κοινωνίες του κόσμου τα τρανσεξουαλικά (διαφυλικά) άτομα αναγνωρίζονται νομικά, ζουν και λειτουργούν με τη νέα τους ταυτότητα, ενώ στις περιπτώσεις όπου δεν έχει λάβει χώρα χειρουργική επέμβαση, το εργασιακό τους δικαίωμα δεν κατοχυρώνεται και δεν προστατεύεται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξώθησή τους στην πορνεία, ώστε να εξασφαλίσουν το βιοπορισμό τους.

Αντίθετα, σε κάποια κράτη (όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία και Βραζιλία), τα τρανσεξουαλικά άτομα έχουν υπό προϋποθέσεις την δυνατότητα αλλαγής των εγγράφων τους, χωρίς να έχει επέλθει χειρουργική επέμβαση.
Το σύνολο των τρανσεξουαλικών / διαφυλικών, παρενδυτικών / τραβεστί, ερμαφρόδιτων / μεσοφυλικών ατόμων (οι περιπτώσεις δηλαδή όπου υπάρχει διαφοροποίηση στην ταυτότητα φύλου), αποκαλούνται στην Ελλάδα με την γενική ορολογία διεμφυλικά άτομα.

Στις 20 Νοεμβρίου κάθε έτους έχει καθιερωθεί διεθνώς η παγκόσμια ημέρα μνήμης των διεμφυλικών ατόμων, τιμώντας την μνήμη όλων των διεμφυλικών που έχουν πέσει θύματα διακρίσεων, μίσους, βίας και φόνων, λόγω της ταυτότητας του φύλου τους.